Nieuws Binnenland

DNB zet meer in op automatiseren toezicht

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandsche Bank wil zijn toezicht op de financiële sector meer baseren op digitale technieken en geautomatiseerde data-analyse, en zal daarom intensiever samenwerken met de sector voor beter inzicht in de gevolgen en kansen van technologische vernieuwingen. Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend in een vooruitblik op 2020.

De routinematige toezichtstaken wil DNB zo veel mogelijk automatiseren.

Voor de samenwerking in de sector is eind vorig jaar het Innovatieforum opgestart. Daarin zitten banken, verzekeraars, pensioenfondsen en betaalinstellingen.

Zowel nieuwe als bestaande financiële instellingen moeten snel en adequaat reageren om nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Daarbij moet de bescherming, het beheer en de kwaliteit van data prioriteit krijgen, stelt de toezichthouder.

DNB publiceerde woensdag ook een rapport over de toekomstbestendigheid van de Nederlandse bankensector. De boodschap daarin is dat banken moeten veranderen, om het vertrouwen van klanten te behouden nu de sector steeds meer gebruik maakt van grote hoeveelheden data en er op dat terrein steeds meer spelers bij komen.

De Nederlandse banken passen zich overigens relatief snel aan, vergeleken met de banken in ons omringende landen, merkt de toezichthouder op. Nederlanders vertrouwen banken duidelijk meer met hun betaalgegevens dan bijvoorbeeld grote technologiebedrijven zoals Apple, Google of Facebook.

Wordt het BigTechs of banken?

Een scenario dat DNB schetst is dat de bankenmarkt een slagveld wordt tussen grote Amerikaanse en Chinese technologiebedrijven, terwijl 20 tot 40 procent van de Europese banken binnen tien jaar het loodje legt. Dan gaat het vooral om banken die diensten aan particulieren en MKB niet tegen lage kosten geleverd krijgen, aldus DNB.

In een ander scenario krijgen de BigTechs geen dominante rol, door schandalen over discriminerende algoritmes en schendingen van privacy. Banken profiteren daarvan door de privacy van klanten wel goed te respecteren.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News