beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Adyen koploper in AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,3 procent op 600,72 punten. 

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte een afwachtende houding op in Europa in aanloop naar de Britse verkiezingen en de eerste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank onder leiding van Christine Lagarde. 

Volgens Wiersma wordt het een spannende race in het Verenigd Koninkrijk. In de laatste peilingen is de voorsprong voor de 'Tories’ van Boris Johnson geslonken ten opzichte van de Labourpartij, zo merkte hij op. "Voor beleggers zou een klinkende overwinning van de Conservatieve Partij het gunstigst zijn", aldus Wiersma. "De brexitdeal met de Europese Unie kan dan waarschijnlijk het snelst worden afgerond, waardoor een stuk onzekerheid verdwijnt."

Voor het rentebesluit van de ECB verwacht Wiersma dat de beleidsrente ongewijzigd zal blijven. "Maar marktvolgers zijn natuurlijk benieuwd naar de aansluitende persconferentie met de toelichting", aldus de marktkenner van ING.

Op woensdag werd al bekend dat ook de Federal Reserve geen wijzigingen doorvoert aan de beleidsrente, na drie eerdere renteverlagingen.    

Wiersma merkte wel op dat de handelsbesprekingen tussen de VS en China en de naderende deadline van aanstaande zondag, wanneer de importheffingen op een aantal Chinese goederen verhoogd worden, een stempel drukken op het beurssentiment.   

Op macro-economisch vlak bleken de Duitse consumentenprijzen in november flink te zijn gedaald, zoals ook al bleek uit een voorlopige raming. 

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1130. 

De olieprijzen stegen licht. Hoewel OPEC samen met haar partners afgelopen vrijdag heeft besloten het bestaande olieproductieakkoord aan te passen, overtuigde het kartel daarmee niet, aldus econoom Hans van Cleef van ABN AMRO donderdag.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging Adyen aan kop met een koerswinst van 2,4 procent op 700,00 euro. Morgan Stanley verhoogde het advies voor het Nederlandse fintechbedrijf van Gelijkgewogen naar Overwogen en het koersdoel ging van 725,00 naar 885,00 euro. Van alle betaalplatformen die Morgan Stanley volgt, noemde de bank Adyen als beste van de klas. Voorheen noemden de analisten de waardering van het bedrijf nog een knelpunt, maar na deals met eBay en Alibaba zijn zij nu overtuigd van het groeiverhaal van Adyen voor lange termijn.

ASML en ABN AMRO wonnen tot 1,2 procent.

AkzoNobel won 1,0 procent op 89,22 euro. Het concern kreeg van JPMorgan Cazenove een adviesverhoging van Onderwogen naar Neutraal met een koersdoel van 85,00 euro. De bank meent dat de margedoelstelling van AkzoNobel nog altijd uitdagend is, terwijl de consensusverwachting van analisten ook aan de hoge kant is. Wel slaagt AkzoNobel er volgens de analisten van JPMorgan in om de beloofde kostenbesparingen ook daadwerkelijk te realiseren. Akzo liet vanochtend daarnaast weten het verf- en coatingbedrijf Mauvilac Industries over te nemen. Er werden geen financiële details gemeld. 

Ahold Delhaize en KPN verloren 0,7 tot 2,2 procent. KPN bereikte een overeenkomst over de verkoop van KPN Consulting aan Cegeka. Ook hier werden geen financiële details genoemd. 

In de AMX wonnen ASMI en Air France-KLM 2,0 tot 3,5 procent. Aperam verloor 1,1 procent.

Onder de kleinere aandelen won Ajax 2,0 procent na de koersval van woensdag, in de nasleep van de uitschakeling voor de Champions League.  
Kiadis Pharma daalde met 6,6 procent. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Kiadis van 3,50 naar 2,00 euro met een ongewijzigd verkoopadvies. Volgens het beurshuis zit het biotechbedrijf in een precaire financiële situatie en net nu vertrekt ook de CFO, Scott Holmes. Verder ziet KBC Securities ook geen aanajgers op de korte termijn voor het aandeel.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium