beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX maakt pas op de plaats

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef maandag dicht bij huis. Rond de klok van elf uur koerste de AEX op 602,30 punten. 

"Er zijn wat gemengde gevoelens aan het begin van de week", aldus strateeg Bethel Loh van ThinkMarkets. Beleggers zoeken volgens Loh houvast en richten zich daarom deze week op een aantal belangrijke agendapunten, terwijl de gebruikelijke onzekerheden onverminderd aanhouden. "De komende zeven dagen moeten uitwijzen of enige kerstvreugde gerechtvaardigd is", aldus de beursexpert van Think Markets. 

"Dit resulteerde in een wat trage start van de ochtendhandel vanochtend, ondanks het optimisme over het Amerikaanse banenrapport van vrijdag."  

Loh verwacht vooral voor de Britse beurzen een stijgende volatiliteit in aanloop naar de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. "De belangrijkste dag van het jaar voor Britse burgers is nabij."

Verder verwacht de strateeg dat het sterke Amerikaanse banenrapport en de dito prestaties van de S&P 500 de druk van de ketel halen bij de Amerikaanse president Donald Turmp om op 15 december met nieuwe importheffingen te komen. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Duitse export op jaarbasis met 1,9 procent steeg in oktober, terwijl de import met 0,6 procent daalde. Het overschot op de Duitse handelsbalans kwam in oktober daardoor uit op 21,5 miljard euro, of 20,6 miljard euro aangepast voor kalendereffecten.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1065. De olieprijzen daalden met 0,7 procent. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met een winst van 1,5 procent. DSM steeg met 1,0 procent. Het speciaalchemiebedrijf is van plan om Thomas Leysen voor te dragen als lid van de raad van commissarissen.

Takeaway.com droeg de rode lantaarn met een verlies van 2,6 procent. Prosus verhoogde vanochtend het bod op Just Eat van 7,10 naar 7,40 pond sterling per aandeel. Jefferies sprak van een onweerstaanbaar bod. 

Volgens ING voert het verhoogde bod de druk bij Takeaway.com op om actie te ondernemen. ING stelt dat er twee opties voor Takeaway.com zijn, namelijk zelf het bod op JustEat verhogen of een deal sluiten met Prosus over een verdeling van de Britse maaltijdbezorger.     

In de AMX won Fugro 4,2 procent en Flow Traders 2,8 procent. OCI verloor juist 2,1 procent. 

Onder de kleinere aandelen won Pharming 1,8 procent. Van Lanschot verloor 0,2 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat Van Lanschot volgens de rechter met opzet informatie heeft verzwegen bij een obligatie-emissie voor een Nederlands investeringsfonds voor mkb-bedrijven, dat nu schadevergoeding eist. Ajax daalde met 3,1 procent. Het is onzeker of Ajax dinsdag tegen Valencia een beroep kan doen op doelman André Onana, die zaterdag op een training geblesseerd raakte. De wedstrijd van dinsdag zal bepalen of Ajax ook in 2020 nog actief is in de lucratieve Champions League.

Het lokaal genoteerde Kardan schoot maar liefst 38,6 procent omhoog. Kardan heeft een nieuwe investeerder gevonden die bereid is 11,95 miljoen dollar te pompen in Tahal Group.