beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Optimisme AEX aan einde weer getemperd

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag verder gestegen, maar het optimisme sinds woensdag bleek aan het einde van de dag weer wat weg te ebben.

De AEX index sloot desalniettemin 0,3 procent hoger op 592,54 punten. De Midkap-index eindigde 0,1 procent in de plus en de AScX-index won 0,5 procent.

Woensdag reageerden de markten al opgelucht na verschillende berichten, onder meer van de Amerikaanse president Donald Trump, dat er vooruitgang wordt geboekt met het handelsakkoord.
 
Vannacht zei ook Beijing dat de onderhandelingen netjes op koers liggen. Volgens de Chinese woordvoerder Gao Feng zijn er nauwe contacten, hoewel hij geen details prijsgaf. Hij herhaalde dat Amerika bepaalde importheffingen zal intrekken, als het tot een eerste fase akkoord komt.

Het optimisme van woensdag was donderdag overigens weer wat getemperend, zei sales trader Gert Berendse van ING. Het lijkt er op dat er geen top op hoog niveau zal komen voor 15 december, de deadline voor nieuwe Amerikaanse importheffingen. "Een mogelijkheid kan zijn dat die deadline wordt uitgesteld, omdat de onderhandelaars er 'bijna' uit zijn", zei Berendse. "Daar hoopt de markt nu een beetje op."

Aan het begin van de week gingen de markten nog onderuit, toen Trump zei dat hij de handelsdeal best nog een jaar zou willen uitstellen. Die uitspraak werd daarna weer met een korrel zout genomen, maar per saldo staan de beurzen nog lager sinds eind vorige week.

De spanningen tussen de twee landen liepen recent op, nadat de VS steun gaven aan de demonstranten in Hongkong door twee nieuwe wetten aan te nemen en Washington zich ook kritisch uitliet over de positie van de Oeigoerse minderheid in China.

Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING ziet het somberder in, kijkend naar de steun- en weerstandslijnen in de grafiek van de AEX. Hij zei dat hij op korte termijn een "venijnige correctie" verwacht in de AEX.

Economisch nieuws leek weinig invloed te hebben op de grafiek van donderdag. In de middag bleken de Amerikaanse fabrieksorders in oktober zoals verwacht te zijn gestegen. De nieuwe steunaanvragen daalden, evenals het Amerikaanse handelstekort.

Eerder op de dag bleken de Duitse fabrieksorders bleken in oktober weer te zijn gedaald, evenals de detailhandelsverkopen in de eurozone. De economie van de eurozone groeide afgelopen kwartaal met 0,2 procent op kwartaalbasis.

De euro/dollar handelde op 1,1099.

De olieprijs steeg met iets minder dan 1 procent, tot 58,78 dollar voor de future in New York en 63,59 dollar voor Brent-olie. Oliehandelaren zijn in afwachting van de uitkomsten van een tweedaagse vergadering van oliekartel OPEC op donderdag en vrijdag. "Het advies is om de productiebeperkingen met 500.000 vaten per dag uit te breiden", zei Berendse. "Daar loopt de markt nu op vooruit."

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden de meeste fondsen in het groen. Takeaway.com, Galapagos en ArcelorMittal eindigden bovenaan het rijtje. Unilever en ASR Nederland waren met 0,6 procent de sterkste dalers.

ArcelorMittal won 2,1 procent. De staalreus presteert meestal goed als er positief nieuws is over het handelsconflict.

Galapagos werd 2,1 procent duurder. Analisten van Berenberg wezen op de robuuste pijplijn van het biofarmaceutische bedrijf en herhaalden hun koopadvies.

Takeaway.com steeg 2,1 procent. Het bedrijf zal vermoedelijk pas eind december beslissen wat zijn definitieve bod op het Britse Just Eat zal zijn, evenals rivaal Prosus.

ING sloot 0,3 procent hoger. De bank bereikte volgens Reuters een voorwaardelijke schikking van 30 miljoen dollar in Italië, omdat cybercriminelen via de Nederlandse bank in Italië gestolen geld wit wasten.

Aalberts won 0,6 procent. Het bedrijf gaat voor 350 miljoen euro desinvesteren en wil de voorraden verkleinen en inzetten op minder technologieën en eindmarkten. Volgens analisten van ABN AMRO is dit ook nodig om de doelstellingen voor 2022 goed te halen.

VolkerWessels daalde 0,2 procent. De bouwer gaat ruim 800 woningen bouwen in Den Bosch. ING zei te verwachten dat de Nederlandse bouw volgend jaar nog steeds licht zal groeien in volume, ondanks de noodzaak om stikstofuitstoot binnen de perken te houden.

In de AMX deed Fugro goede zaken met een koerswinst van 5 procent. Lucerne verdubbelde het belang in de bodemonderzoeker naar ruim 10 procent.
 
Altice Europe en AMG waren de sterkste dalers, met respectievelijk 1,9 en 1,6 procent.

SBM Offshore won 1,9 procent. De bestelling door SBM van twee nieuwe hulls is volgens KBC Securities een teken dat de oliedienstverlener vertrouwen in de markt heeft.

In de AScX werd Alfen 5,5 procent meer waard en sloot op 14,86 euro. Analisten van Berenberg noemden de koers te laag. Zij hanteren een koersdoel van 22 euro met een koopadvies.

Pharming werd 1,9 procent duurder, maar Kiadis Pharma leverde 2,3 procent in.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdag vlak tot licht lager.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium