beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start voorzichtig na hoogste stand in 18 jaar

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een nipt lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent.

De AEX index sloot vrijdag nog 1,8 procent hoger op 602,30 punten, na de vrijgave van een verrassend sterk Amerikaanse banenrapport. Die eindsprint, na een turbulente week, zorgde voor een stijging van 0,8 procent op weekbasis. Het was voor het eerst in ruim 18 jaar dat de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 boven de 600 puntengrens sloot.

In november was in de VS sprake van een banengroei van 266.000, terwijl economen vooraf uitgingen van een stijging van slechts 187.000. De werkloosheid bedroeg 3,5 procent, in tegenstelling tot de verwachte 3,6 procent.

Positief nieuws voor de regering van Donald Trump en voorlopig geen aanleiding voor de Federal Reserve om in actie te komen, oordeelde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

"Het rapport laat zien dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd floreert", aldus Marey.

Voor de Federal Reserve betekent het bovendien dat men de huidige rente mogelijk handhaaft tot ver in de eerste helft van 2020, denkt marktanalist David Madden van CMC Markets.

Verder lijkt het handelsconflict met China de Amerikaanse economie duidelijk niet te raken. "Dus is er een minder grote prikkel om snel een deal te sluiten", aldus Madden.

Volgens de laatste berichten zit een gedeeltelijk handelsverdrag er mogelijk wel aan te komen. Witte Huis econoom Larry Kudlow zei vrijdag tegen CNBC dat er intensieve gesprekken worden gevoerd.

Centrale banken en Britse verkiezingen

Woensdag staat het rentebesluit van de Federal Reserve geagendeerd. Na het sterke banenrapport lijkt het uitgesloten dat de centrale bank een extra renteverlaging zal doorvoeren. Tijdens de laatste drie vergaderingen ging de federal funds rate al telkens omlaag met 25 basispunten. Momenteel staat deze tussen 1,50 en 1,75 procent.

De Europese Centrale Bank volgt een dag later. In Frankfurt zal de nieuwe voorzitter Christine Lagarde voor het eerst op het toneel verschijnen met een persconferentie. Ook hier worden geen extra maatregelen verwacht. Het nieuwe inkoopprogramma van obligaties is recent gestart.

Volgens economen van Nomura draait het rentebesluit van de ECB van donderdag meer om de aanpak van Lagarde dan om beleidsbesluiten. ECB-volgers zijn benieuwd hoe verruimingsgezind de ECB is na recent verbeterde macro-economische data.

Een belangrijk evenement zullen deze week ook de Britse parlementsverkiezingen op donderdag zijn. De Conservatieven van premier Boris Johnson lijken daar de grote winnaars te worden. Indien dit scenario uitkomt, hebben zij de touwtjes in handen om de Britten uit de Europese Unie te leiden, hetgeen tegen eind januari moet plaats vinden.

"De overtuiging van de markt over hoe groot de winstmarge [voor Johnson] zal zijn, is het best terug te zien in het Britse pond. Hoe sterker die is, hoe groter de overtuiging dat de Conservatieven de verkiezingswinst grijpen", volgens analisten van Jefferies.

Het Britse pond steeg afgelopen week meer dan een procent versus de euro en dollar.

Azië en olie

In Azië werd vanochtend bekend gemaakt dat de Japanse economie in het afgelopen kwartaal veel harder is gegroeid dan werd voorzien. De groei van het bruto binnenlands product kwam volgens overheidscijfers in het derde kwartaal uit op 1,8 procent op jaarbasis, terwijl een voorlopig raming slechts op 0,2 procent groei wees.

Daar stond het nieuws van dit weekend tegenover dat de Chinese export in november voor de vierde maand op rij onder druk stond. Te midden van de handelsoorlog met de Verenigde Staten, daalde de export met 1,1 procent op jaarbasis wanneer uitgerekend in dollars. Dit na een afname met 0,9 procent in oktober. Geraadpleegde economen voorspelden juist een stijging van 1,0 procent in november.

Het positieve beurssentiment in Europa en Amerika van vrijdag vond vanochtend geen weerklank onder Aziatische beleggers. De beurs in Tokio en Sydney noteerden licht hoger, terwijl de beurzen in Shanghai en Hong Kong nipt terrein prijs gaven.

De olieprijs steeg vrijdag  in New York 1,3 procent, op een settlement van 59,20 dollar.

De OPEC en deelnemende olieproducenten buiten het kartel spraken vrijdag conform de verwachting af de productie in het eerste kwartaal van 2020 met nog eens 500.000 vaten per dag in te perken, bovenop de al bestaande afspraak van 1,2 miljoen vaten per dag.

Dit betekent dat er vanaf januari ongeveer 1,7 miljoen vaten olie per dag aan de markt worden onttrokken.

"De som van afgesproken en vrijwillige inperkingen is aanzienlijk en zou een daling van de olieprijzen moeten voorkomen in het eerste kwartaal [van 2020]", denkt energie expert Anas Alhajji van Energy Outlook Advisors.

"De Saoedi's wilden met de OPEC bijeenkomst twee dingen bereiken: een verdere verlaging en eenheid binnen de OPEC+ en dat is beide gelukt", aldus de marktkenner.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vlak op 1,1060.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 7,7 miljoen passagiers, een stijging van 1,3 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In oktober vervoerde het luchtvaartconcern nog 9,2 miljoen passagiers.

Italië overweegt staatssteun te verstrekken aan de noodlijdende staalfabriek Ilva wanneer er geen private investeerder wordt gevonden. ArcelorMittal maakte onlangs bekend zich terug te trekken uit de fabriek na het intrekken van een milieugarantie door de Italiaanse overheid.

Kardan vond een nieuwe investeerder die bereid is 11,95 miljoen dollar te pompen in Tahal Group.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg vrijdag 1,2 procent op een slot van 28.015,06 punten. De S&P 500 won 0,9 procent tot 3.145,91 punten en de Nasdaq ging 1,0 procent hoger op 8.656,53 punten.