beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX maakt waarschijnlijk pas op de plaats

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een vrijwel vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

Het Damrak startte maandag de nieuwe week voorzichtig. Op een slot van 602,26 punten, sloot de AEX index rond het niveau van vrijdag. Daarmee handhaafde de hoofdgraadmeter van het Damrak zich rond het hoogste niveau in 18 jaar tijd.

Na de rustige weekstart kunnen beleggers waarschijnlijk hun borst nat maken. Vandaag start de Federal Reserve zijn beleidsvergadering, uitmondend in een rentebesluit op woensdag, terwijl donderdag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de rol staat. Er wordt van geen van beide centrale banken een wijziging van het beleid voorzien, maar de toonzetting en de begeleidende teksten zullen flink worden bestudeerd.

Het huidige lage rentebeleid wordt door analisten als belangrijkste aanjager gezien voor de florerende aandelenmarkten, die rond hun hoogste niveau ooit noteren. Ondanks de vrijgave vrijdag van een zeer sterk Amerikaans banenrapport, blijft de verwachting dat de Fed voorlopig zal vasthouden aan zijn stimulerende beleid, net als de ECB.

Donderdag staan ook de Britse parlementsverkiezingen geagendeerd. De Conservatieven van premier Boris Johnson lijken daar de grote winnaars te worden. Indien dit scenario uitkomt, hebben zij de touwtjes in handen om de Britten uit de Europese Unie te leiden, hetgeen tegen eind januari moet gebeuren.

Het Britse pond is de laatste dagen in ieder geval al vooruitgelopen op een verkiezingsoverwinning van de Conservatieven en sterkte flink aan ten opzichte van de euro en de dollar. Beleggers zijn weliswaar niet gecharmeerd van de Brexit, maar duidelijkheid is gewenst. Een Labour overwinning onder leiding van de linkse Jeremy Corbyn zou bovendien slecht nieuws zijn voor het Britse bedrijfsleven.

Wall Street deed maandag een stapje terug, nadat beleggers vrijdag nog alle zorgen van zich hadden afgeschud dankzij het meevallende banenrapport. De economie lijkt weer op stoom te komen en er werden in november maar liefst 266.000 banen gecreëerd, wat de sterkste stijging sinds januari markeerde.

Maandag was het echter weer tijd om de ontwikkelingen rond de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China te volgen, in aanloop naar de deadline van 15 december. Op die dag worden nieuwe heffingen op Chinese producten doorgevoerd.

Sommige marktanalisten verwachten dat president Donald Trump het opleggen van nieuwe heffingen zal uitstellen, terwijl onderhandelaars aan een deal werken. Economisch adviseur Larry Kudlow zei vrijdag nog dat "er geen willekeurige deadlines" zijn om een eerste-fase- handelsovereenkomst af te sluiten.

Adviseur Jared Kushner van het Witte Huis zei maandag tijdens een CEO Council meeting in Washington dat de gesprekken met China goed verlopen. Kushner wilde evenwel niet ingaan op de vraag of de Amerikaanse president Donald Trump nog steeds van plan is om China op 15 december nieuwe importheffingen op te leggen. "Ik weet niet wat hij zal beslissen", aldus Kushner. 

Chinese inflatie in de lift

In Azië ging vanochtend de aandacht uit naar de Chinese inflatiedata in november en die cijfers vielen niet mee. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 4,5 procent. Dat was een maand eerder 3,8 procent en in september 3,0 procent. Sinds februari dit jaar is er sprake van een steeds sterker stijgende trend.

Geraadpleegde economen rekenden gemiddeld op een inflatie van 4,4 procent in november.

De voedselprijzen stegen afgelopen maand met liefst 19,1 procent. Zonder het effect van de hoge voedselprijzen, kwam de Chinese inflatie in november op jaarbasis uit op 1,0 procent.

Aziatische beleggers reageerden gelaten op de cijfers en de hoofdbeurzen in Tokio en China kwamen vanochtend amper van hun plaats.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,18 dollar lager, ofwel 0,3 procent, op 59,02 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1067.

Beleggers hebben vandaag naast de start van de beleidsvergadering van de Federal Reserve ook oog voor de industriële productie in onder meer Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook de Duitse ZEW-index kan op aandacht rekenen.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse industrie in oktober meer produceerde, maar de toename was wel beduidend minder sterk dan in september. De gemiddelde dagproductie lag in oktober 0,4 procent hoger dan in oktober 2018. In september ging het nog om een stijging van 1,4 procent op jaarbasis, terwijl er in augustus sprake was van een afname met 1,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Stern bereikte overeenstemming over de verkoop van Heron Auto aan Broekhuis. "De verkoop van Heron Auto leidt in het boekjaar 2020 tot een boekwinst", zei Stern, eraan toevoegend dat een balansverkorting wordt gerealiseerd van circa 60 miljoen euro.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor Heineken van 110,00 naar 108,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. Volgens Jefferies is Heineken goed gepositioneerd om opnieuw een superieure omzetgroei te realiseren. 

Wereldhave komt mogelijk in beweging, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Hij wees op een verkoopadvies van Goldman Sachs met een koersdoel van 18,60 euro.

SBM Offshore sloot een aanvullende project-kredietfaciliteit van 250 miljoen gerelateerd aan de FPSO N'Goma.

Sanoma sloot een overeenkomst om Sanoma Media Netherlands te verkopen aan DPG Media voor een bedrag van 460 miljoen euro. Sanoma Media Netherlands geeft onder meer titels uit als Libelle, Donald Duck en vtwonen en is ook eigenaar van NU.nl.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 0,3 procent tot 3.137,87 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 27.909,74 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 8.621,83 punten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen