beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Damrak sluit verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve en nieuwe Britse verkiezingen, die mogelijk eindelijk de Brexit-kogel door de kerk zullen jagen.

De AEX index sloot 0,2 procent lager op 598,96 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een vlak slot restte.

"De beurs is afwachtend, want er komt de komende dagen veel nieuws op ons af", zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor.

Zo zijn er donderdag verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Daar kan de beurs nog weinig mee, omdat er op de verkiezingsdag geen nieuws daarover mag worden gepubliceerd. Van Deijck gaat ervan uit dat de Conservatieve premier Boris Johnson een meerderheid zal halen, waarmee de Brexit een feit zal zijn. "Dat is niet goed, maar het is wel goed dat er duidelijkheid komt." Zowel het Britse pond als de Britse aandelen zullen bij die uitslag stijgen, verwacht de vermogensbeheerder.

Woensdagavond zal de Federal Reserve eerst zijn rentebesluit toelichten. "Dat wordt pappen en nathouden", verwacht Van Deijck. Met de lage inflatie in de VS verwacht hij dat de Fed in 2020 de rente nog wat verder zal willen verlagen, omdat het renteverschil met de ECB nog te groot is, waardoor de dollar sterker is dan men in de VS graag zou zien. Bustelberg voorspelt daarom voor volgend jaar een sterkere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Voor de aandelenmarkt in het algemeen is de situatie vergeleken met een jaar geleden veel gunstiger, omdat de Fed een jaar geleden de markt liet schrikken met het vooruitzicht van renteverhogingen. Sindsdien is de centrale bank honderdtachtig graden gedraaid en dat maakt alle verschil, stelde Van Deijck.

Opvallend bedrijfsnieuws op de Amsterdamse beurs was schaars, vond de vermogensbeheerder. Hij wees op de Spaanse kledingretailer Inditex, die boven verwachting presteerde. "Het blijkt dus toch mogelijk om geld te verdienen als retailer, mits je je zaakjes op orde hebt, en dat is bij Inditex zeer het geval." De koopkracht in Europa stijgt nog steeds, meent Van Deijck.

Ook zag Van Deijck internationaal de laatste tijd veel overnames van kleinere farmaceutische bedrijven door grote farmaciereuzen. Die hebben veel geld maar weinig groei en moeten dus groei kopen.

Economisch nieuws was er over de Amerikaanse inflatie, die in november op jaarbasis 2,1 procent bedroeg, tegen 1,8 procent in oktober.  

De olieprijs daalde na publicatie van de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden, die licht stegen, waar de markt op een daling hoopte.

Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent tot 58,23 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,8 goedkoper werd op 63,19 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1086. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1094 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1093 op de borden.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden 15 van de 25 aandelen in het rood.

Takeaway.com was de sterkste stijger met 1,6 procent. Topman Jitse Groen reageerde wederom fel op kritiek van opponent Prosus, in de biedingsstrijd op Just Eat. Volgens Groen overdrijft Prosus de premie die het bedrijf biedt op de Britse sectorgenoot van Takeaway.com, terwijl aandeelhouders van Just Eat in de deal met Takeaway de controle over het fusiebedrijf behouden en daarvoor dus geen premie hoeven te ontvangen. Ook vroeg Groen zich af waarom hij als grootaandeelhouder van Takeaway zijn bezit in de waagschaal zou stellen, door zijn aandelen onvoordelig in te ruilen voor de Britse maaltijdbezorger.  

Dinsdag werd bekend dat beursnieuweling Prosus, dat grotendeels bestaat uit een groot belang in het Chinese internetbedrijf Tencent, het plekje van Takeaway in de AEX zal innemen. De maaltijdbezorger zakt naar de Midkap-index.

Ahold Delhaize eindigde onderaan met een verlies van 1,9 procent. Het supermarktbedrijf maakte dinsdagavond bekend dat het 480 miljoen dollar gaat investeren in de aankoop, bouw en huur van distributiecentra in de Verenigde Staten. Analisten van Jefferies reageerden per saldo positief op deze plannen van de supermarktketen, ook al doet dit wel een aanslag op de vrije kasstroom.

In de AMX was Arcadis de hoogvlieger met een koerswinst van 4 procent. Arcadis en Strukton gaan voor spoorwegbeheerder ProRail het spoor tussen Rijswijk en Rotterdam beveiligen. Ook zette ING Arcadis op zijn favorietenlijst voor de Benelux, met een 2,00 euro hoger koersdoel.

Fugro werd 1,9 procent meer waard, na een koopadvies van KBC Securities en een Deense opdracht voor de aanleg van een kunstmatig eiland bij Kopenhagen.

Basic-Fit daalde 1,2 procent tot 31,80 euro. Grootaandeelhouder 3i verkocht 3,4 miljoen aandelen voor 31,25 euro waardoor het belang nu onder 13 procent is gezakt.

Intertrust presteerde het slechtst met een min van 2,2 procent.

Onder de kleinere aandelen stak Kiadis Pharma er bovenuit met een plus van 3,1 procent.

Alfen volgde met 2,4 procent koerswinst. Het bedrijf gaat netaansluitingen leveren voor Shell-stations in heel Nederland, voor het snelle oplaadnetwerk voor elektrische auto's dat Shell uitrolt. Financiële details werden niet gegeven.

Ajax werd dinsdag op het voetbalveld afgestraft door Valencia en woensdag deden beleggers dat nog eens dunnetjes over. De uitschakeling in het Champions League toernooi scheelt veel geld en prestige voor de voetbalclub dit seizoen. Het aandeel daalde 8,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag dicht bij huis in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium