beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start terughoudend aan handelsweek door coronavirus

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een nipt hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

Afgelopen week gaf de AEX index op weekbasis maar liefst vier procent prijs op een slotstand van 589,50 punten op vrijdag.

De internationale beurzen waren afgelopen week in de ban van het coronavirus. Het aantal besmettingen liep snel op, net als het aantal doden. Grote bedrijven als Alibaba en Starbucks voelen de impact van de uitbraak in China, net als onder meer bedrijven in de reis- en luchtvaartbranche en verkopers van luxegoederen.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was er dan ook sprake van een verkoopgolf omdat beleggers vrezen dat de pandemie de economische groei in China en daarbuiten zal drukken.

Het aantal besmettingen zou ondertussen naar verluidt gestegen zijn richting de 17.000, waarbij het dodental is opgelopen tot minsten 360. Buiten China is tot nu toe slechts één dode te betreuren geweest. Het gaat om een Chinees die op de Filipijnen overleed.

Vrijdagochtend bleek nog uit data verzameld door Johns Hopinds CSSE dat bijna 10.000 besmettingen wereldwijd met het coronavirus waren bevestigd. 213 overledenen werden toen gemeld.

De verspreiding van het virus eiste vanochtend zijn tol op de Aziatische beurzen. In China was de Shanghai Composite sinds 23 januari gesloten in verband met de viering van Nieuwjaar. De index moest dus nog een inhaalslag maken en koerste vanochtend maar liefst 8 procent lager.

De People's Bank of China staat vandaag klaar om 1,2 biljoen renminbi in het financiële systeem te pompen. 

De beurzen in Tokio en Sydney gaven vanochtend ruim een procent prijs, terwijl de Hang Seng index in Hong Kong de dans ontsprong met een klein plusje.

Wall Street leek onder meer vanwege een sterk cijferseizoen lang immuun te zijn voor het coronavirus. Vrijdag begon het verslechterde mondiale sentiment echter toch vat te krijgen op Amerikaanse beleggers en de S&P 500 index verloor 1,8 procent.

De olieprijs deelde in de malaise en een vat West Texas Intermediate werd vrijdagavond op een settlement van 51,56 dollar, 1,1 procent minder waard. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1082.

Analisten van JPMorgan Cazenove becijferden vanochtend in een rapport dat er tot nog toe sprake is van een meevallend cijferseizoen. In de VS heeft inmiddels 40 procent van de genoteerde bedrijven cijfers vrijgegeven en in Europa is dat 16 procent.

Van de S&P 500 bedrijven heeft 73 procent het beter gedaan dan verwacht. De winstgroei per aandeel is per saldo 6 procent. Dat is een positieve verrassing van 4 procent.

In Europa verraste 64 procent van de Stoxx 600 ondernemingen met hun cijfers. De winst per aandeel daalde weliswaar gemiddeld met 3 procent, maar dat was nog altijd 2 procent beter dan verwacht. Het zijn vooral de energiebedrijven in Europa die teleurstellen. Zonder deze bedrijven zou de winstontwikkeling veel beter zijn. Vooral tech, vastgoed en nutsbedrijven doen het volgens JPMorgan goed.

Het Nederlandse cijferseizoen gaat deze week verder. Hoewel er vandaag en morgen geen cijfers staan geagendeerd, is dat in de tweede helft van de week wel anders.

Woensdag gooien Aperam, TomTom en Eurocommercial Properties de boeken open. Donderdag volgen ArcelorMittal, ING en Intertrust. Vrijdag is het nog de beurt aan Wereldhave en Flow Traders.

Internationaal is de agenda ook goed gevuld. Vandaag kijkt de markt bijvoorbeeld naar Google, woensdag trekken Siemens en Infineon de aandacht, donderdag Twitter en vrijdag AbbVie, de partner van het Belgisch-Nederlandse Galapagos.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag oog voor de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone en Amerika.

Bedrijfsnieuws

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Unilever licht van 55,00 naar 56,00 euro met een onveranderd Houden advies. Volgens de analisten waren de laatste kwartaalcijfers van Unilever in lijn met de nieuwste ramingen. Analisten hadden hun taxaties al aangepast na de winstwaarschuwing van Unilever in december.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor OCI van 24,00 naar 22,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. De Duitse zakenbank stelde de ramingen voor de EBITDA in 2020 en 2021 met circa 4 procent neerwaarts bij vanwege een voorzichtige blik op de volumegroei.

Arcadis, conceptontwikkelaar LiveFree en de gemeente Hoogeveen zijn van plan samen Nederlands eerste woonwijk op waterstof te realiseren.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index eindigde vrijdag 2,1 procent lager op 28.256,03 punten. De S&P 500 verloor 1,8 procent tot 3.225,52 punten en de Nasdaq daalde 1,6 procent op een slotstand van 9.150,94 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium