Nieuws Binnenland

AEX opent vermoedelijk met mooie plus

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet na een laat herstel op Wall Street. Futures op de AEX-index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent.

De AEX-index daalde donderdag nog 1,0 procent tot 605,62 punten. Hiermee incasseerde de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 de grootste dagdaling sinds begin december.

"Beleggers waren nerveus omdat de situatie rond de verspreiding van het coronavirus erger lijkt te worden", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets donderdag. Een mondiale gezondheidscrisis kan de economische activiteit schaden.

Om het gevaar van het virus in te perken, worden in grote Chinese steden maatregelen genomen, waaronder in Wuhan waar het virus voor het eerst werd geconstateerd. Daar geldt een uitreisverbod. In totaal worden tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar ongeveer 25 miljoen mensen getroffen door reisbeperkingen.

Volgens de laatste gegevens zijn 26 mensen aan het virus overleden en zijn er 881 mensen besmet. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is erg hoog.

De afgelopen dagen wisten de Amerikaanse beurzen de zorgen over het coronavirus nog af te schudden, maar donderdag lukte dit niet, volgens vermogensbeheerder Jeff Kravetz van U.S. Bank Private Wealth Management. Overigens is er volgens Kravetz slechts sprake van een stapje terug na de recordstanden van de afgelopen tijd en zijn de bedrijfscijfers tot nu toe bemoedigend.

Uiteindelijk wist de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500,  donderdag zelfs nog nipt in de plus te sluiten.

Nabeurs in New York rapporteerde chipreus Intel overtuigende cijfers. Een 19 procent hogere omzet bij zijn tak voor datacenteroplossingen leverde Intel een totale omzet op van 20,21 miljard dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een omzet van 19,2 miljard dollar en hadden ook de opbrengsten van de datacenteroplossingen lager ingeschat.

De winst verbeterde daarnaast van 5,2 miljard naar 6,9 miljard dollar. Het aandeel klom in de elektronische handel circa 5,6 procent. 

In Azië hielden de Chinese beurzen, maar ook de beurs in Seoel, vanochtend de deuren gesloten in verband met viering van het nieuwe jaar. Tokio en Sydney waren wel open en noteerden dichtbij huis.

De olieprijs daalde donderdag verder. Op een settlement van 55,59 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 2 procent minder waard. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1046.

Beleggers hebben vandaag oog voor de vrijgave van de samengestelde inkoopmanagersindex in januari in Amerika en de eurozone.

Bedrijfsnieuws

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat Jefferies het advies voor Unilever verhoogde van Houden naar Kopen met een ongewijzigd koersdoel van 59,00 euro.  

Altice France heeft de uitgifte van obligaties in euro's geprijsd en betaalde niet eerder zo weinig rente. Dankzij deze lage coupons denkt Altice jaarlijks circa 36 miljoen euro minder kwijt te zijn aan rentekosten.

Investeringsmaatschappij HAL is samen met baggeraars Van Oord en diens Belgische sectorgenoot Deme in gesprek om scheepsbouwer IHC in te lijven of het kapitaal te versterken om te voorkomen dat IHC in Chinese handen terechtkomt. Dit meldde het Financieele Dagblad. 

Takeaway.com wacht mogelijk een onderzoek van de Britse mededingingswaakhond UK Competition and Markets Authority met betrekking tot de overname van Just Eat en de terugkeer van Takeaway daardoor op de Britse markt.

Galapagos stelde Michele Manto aan als Chief Commercial Officer per 1 januari 2020. Manto, sinds 2017 werkzaam bij Galapagos, was al Senior Vice-President Commercial Operations.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,1 procent op 3.325,54 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent tot 29.160,09 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent hoger tot 9.402,48 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News