Nieuws Binnenland

Kwartaalcijfers helpen AEX aan winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met winst gesloten, na per saldo goed ontvangen kwartaalcijfers in de VS en in aanloop naar de ondertekening van het eerste onderdeel van het handelsakkoord tussen Amerika en de China.

De AEX steeg 0,4 procent naar 611,15 punten.

"Een beetje een vreemde dag, waarin we met relatief lage volumes de futures in Amerika volgden", zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO.

In december bleek de Chinese export stevig gegroeid, maar niet zo hard als de import, waardoor het handelsoverschot lager uitviel dan economen hadden voorzien.

De consumentenprijzen in de VS stegen in december met 0,2 procent op maandbasis, zoals economen ook hadden voorzien. In november was de toename nog 0,3 procent.

De banken Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo openden de boeken vanmiddag en trapten zo het cijferseizoen in de VS af. Bij Wells Fargo halveerde de winst door juridische kwesties, maar bij Citigroup en JPMorgan wisten met hun winsten de analisten positief te verrassen. Deze laatste twee banken zagen hun koersen dan ook met 2 procent stijgen, terwijl Wells Fargo 4 procent daalde.

"De cijfers zagen er netjes uit, ook die van Delta Air Lines, en dat geeft vertrouwen voor de komende weken", aldus Bonsee.

De euro/dollar handelde op 1,1122. Olie werd iets duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX was RELX de uitblinker met een koerswinst van 1,8 procent. Maandagmiddag kondigde RELX de overname van ID Analytics aan voor 375 miljoen dollar. Daarmee is het een van de grootste overnames van RELX in de afgelopen tien jaar.

Verder won ABN AMRO 1,3 procent en werd Philips 1,2 procent duurder. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel van ABN AMRO licht, van 18,20 naar 18,80 euro met een onveranderd Houden advies.

Slechts een handjevol aandelen leverde in, met DSM als grootste daler met een verlies van 0,8 procent. Bonsee van ABN AMRO merkte op dat het aandeel al enige tijd koersdruk ondervindt. 

In de AMX deed Eurocommercial Properties het goed met een koersstijging van 1,2 procent. OCI won 0,9 procent en Basic-Fit steeg 0,7 procent.

Takeaway.com kwam voorbeurs met cijfers over de orders die het afgelopen kwartaal verwerkte. Het aantal orders van de maaltijdbezorger steeg afgelopen kwartaal met 56 procent tot 46,6 miljoen. Daarmee realiseerde Takeaway over het gehele jaar een groei van 70 procent tot 159,2 miljoen bestellingen, daarbij geholpen door de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Volgens ING heeft de maaltijdbezorger een jarenlange groei in het vooruitzicht. Het aandeel werd 0,4 procent duurder.

Onderaan stonden PostNL en Corbion met verliezen van 1,9 en 2,3 procent.

In de AScX ging Vivoryon aan de leiding met een winst van mar liefst 22 procent, na de aankondiging dat het gaat samenwerken met het Deense bedrijf Nordic Bioscience in zijn klinische onderzoek naar een middel tegen de ziekte van Alzheimer. Het aandeel Vivoryon steeg maandag al zo’n 15 procent.

Alfen, dat een koersdoelverhoging van Berenberg kreeg, steeg 10 procent. "Alfen eindigde 2019 erg sterk en zou in de tweede helft van 2019 een record autonome groei en marges moeten hebben gerealiseerd", verwachten de analisten.

Verder won Brunel 1,1 procent, maar daalde Kiadis Pharma 3,4 procent. Pharming leverde ook 3,4 procent in. Pharming plaatste met succes een converteerbare obligatie van 125 miljoen euro, waarmee onder meer een lening van 56 miljoen dollar wordt afgelost. De obligaties zijn converteerbaar bij een koers van 2,003 euro. De coupon is volgens analist Nico Inberg van IEX slechts 3 procent. Eerder betaalde het bedrijf nog 12 procent, benadrukte hij. "Ondanks dat er twee keer zo veel wordt geleend, gaan de rentekosten omlaag."

Het lokaal genoteerde AND International steeg 11,3 procent en Curetis werd 6,2 procent duurder. Curetis kondigde de lancering in de VS aan van een toepassing van zijn Unyvero voor het diagnosticeren van luchtweginfecties zoals longontsteking bij de lagere luchtwegen.

Avantium werd 5,7 procent goedkoper en Ctac 4,8 procent.

IEX Group daalde 21,1 procent naar 3,00 euro. Er werden slechts enkele honderden aandelen verhandeld.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten, noteerden de Amerikaanse beurzen wat verdeeld, maar per saldo dicht bij de slotkoersen van maandag.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News