Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX kleurt donkerrood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 1,8 procent tot 603,16 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,0 procent.

De beurs is in de ban is van het coronavirus, stelde Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. "Het is vreselijk wat er allemaal gebeurt, maar zonder het te willen bagatelliseren denk ik dat de gevolgen voor de beurs beperkt zullen zijn. Misschien zakken we nog richting 590 punten, veel lager zie ik het niet gaan."

De vergelijking met het SARS-virus vindt Vermeulen mank gaan. "Destijds probeerde China informatie achter te houden, nu geeft het juist openheid van zaken. Zo kun je zorgen voor een betere bescherming."

Investment manager Siemon Wiersma gaf aan dat het coronavirus een negatief effect zal hebben op de Chinese economie. "Maar waarschijnlijk veel minder dan de markten nu inprijzen", voorziet Wiersma.

"Ons advies is om je als beleggers niet te laten (mis)leiden door emotie. Dat is misschien lastig, maar het behoedt je voor foute beslissingen", zei de investment manager. 

Het virus heeft ook impact op de olieprijs. Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 2,1 procent tot 53,09 dollar, terwijl een april-future Brent 1,9 procent lager bewoog op 58,73 dollar. Minder groei in China betekent ook een lagere vraag naar olie.

 De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in januari gedaald. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel is deze maand gedaald van 96,3 naar 95,9. Economen hadden een stand van 97,0 verwacht. 

De euro/dollar noteerde op 1,1032. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1035 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1028 op de borden.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden bijna alle aandelen in het rood, alleen IMCD maakte een pas op de plaats. Berenberg verhoogde het koersdoel voor IMCD van 70,00 naar 90,00 euro. Het advies ging van Houden naar Kopen, vanwege de hoge kwaliteit van het bedrijf, dat met weinig activa een hoog rendement behaalt op het geïnvesteerde kapitaal.

KPN verloor 1,3 procent. KPN Ventures heeft deelgenomen aan een kapitaalronde ter waarde van 1,9 miljoen euro voor SettleMint. Het Leuvense SettleMint is een blockchainplatform. Met deze laatste kapitaalronde heeft SettleMint nu 5,5 miljoen euro groeigeld ontvangen. Daarmee wil het bedrijf zijn internationale groei versnellen.

Aalberts, ArcelorMittal en Prosus waren de grootste dalers met respectievelijk 3,5, 3,8 en 4,2 procent.

In de Midkap stak Flow Traders er bovenuit met een koersstijging van 2,9 procent. De flitshandelaar Flow Traders profiteert van beweeglijkheid op de beurzen. Ook Fagron deed het met een plus van 1,6 procent erg goed.

Air France-KLM daalde met 4,8 procent op 8,57 euro. Vrijdagavond gingen de koersen van vliegtuigmaatschappijen United Airlines en American Airlines ook al onderuit op zorgen over de gevolgen van het coronavirus op het aantal vluchten en passagiers.

Ook OCI was de zwakste broeder met een verlies van 4,9 procent.

TomTom is door navigatiespecialis Fiat Chrysler geselecteerd om kaarten, navigatie en diensten te leveren voor het nieuwe Uconnect 5 infotainment systeem. TomTom gaat wereldwijd leveren voor Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia en Ram Trucks. Dit jaar zullen de eerste modellen uitgerust met de technologie van TomTom al op de weg komen. De koers daalde desondanks 0,7 procent.

NSI en ICT Group boekten koerswinsten van 0,9 procent.

Vivoryon had het daarentegen lastig met verlies rond de 5,8 procent.

Bij de lokale fondsen vielen Novisource en Dutch Star op. Het eerste genoemde fonds werd 7,7 procent meer waard, terwijl Dutch Star juist 8,5 procent moest inleveren. Dit jaar staat Dutch Star evenwel op een plus van 266 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext