beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Unilever drukt AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend lager, mede door een koersval van indexzwaargewicht Unilever. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,4 procent op 608,12 punten. 

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij was er onverwachts toch nog wat reuring op de Amsterdamse beurs in aanloop naar de kerstdagen volgende week. Schutte wees daarbij onder meer op de koersval van Unilever, na een waarschuwing dat het dit jaar onder de afgegeven groeidoelstelling zal uitkomen. Het koersverlies van krap zes procent drukte op de AEX. 

"Heel onverwacht is de boodschap van Unilever niet, nadat sectorgenoot Henkel al eerder soortgelijke uitspraken deed", aldus Schutte. Volgens de beleggingsadviseur zal Unilever wat noodzakelijke aanpassingen moeten doen om de resultaten aan te jagen. "Er zal gerichter naar overnames gekeken moeten worden." Schutte stelde dat Unilever op het gebied van desinvesteringen evenwel al flinke stappen heeft gezet. 

Schutte wees verder op de optie-expiratie op vrijdag en een herweging van diverse indices, waaronder de AEX. Zo moet Takeaway plaats maken voor zijn rivaal Prosus in de AEX-index. Prosus komt ook in de S&P Europe 350 en S&P Euro Indices. "De herweging zal op het slot van vrijdag nog voor de nodige beweging kunnen zorgen", aldus Schutte. De beleggingsadviseur zag al dat Prosus vanochtend wat in trek was met een winst van circa twee procent.   

De euro/dollar noteerde op 1,1147. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar ook op 1,1147 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1141 op de borden. De olieprijzen daalden licht. 

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag vooral naar cijfers uit de VS, over onder meer de bouwvergunningen en industriële productie.

Stijgers en dalers

Indexzwaargewicht Unilever verloor in de AEX 6,0 procent, nadat het bedrijf waarschuwde dat het in 2019 onder de eerder afgegeven groeidoelstelling zal uitkomen. Het verwacht dat de onderliggende omzetgroei dit jaar "licht" onder de doelstelling van 3 tot 5 procent zal uitkomen. Eerder al liet Unilever weten aan de onderkant van deze bandbreedte te zullen uitkomen. InsingerGilissen sprak van een stevige waarschuwing, ook omdat de eerste helft van 2020 weinig beter zal zijn. 

ABN AMRO daalde met 0,7 procent tot 16,03 euro. Jefferies verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO van 18,00 naar 17,50 euro bij handhaving van het Houden advies. Volgens de analisten van Jefferies neemt ABN AMRO meer risico's bij het verstrekken van krediet dan zijn sectorgenoten.

Philips steeg met 0,6 procent. Philips wil Feike Sijbesma, nu nog CEO van DSM, en Peter Löscher als nieuwe commissarissen. Royal Dutch Shell, net als Unilever een zwaargewicht in de index, trok de kar met een plus van 1,2 procent, mede profiterend van de gestegen olieprijzen. 

In de AMX won AMG 2,7 procent. De lucht lijkt wat op te klaren voor het bedrijf, nadat China en de VS een eerste handelsdeal sloten. Boskalis won 0,6 procent, na het winnen van twee offshore contracten ter waarde van 85 miljoen euro. 

Arcadis verloor 2,4 procent. Arcadis heeft besloten om niet meer te investeren in het Braziliaanse ALEN en dat brengt een provisie met zich mee van 85 miljoen euro. Juist ALEN was een belangrijke reden voor Kempen om een verkoopadvies op Arcadis te hebben. De bank gaf dan ook aan dat het goed is "dat de waarheid nu boven tafel komt". Hoewel de gelduitstroom in de tweede helft van dit jaar al is opgenomen in de provisie, verwacht ING een "serieuze" kasuitstroom in 2020. ING mikt op een bedrag van circa 100 miljoen euro volgend jaar gerelateerd aan ALEN, hetgeen een negatieve impact op de verhouding tussen nettoschuld en EBITDA zal hebben. "Maar de balans van Arcadis kan dat hebben", aldus ING.

Onder de kleinere aandelen verloor Sif 1,9 procent. De Roermondse funderingsspecialist heeft een opdracht binnengehaald voor het Franse windmolenpark Saint- Nazaire en schuift de opdracht voor het Vineyard Wind Project op de lange baan. Sif gaat 80 monopiles leveren voor het Franse park alsook het staal voor de verbindingsstukken. ING sprak van een stevige tik voor het orderboek van Sif. Analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl blijft echter optimistisch. Hij ziet goede vooruitzichten na het transitiejaar 2020. 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium