beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Lagere opening Amsterdamse beurs voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het rood. Op maandag maakte de hoofdgraadmeter nog een pas op de plaats op 629,17 punten.

De zorgen onder beleggers over het coronavirus spelen weer op, nadat Apple met een omzetwaarschuwing kwam.

Hoewel de verspreiding van het coronavirus lijkt af te nemen, zijn economen van mening dat de economische groei in Azië wel degelijk de impact van de uitbraak zal merken, ongeacht verbeteringen in de strijd tegen het virus.

Volgens economen van Capital Economics kan de Chinese economische groei in het lopende eerste kwartaal met 2,5 procentpunt teruglopen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019, nadat veel Chinese fabrieken de deuren langer gesloten hielden in verband met het coronavirus. 

Volgens de economen is de economische verstoring ook al in naburige landen te zien. Capital Economics merkte op dat de import naar Korea in de eerste tien dagen van deze maand met 50 procent is teruggelopen ten opzichte van vorig jaar, de grootste daling sinds de Aziatische financiële crisis in 1997 en een grotere daling dan tijdens de piek van de wereldwijde financiële crisis.

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager, met een min van 1,4 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite. Wall Street hield maandag de deuren gesloten in verband met de viering van President's Day.

Maandagavond waarschuwde Apple al voor de gevolgen van het coronavirus. De fabrikant van onder meer de iPhone verwacht de eigen omzetverwachting voor het lopende kwartaal niet te halen. Apple rekende voor dit kwartaal op een omzet van 63 miljard tot 67 miljard dollar met een brutomarge van 38 tot 39 procent.

Als gevolg van het coronavirus is het aanbod van iPhones wereldwijd tijdelijk verstoord, aldus Apple, omdat de Chinese fabrieken niet op normaal niveau functioneren. Daarnaast is de vraag in China naar iPhones ook geraakt door de virusuitbraak.

"Apple staat er fundamenteel sterk voor en deze verstoring van onze activiteiten is slechts tijdelijk", zei de fabrikant desondanks.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets kan de 'mindset' van beleggers in de komende dagen veranderen na de onverwachte omzetwaarschuwing van Apple. "Dit zal beleggers eraan helpen herinneren dat bedrijven nog steeds moeten laten zien dat ze hun verwachtingen kunnen waarmaken", aldus Hewson. "Als Apple verwacht dat de omzet lager uitvalt, dan zullen beleggers ook op andere bedrijven gaan letten met een grote blootstelling aan de Chinese economie."

Er zijn inmiddels meer dan 73.000 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, waarbij de meeste besmettingen zijn geconstateerd op het vasteland van China. In totaal zijn er inmiddels 1.873 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,6 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie noteerde maandag rond het slot van de handel in Europa licht hoger, na een dag met minder dan gebruikelijke handelsvolumes vanwege een Amerikaanse feestdag. Een vat West Texas Intermediate werd maandag 0,1 procent meer waard. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen tot 0,7 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,0829. Bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0835 op de borden. Aziatische valuta stonden vanochtend onder druk ten opzichte van de dollar, vanwege de zorgen over de impact van het virus. 

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers inzicht in onder meer het economisch sentiment in Duitsland en de Amerikaanse Empire State-index. 

Bedrijfsnieuws

ASML heeft maandag met succes 750 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van zogeheten eurobonds. Het betreft obligaties die in 2030 aflopen met een coupon van 0,25 procent.

ASM International heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgerond. In totaal werd er in 2019 en 2020 conform planning voor 100 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht door ASMI. 

Credit Suisse heeft dinsdag het advies voor Vopak verlaagd van Outperform naar Neutraal bij handhaving van het koersdoel van 53,,00 euro. 

Aandeelhouders van VolkerWessels hebben maandag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering ingestemd met alle agendapunten met betrekking tot het overnamebod van Reggeborgh.

Kendrion heeft in het vierde kwartaal van 2019 de omzet verder zien teruglopen bij scherp gedaalde resultaten en bovendien een nettoverlies onder de streep. Kendrion stelt over 2019 een dividend voor van 0,25 euro per aandeel. Het bedrijf ziet de markten stabiliseren, maar wel op een lager niveau dan aan het begin van 2019 gold.

Maandagavond kwam CM.com met jaarcijfers. De omzet steeg in heel 2019 met 14 procent van 84,6 miljoen euro in 2018 naar 96,3 miljoen euro in 2019. De EBITDA daalde met 9 procent naar 3,9 miljoen euro. De kosten voor de beursgang berekende CM op 1,5 miljoen euro en zo kwam de EBITDA aangepast voor deze post uit op 5,4 miljoen euro, een stijging met 26 procent. 

Alumexx is naar eigen zeggen goed aan 2020 begonnen. "We hebben volop de potentie om door te groeien in de komende jaren", aldus CEO Jeroen van den Heuvel. Op 20 april 2020 zal Alumexx het jaarverslag 2019 publiceren.

Slotstanden Wall Street

Wall Street bleef maandag gesloten in verband met een feestdag.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium