Nieuws Binnenland

Consortium met HAL overweegt investering in scheepsbouwer IHC - media

(ABM FN-Dow Jones) Investeringsmaatschappij HAL is samen met baggeraars Van Oord en diens Belgische sectorgenoot Deme in gesprek om scheepsbouwer IHC in te lijven of het kapitaal te versterken en te voorkomen dat IHC in Chinese handen terechtkomt. Dit schreef Het Financieele Dagblad vrijdag.

Over 4 tot 5 weken zou een overname, waar volgens de krant ook Boskalis bij betrokken is, kunnen plaatsvinden. HAL houdt een belang van 40,3 procent in Boskalis, Deme is voor 60,8 procent in handen van Ackermans & Van Haaren en Van oord is voor 78,5 procent in handen van de familie Van Oord.

De huidige aandeelhouders van IHC zijn de Rotterdamse investeringsmaatschappij Indofin, Rabo Capital en het personeel. In een gesprek met het FD zei CEO Dave VanderHeyde van IHC afgelopen zomer dat er van deze aandeelhouders voor de lange termijn 'weinig kapitaalversterking te verwachten was'.

IHC heeft het momenteel lastig, aldus het FD, en is sinds vorige zomer op zoek naar kapitaal. In 2018 werd volgens het dagblad 80 miljoen euro verlies geleden.

Bronnen uit de bankensector geven volgens de zakenkrant aan dat een Chinees bedrijf eveneens interesse heeft in de acquisitie van IHC. HAL, Van Oord en Deme hebben er echter groot belang bij dat IHC niet in het bezit komt van een Chinese concurrent.

Daarmee zouden namelijk ook de innovatieve technologie en de kennis van de scheepsbouwer uit Kinderdijk in Chinese handen komen, aldus het FD vrijdag. Dat zou de Chinezen in staat stellen zelf geavanceerde baggerschepen te produceren. IHC is wereldmarktleider in deze sector.

De Nederlandse en Belgische baggeraars ondervinden op de wereldmarkt in toenemende mate scherpe concurrentie van Chinese bedrijven, die wereldwijd steeds meer opdrachten binnenslepen, zo schreef het FD.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Boskalis