beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX begint nieuwe week terughoudend

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is de nieuwe handelsweek terughoudend begonnen. Bij een gebrek aan nieuws eindigde de AEX 0,2 procent lager op 614,23 punten.

Er was sprake van een dunne handel omdat Wall Street de deuren gesloten hield. De Amerikanen vieren maandag Martin Luther King Day.

Vrijdag werden nieuwe recordstanden bereikt op Wall Street en wist ook de pan-Europese Stoxx Eupe 600 index te pieken. "Het vooruitzicht van aantrekkende wereldwijde groei en afnemende geopolitieke spanningen, in combinatie met prima kwartaalcijfers van bedrijven geeft beleggers moed", verklaarde investment manager Simon Wiersma van ING het positieve sentiment.

Op macro-economisch vlak was het maandag ook weinig spannend. De industriële productie in Japan daalde in november opnieuw, terwijl de Duitse producentenprijzen in december op maandbasis fractioneel stegen. Verder stelde het Internationaal Monetair Fonds de verwachte mondiale groei voor 2020 licht neerwaarts bij, tot 3,3 procent.

Later deze week volgen wel wat belangrijke economische publicaties. Beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx houdt vooral de rentebesluiten van de Bank of Japan, op dinsdag, en de Europese Centrale Bank op donderdag in de gaten. "Een mogelijke verandering van het monetaire beleid zou duidelijke gevolgen kunnen hebben voor de aandelenmarkten."

Verder gaat ook het kwartaalcijferseizoen in binnen- en buitenland verder. ASML publiceert woensdag cijfers. "Ik verwacht een optimistische rapportage", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen in gesprek met ABM Financial News. De geluiden uit de sector waren de afgelopen tijd alleen maar positief, benadrukte hij. "En het herstel in het geheugensegment komt eraan."

Donderdag volgen GrandVision, Rood Microtec en Sligro Food Group met cijfers.

Vanuit het buitenland komen onder meer IBM, Netflix, Johnson & Johnson, Texas Instruments, Intel, Procter & Gamble en Comcast de komende dagen met kwartaalcijfers.

Het muntpaar euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam op 1,1082. De olieprijzen stegen 0,4 procent.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Galapagos, dat 2,8 procent steeg. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een hoger koersdoel van Barclays voor het biotechaandeel. Het koersdoel werd verhoogd van 180,00 naar 225,00 euro.

Onder de hoofdaandelen verloor Wolters Kluwer 1,0 procent. Goldman Sachs zette het aandeel op de verkooplijst. De analisten van de Amerikaanse zakenbank wezen op de progressie die Wolters Kluwer in de afgelopen tien jaar boekte. In plaats van een autonoom groei van minder dan een procent, groeit het bedrijf de laatste tijd consistent met zo'n 4 procent, dankzij de stap naar het leveren van software oplossingen. De rek lijkt er nu echter uit, denkt Goldman. Sectorgenoot RELX verloor 0,8 procent.

RBC heeft maandag het advies voor ABN AMRO verlaagd van Outperform naar Sector Perform en verlaagde het koersdoel van 20,00 naar 17,00 euro. Mogelijk dat door strengere regels het dividend niet kan worden verhoogd, waarschuwden de analisten. Ook ING kwam met een analistenrapport over ABN AMRO, en wees daarin op de onzekerheid rond het slotdividend over 2019 vanwege complicerende factoren als bijvoorbeeld een mogelijke boete van het Openbaar Ministerie en de kosten van opsporing van zaken als witwassen. Het aandeel ABN AMRO daalde 1,8 procent en droeg daarmee de rode lantaarn in de AEX, samen met Vopak, dat ook 1,8 procent verloor.

In de AMX steeg Aperam 1,3 procent. De Finse sectorgenoot Outokumpu gaf maandag een positieve winstwaarschuwing af.

Koploper in de AMX was Fagron, met een winst van 3,2 procent voor het aandeel.

Air France-KLM verloor maandag 4,6 procent. Davy's verlaagde het advies van Outperform naar Neutraal. "We verwachten dat de kosten per unit omlaag gaan, maar wel in een lager tempo dan de doelstelling van een procent", aldus de marktvorsers.

Alfen voerde de lijst met kleinere aandelen aan en steeg 3,3 procent. Kiadis ging met 2,1 procent onderuit.

Het lokaal genoteerde Marel daalde 4,3 procent na een winstwaarschuwing voor 2019. Volgens Marel laten de vooruitbetalingen op orders die tegen het einde van het vierde kwartaal werden ontvangen, wel zien dat de marktomstandigheden en investeringsbereidheid van klanten aantrekken.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium