beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: beperkte winst op Amsterdamse beurs

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,3 procent op 610,74 punten. 

Volgens strateeg Bethel Loh van ThinkMarkets zijn beleggers in afwachting van de eerste bedrijfscijfers. "De grootste bewegingen [op de beurs] zullen vermoedelijk komen na de eerste belangrijke resultaten van grote Amerikaanse bedrijven", voorziet Loh. 

Vandaag openen onder meer JP Morgan, Wells Fargo, BlackRock en Citigroup de boeken. "Als dergelijke bedrijven niet alleen positieve resultaten boeken, maar ook nog eens optimistisch zijn over de komende twaalf maanden, dan zal de toon gezet zijn voor de aandelenmarkten", aldus Loh, die verwacht dat in dat geval de beurzen de maand januari flink hoger uitgaan. 

"Zelfs als de cijfers tegenvallen, maar de outlook optimistisch blijft, dan zal dat voldoende reden zijn voor beleggers om hun longposities aan te houden."

Loh kijkt voor vandaag verder nog uit naar "belangrijke" Amerikaanse inflatiecijfers, maar die zullen volgens haar ondergesneeuwd worden door de handelsbesprekingen tussen China en de VS. 

Vermoedelijk tekenen beide landen een eerste overeenkomst, waardoor de risicobereidheid onder beleggers nog wel even zal aanhouden, denkt Loh. Hoewel een eerste deal volgens haar een stap in de goede richting is, liggen er veel uitdagingen op de loer voor de tweede fase van een akkoord. "Hierdoor blijven de handelsonzekerheden voor bedrijven bestaan, waardoor zij vermoedelijk niet hun investeringen opschroeven tot niveaus van voor de crisis", aldus de strateeg.  

Het muntpaar euro/dollar koerste rond 1,1131. De olieprijzen daalden licht. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won ABN AMRO 1,8 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor ABN AMRO licht, maar handhaafde het advies op Houden. Prosus sloot de rij met een verlies van 0,5 procent.

In de AMX won Takeaway.com 1,5 procent. Het aantal orders van de maaltijdbezorger steeg afgelopen kwartaal met 56 procent tot 46,6 miljoen. Daarmee realiseerde Takeaway.com over het gehele jaar een groei van 70 procent tot 159,2 miljoen bestellingen, daarbij geholpen door de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Volgens ING heeft de maaltijdbezorger een jarenlange groei in het vooruitzicht.

Eurocommercial Properties en SBM Offshore wonnen tot 0,8 procent.

Onder de kleinere aandelen verloor Pharming 4,9 procent. Het biotechbedrijf is van plan om circa 125 miljoen euro aan senior ongedekte converteerbare obligaties uit te geven met een vervaldatum in 2025. Vivoryon Therapeutics won 15,2 procent, na de aankondiging dat het gaat samenwerken met het Deense bedrijf Nordic Bioscience in zijn klinische onderzoek naar een middel tegen de ziekte van Alzheimer. Het aandeel Vivoryon steeg maandag al zo’n 15 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis schoot 10,9 procent omhoog. Curetis kondigde de lancering in de VS aan van een toepassing van zijn Unyvero voor het diagnosticeren van luchtweginfecties zoals longontsteking bij de lagere luchtwegen.  

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext