beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX naar verwachting lager van start in aanloop naar ECB

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,5 procent.

Woensdag koerste de AEX index nog vrijwel onveranderd op 611,56 punten. Het sentiment werd onder meer in toom gehouden door nervositeit over de uitbraak van het coronavirus.

De Europese Centrale Bank zal vanmiddag naar verwachting geen wijzigingen aanbrengen in zijn rentebeleid.

Kijkend naar het bredere economische plaatje, is er voorlopige geen reden om het monetaire beleid verder te verruimen, vindt econoom Fritzi Koehler-Geib van KfW. Over monetaire verkrapping hoeven beleggers zich echter ook niet druk te maken want dit is "nog mijlenver weg", aldus Koehler-Geib.

Amerikaanse beleggers schudden woensdagavond de zorgen over het coronavirus van zich af, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat van een noodsituatie nog geen sprake is. Beleggers hebben wel het SARS-virus in het achterhoofd, dat in 2003 veel onrust veroorzaakte. Onder meer aandelen van vliegtuigmaatschappijen en verkopers van luxegoederen kwamen toen zwaar onder druk te staan.

Er bestaat vrees dat de viering van het Chinese Nieuwjaar, dat morgen van start gaat, tot een snelle verspreiding kan leiden. Juist vanochtend werd er bekend gemaakt dat het dodental van het virus is opgelopen naar 17, terwijl meer dan 540 besmettingen zijn bevestigd.

Chinese aandelen werden vanochtend massaal van de hand gedaan met het oog op de onzekerheid veroorzaakt door het virus en aan de vooravond van een vakantieweek op de Chinese aandelenbeurzen vanwege nieuwjaar. De beurs in Shanghai blijft zelfs tot en met volgende week donderdag gesloten, terwijl Hong Kong woensdag weer de deuren opent. De Hang Seng index verloor vanochtend 2,2 procent en de Shanghai Composite zelfs 3,1 procent.

De andere Aziatische hoofdbeurzen hielden vanochtend de schade beperkt tot maximaal een procent.

Wall Street blijft overeind

Marktanalist David Madden van CMC Markets verklaarde het aanvankelijke optimisme op Wall Street woensdag door het overwegend positieve bedrijfsnieuws en sterke economische data over de Amerikaanse huizenmarkt.

Daarbij wist Tesla woensdag opnieuw te stijgen na een gunstig analistenrapport en het bedrijf is inmiddels ruim 100 miljard dollar waard.

Netflix stond evenwel onder druk na de kwartaalcijfers die dinsdag nabeurs verschenen. "De cijfers waren sterk maar de outlook onder de verwachting", volgens Madden. Het aandeel verloor 3,6 procent.

De verkoop van bestaande Amerikaanse woningen nam daarnaast ten opzichte van november met 3,6 procent toe naar een geannualiseerd aantal van 5,54 miljoen stuks. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een toename van slechts 1,5 procent tot 5,43 miljoen woningen. De mediane verkoopprijs steeg vorige maand op jaarbasis met 7,8 procent tot 274.500 dollar, ofwel een gemiddelde waardestijging in 2019 van circa 20.000 dollar voor de Amerikaanse huizenbezitter.

De Amerikaanse president Donald Trump zal met het oog op zijn herverkiezingscampagne in zijn nopjes zijn met de cijfers, aangezien bijna tweederde van de Amerikanen huiseigenaar is.

Ondanks het aanvankelijke optimisme op Wall Street, sloten de hoofdindices woensdagavond de handelsdag bijna onveranderd af.

De olieprijs daalde woensdag door de zorgen over een verspreiding van het coronavirus. Op een settlement van 56,74 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 2,8 procent minder waard. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1083.

Beleggers kijken naast het rentebesluit van de ECB vooral naar bedrijfscijfers. Onder meer Procter & Gamble, Colgate-Palmolive en Intel staan vandaag op de rol.

Bedrijfsnieuws

De nettovermogenswaarde van HAL is in 2019 met 2,6 miljard euro gestegen. De stijging werd vooral veroorzaakt door de hogere beurswaarden van de belangen in GrandVision, dat 1,7 miljard euro bijdroeg, en Vopak, dat 0,6 miljard bijdroeg.

Tegen constante wisselkoerseffecten steeg de omzet van GrandVision afgelopen jaar met 8,8 procent. Op autonome basis was er sprake van een groei van 5,2 procent. Overnames, onder meer van Optica2000 in Spanje en McOptic in Zwitserland droegen 3,6 procent bij aan de omzetgroei. oor het volledige jaar 2019 voorziet de optiekketen een aangepaste EBITDA-groei tegen constante wisselkoerseffecten van 4 tot 6 procent.  

Sligro Food Group heeft in 2019 minder winst geboekt ondanks een licht gestegen omzet. Sligro stelde donderdag een dividend voor van 1,40 euro per aandeel Sligro, gelijk aan het dividend over 2018. Een concrete outlook voor 2020 werd niet afgegeven. 

Berenberg verhoogde het koersdoel voor ASML van 280,00 naar 320,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Volgens analist Tammy Qiu lieten de resultaten van ASML in het vierde kwartaal "een stabiele progressie" zien.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot woensdag fractioneel in de plus op een slot van 3.321,75 punten. De Dow Jones index verloor nipt op een slot van 29.186,27 punten en de Nasdaq ging uiteindelijk 0,1 procent hoger tot 9.383,77 punten.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium