beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start licht hoger na Amerikaanse rentebesluit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent.

Woensdag gaf de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 juist nog 0,2 procent prijs op 598,96 punten. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit nabeurs, terwijl vandaag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de Britse verkiezingen op de rol staan.

Woensdagavond handhaafde de Federal Reserve de belangrijkste rente conform verwachting in een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Uit de dot plot van de Fed bleek verder dat de beleidsmakers erop rekenen dat de rente in 2020 niet wordt aangepast.

Voorzitter Jerome Powell van de Fed herhaalde woensdag in zijn toelichting dat het monetaire beleid niet in steen is gebeiteld en dat er ingegrepen kan worden wanneer de vooruitzichten significant veranderen. Volgens Powell is een renteverhoging voorlopig uitgesloten want daarvoor moet de inflatie voor een langere periode rond de doelstelling van 2 procent uitkomen.

Juist woensdagmiddag werd bekend dat de inflatie in de Verenigde Staten in november op jaarbasis is uitgekomen op 2,1 procent, van 1,8 procent in oktober. "Het is het hoogste inflatiecijfer in een jaar", merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op.

Wall Street reageerde ingetogen op het rentebesluit. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot de handelsdag af met een bescheiden winst van 0,3 procent.

ECB aan zet

De Europese Centrale Bank zal vandaag de rente naar verwachting eveneens ongemoeid laten. Dit is de verwachting van economen en analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Daarmee blijft de belangrijkste rente vermoedelijk staan op 0,00 procent. De depositorente blijft 0,50 procent negatief en de strafrente 0,25 procent. Christine Lagarde ondergaat daarnaast haar vuurproef als nieuwe voorzitter van de ECB als opvolger van Mario Draghi.

Hoewel wijzigingen in het monetaire beleid niet worden verwacht, zal de ECB-bijeenkomst van donderdag zeker niet saai zijn, voorspelt econoom Carsten Brzeski van ING, onder meer vanwege de nieuwe groeiverwachtingen die worden gepubliceerd.

De Europese Centrale Bank maakt zijn rentebesluit donderdag bekend om 13:45 uur. Voorzitter Christine Lagarde geeft vanaf 14:30 uur een toelichting.

Naast het rentebesluit hebben beleggers vandaag ook oog voor de Britse parlementsverkiezingen, waarbij een duidelijke overwinning voor de conservatieve premier Boris Johnson ervoor kan zorgen dat de Britten na drieënhalf jaar onzekerheid daadwerkelijk uit de Europese Unie stappen.

In de peilingen staan de Tories er goed voor, met een ruime voorsprong op de Labour partij van Jeremy Corbyn. Britse verkiezingspeilingen zaten er de afgelopen jaren evenwel een aantal keer flink naast.

Analisten van Jefferies spraken met één van de grootste opiniepeilers in het VK, ComRes, die waarschuwden dat de voorsprong van de Conservatieven kwetsbaar is, omdat kiezers zich niet zozeer richten op partijprogramma's maar zich vooral laten leiden door hun standpunt over Brexit.

Op de verkiezingsdag mag in het Verenigd Koninkrijk geen nieuws over de verkiezingen gepubliceerd worden. Pas vrijdag zullen de beurzen- en valutamarkten kunnen reageren op de ontwikkelingen.

Ondertussen blijft ook de dreiging van nieuwe Amerikaanse importheffingen op Chinese producten per 15 december boven de markt hangen, nu er geen aanwijzingen zijn dat de twee kemphanen op korte termijn een voorlopige handelsovereenkomst zullen sluiten.

De Wall Street Journal meldde dinsdag nog dat de VS van plan zijn om de extra heffingen uit te stellen, om meer ruimte te creëren om een overeenkomst uit te werken. Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, zei echter ook op dinsdag dat de deadline van 15 december nog steeds 'op tafel ligt'.

Vandaag hebben beleggers ook oog voor Duitse- en Franse inflatiecijfers, het maandrapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) en de industriële productie in de eurozone.

De Aziatische beurzen lieten vanochtend een verdeeld zien. Sydney verloor 0,7 procent, terwijl de beurs in Hong Kong juist 1,4 procent klom. 

De dollar verloor aan kracht na het rentebesluit van de Fed. Voorafgaand aan het besluit stond er voor het muntpaar euro/dollar een stand van 1,1090 op de borden. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1142.

De olieprijs daalde woensdag. Op een settlement van 58,76 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,48 dollar of 0,8 procent minder waard.

Bedrijfsnieuws

Air France bestelt nog tien Airbus A350-900-toestellen ter vervanging van zijn Airbus 380-vliegtuigen, in navolging van de strategie van de Nederlandse zustermaatschappij KLM om de langeafstandsvloot te vereenvoudigen.

SBM Offshore tekende contracten met Petrobras voor de verhuur en exploitatie van het drijvende olieplatform (FPSO) Sepetiba voor 22,5 jaar. Floris Deckers zal bij de komende jaarvergadering van SBM terugtreden als voorzitter van de raad van commissarissen, na de maximale termijn van twaalf jaar te hebben uitgediend.

Alfen gaat 30 nieuwe mobiele batterij-energieopslagsystemen leveren aan Greener, een leverancier van duurzame energie.

Heijmans ontving een opdracht ter waarde van 55 miljoen euro van de gemeente Utrecht om 144 koopwoningen te ontwikkelen en te bouwen in Leidsche Rijn Centrum.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een adviesverhoging van Morgan Stanley voor Adyen. De bank verhoogde het advies naar Overwogen met een koersdoel van 885 euro. AkzoNobel kreeg daarnaast van JPMorgan een adviesverhoging van Onderwogen naar Neutraal met een koersdoel van 85,00 euro, aldus Rein schutte van Boer & Olij.

Stern Groep verkoopt de scootmobielactiviteiten van Mango Mobility aan het Thaise Freerider Corporation. De verkoop wordt nog dit jaar afgerond en leidt tot een beperkt boekverlies in het lopende boekjaar, aldus Stern, dat verder geen verkoopprijs bekendmaakt.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 eindigde woensdag 0,3 procent in de plus op een slot van 3.141,63 punten. Voor de Dow Jones index restte op een slotstand van 27.911,30 punten, een winst van 0,1 procent. De Nasdaq steeg 0,4 procent tot 8.654,05 punten. 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium