beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Damrak verder omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag lager gesloten, nadat de Amerikaanse beurzen hun winsten snel prijs gaven door de toenemende ongerustheid over de economische gevolgen van het coronavirus. 

De AEX index daalde 1,8 procent tot 582,71 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,1 procent.

In eerste instantie leek het Damrak dinsdag wat te herstellen, na het zware verlies van 3,9 procent op maandag, vanwege de vrees voor verdere wereldwijde verspreiding van het coronavirus en de economische impact die deze kan hebben.

Maar uiteindelijk zakten de aandelenkoersen verder weg.

Volgens sales trader Gert Berendse van ING was de aanleiding duidelijk: de aanhoudende berichten over het coronavirus, met diverse EU-landen die één voor één enkele besmettingen meldden. "De beurs is bang dat het richting een pandemie gaat en dat zal negatieve economische gevolgen hebben", zei Berendse.

Hij wees op de volatiliteitsindex VIX, die aangeeft wat het niveau van angst in de markt is. Nadat de index lange tijd extreem laag was, steeg hij maandag boven 20 en dinsdag verder tot boven 25. "Dat zijn niveaus die voor grote beleggers als signaal gelden om hun aandelenportefeuille af te bouwen", zei Berendse. Dat gebeurde maandag blijkbaar en het gebeurde dinsdag opnieuw. "Met name in de VS zag je dat de winsten wel heel snel omsloegen in verlies."

Na de langdurige stijging op de aandelenmarkten in de afgelopen tijd was de VIX ook wel heel laag, zei Berendse. "Er was geen stress in de markt en we stonden enorm hoog, vooral in Amerika."

Kortom, dat de beurzen een stap terug doen is niet zo vreemd. "Het is nu wachten tot er berichten gaan komen over maatregelen om de negatieve gevolgen op te vangen, bijvoorbeeld van de Europese Centrale Bank, die kan laten weten dat ze klaarstaat om te helpen, zei Berendse. "Maar dat duurt meestal wel even en tot die tijd overheerst het negatieve nieuws." 

Hoewel het aantal besmettingen per land vooralsnog klein is, zullen er mogelijk maatregelen volgen zoals het beperken van reizen en het afsluiten van bepaalde steden, om verdere uitbreiding van de virusuitbraak te voorkomen.

Economisch nieuws over stijgende huizenprijzen en een licht verbeterd consumentenvertrouwen in de VS in januari kon het tij niet keren. Ook een toename van de mondiale staalproductie in januari bood geen soelaas.

Eerder dinsdag bleek dat de Duitse economie in het vierde kwartaal een pas op de plaats maakte, terwijl het vertrouwen van Franse ondernemers in de economie in februari gelijk bleef op een indexcijfer van 105.

De euro/dollar noteerde op 1,0877. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0855 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0852 op de borden.

Olie noteerde dinsdag ruim 1 procent lager, op 50,55 dollar in New York.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten nagenoeg alle 25 aandelen in het rood. Alleen Ahold Delhaize en Prosus hielden het net droog.

Philips verloor bijna 5 procent, na een waarschuwing voor de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus, die de vraag naar de consumentenartikelen van Philips in China onder druk zet. Daarnaast heeft het virus effect op de wereldwijde aanvoerketens van het bedrijf. Hoe groot de negatieve impact op de resultaten dit kwartaal zal zijn, kon Philips nog niet kwantificeren.

Financials werden relatief hard geraakt. ASR Nederland sloot 4 procent lager, terwijl ING en NN Group tot 3,5 procent lager eindigden. Volgens Berendse houden beleggers er rekening mee dat de ECB de rente verder omlaag moet drukken om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. Dat zou slecht zijn voor banken en verzekeraars.

IMCD verloor 2,9 procent, in aanloop naar de cijfers van het bedrijf op donderdag. Analisten verwachten dat IMCD in 2019 waarschijnlijk aan de eigen verwachtingen heeft voldaan. 

Wolters Kluwer sloot 1,2 procent lager. De uitgever publiceert woensdag zijn resultaten.

In de Midkap blonk OCI uit, ondanks dieper rode cijfers over het afgelopen kwartaal, dankzij een sterke vooruitblik naar het hele boekjaar. Het aandeel steeg 8 procent. Analist Frank Claassen van Degroof Petercam noemde het bedrijfsresultaat beter dan verwacht evenals de outlook, hoewel de schuldreductie nog op zich laat wachten. Ook analist Henk Veerman van Kempen was tevreden met de door OCI afgegeven outlook. Hij wees ook op de strategische evaluatie van de methanol-activiteiten.

BAM sloot 4,6 procent hoger, terwijl AMG 1,7 procent steeg. AMG komt eveneens op woensdag met cijfers. 

Besi bleef dichtbij huis met een verlies van 0,8 procent. ING verhoogde dinsdag het koersdoel van 40,00 naar 45,00 euro, met een koopaanbeveling.

Air France-KLM verloor 3,3 procent na een koersdoelverlaging bij UBS, van 10,15 naar 9,50 euro, met een neutraal advies. De analisten oordeelde dat Air France-KLM progressie boekt met zijn reorganisatie, maar ook tegenwind heeft door het coronavirus, waardoor de winsttaxaties voor dit jaar omlaag gingen.

Fugro verloor 4,5 procent. De bodemonderzoeker zal vermoedelijk zes procent rente betalen over de obligatielening van 500 miljoen euro die het bedrijf uitgeeft. Dit meldde persbureau Bloomberg dinsdagmiddag op basis van bronnen.

PostNL eindigde 2,9 procent lager. Het bedrijf kreeg een koersdoelverlaging van Jefferies, die meer concurrentie voorziet van Amazon.  Alfen verloor ruim 4 procent.

B&S sloot 3,4 procent lager bij de Smallcaps, nadat Kepler Cheuvreux het koersdoel verlaagde van 14,00 naar 12,50 euro met een onveranderde koopadvies, in reactie op de jaarcijfers.

Bij de kleinere fondsen ging Ajax aan kop met een winst van 3,2 procent, terwijl Alfen 3,7 procent verloor.

Tussenstand Wall Street 

Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten tot 1,4 procent lager.  

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium