beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX lager gesloten ondanks herstelbeweging

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, maar gedurende de middag werd een deel van het verlies wel ingelopen. De AEX index daalde 0,4 procent tot 599,93 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

De markt schoot volgens investment manager Simon Wiersma van ING omhoog, nadat het bericht de markt inkwam dat China en de Verenigde Staten werken aan een uitstel van een nieuwe ronde importheffingen op 15 december.

"Op de futuremarkt werd op dat moment flink gekocht", constateerde Wiersma.

Toch is het volgens Wiersma beter om niet te handelen op de ruis die de handelsoorlog met zich meebrengt. "Beter kun je varen op harde data", zei de marktkenner tegen ABM Financial News.

Zo’n cijfer was vanmiddag het vertrouwen onder ondernemers in het Amerikaanse mkb. Dat steeg, maar belangrijker nog volgens Wiersma, gaven de ondernemers aan dat zij willen investeren. "En het mkb is de grootste banenmotor."

Wiersma was dan ook niet verrast door het goede banenrapport van afgelopen vrijdag.

"Onze economie is booming", concludeerde ook minister van Handel Wilbur Ross bij zakenzender Fox Business. Hij meent dat hoe langer het duurt voor er een akkoord ligt met China, des te sterker de onderhandelingspositie van de VS wordt.

Ross rekent op een eerste fase deal, die zich vooral toespitst op de handel. “De moeilijkere onderwerpen zijn voor later", zei hij.

In die woorden van Ross zit volgens Wiersma de nodige retoriek, maar “Amerika draait wel goed”, en daar mag volgens hem de hele wereld blij mee zijn.

Daarnaast kijkt de markt inmiddels uit naar de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op achtereenvolgens woensdag en donderdag. Er wordt van geen van beide centrale banken een wijziging in het beleid voorzien. De markt hoopt wel meer inzicht te krijgen in de visie van de centrale bankiers over de huidige economische stand van zaken en het rentebeleid in 2020.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat de Nederlandse industrie in oktober op jaarbasis 0,4 procent meer heeft geproduceerd. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk steeg de productie op maandbasis, maar dat gold niet voor Italië.

Uit het VK kwam tevens het nieuws dat de Britse economie in oktober op maandbasis een pas op plaats maakte. Het tekort op de Britse handelsbalans in de drie maanden tot en met oktober steeg met 2,3 miljard tot 7,2 miljard Britse pond.

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in december weer flink gestegen. De index steeg van 2,1 negatief in november naar 10,7 positief in december.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten, naast het nieuws dat het ondernemersvertrouwen van het midden- en kleinbedrijf in november is gestegen, het nieuws dat de productiviteit in het derde kwartaal op kwartaalbasis daalde met 0,2 procent en de arbeidskosten met 2,5 procent stegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1093. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1082 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1063 op de borden.

Olie noteerde tot 0,5 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door IMCD met een winst van 1,1 procent, gevolgd door NN Group en Wolters Kluwer met stijgingen van elk 0,4 procent.

DSM verloor 2,3 procent. ING haalde DSM van de kooplijst en verlaagde het koersdoel van 121,50 naar 115,70 euro. Ook werd het aandeel van de favorietenlijst gehaald. ING kwam tot de conclusie dat de Veramaris joint venture de innovatieve pijplijn van DSM minder zal aanjagen dan waar het bedrijf zelf rekening mee houdt.

Galapagos daalde 1,0 procent, nadat Berenberg het koersdoel verhoogde van 195,00 euro naar 225,00 euro en het koopadvies daarbij handhaafde.

Takeaway.com verloor 2,1 procent. Just Eat heeft het verhoogde bod van Prosus dinsdag afgewezen en benadrukte onverminderd het bod van Takeaway.com te steunen.

Philips heeft een vijfjarige overeenkomst gesloten met een regionaal ziekenhuis in de Amerikaanse staat South Carolina voor een bedrag van 16 miljoen dollar. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Vastgoedfonds Wereldhave was in de AMX de grootste daler met een verlies van 6,3 procent. Goldman Sachs zette het aandeel op de verkooplijst met een koersdoel van 18,60 euro. Volgens de analisten van Goldman Sachs blijft de markt waarin Wereldhave opereert zwak. Daarbij zal het vastgoedfonds blijven lijden onder faillissementen van zijn huurders. De analisten wezen onder meer op Hudson Bay dat eind dit jaar zijn winkels in Nederland zal sluiten.

BAM ging aan kop met een winst van 1,8 procent, PostNL steeg 1,2 procent en Boskalis noteerde 0,6 procent hoger. Aperam daalde 2,9 procent, terwijl AMG 2,6 procent inleverde.

SBM Offshore steeg 0,3 procent. De dienstverlener aan de olie- en gassector heeft een aanvullende project-kredietfaciliteit gesloten van 250 miljoen dollar.

Onder de kleinere aandelen ging Pharming aan kop met een winst van 5,2 procent. Nedap steeg 0,4 procent en Acomo won 0,5 procent. Accell verloor 1,5 procent, evenals Vastned.

Stern won 6,8 procent. Het autobedrijf bereikte overeenstemming over de verkoop van Heron Auto aan Broekhuis. "De verkoop van Heron Auto leidt in het boekjaar 2020 tot een boekwinst", zei Stern, eraan toevoegend dat een balansverkorting wordt gerealiseerd van circa 60 miljoen euro.

Kardan daalde 20,7 procent. Het aandeel won maandag nog 58 procent na het vinden van een investeerder. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 3.136,85 punten. De Dow Jones index noteerde vlak, evenals technologiebeurs Nasdaq.