beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit opnieuw fors lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zijn vrijdag met opnieuw een flink gesloten.
 
De AEX index daalde 3,7 procent tot 539,38 punten, terwijl de AMX een verlies van 3,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 2,1 procent.

De markt zette vrijdag de scherp neerwaartse trend voort, na donderdag ook al 3,8 procent lager gesloten te zijn,. Beleggers zijn nog altijd onzeker over de impact van de verspreiding van het coronavirus. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 83.000 besmettingen bevestigd.

"De aandelenbeurzen blijven maar dalen. Beleggers lijken volledig in paniek te raken en rennen allemaal tegelijk richting de uitgang", zag beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. "En de daling is nog altijd niet voorbij. De meeste beurzen zijn de afgelopen week ruim 10 procent aan waarde verloren. Het lijkt hiermee de slechtste handelsweek sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 te worden", voegde hij toe.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij was er geen ontsnappen aan. Gedurende de hele dag was er sprake van verkoopdruk.
 
De recente verliezen duiden volgens Schutte inderdaad op paniek, waarbij het erop lijkt dat de markt probeert in te prijzen dat de economische impact van het virus tot een recessie zal leiden. De beleggingsspecialist gaat er overigens niet van uit dat dag in dag uit sprake zal zijn van verkoopdruk. Hij verwacht dat autoriteiten als het IMF en de centrale banken weldra een "pr-offensief" zullen starten, waardoor de markt iets minder overspannen zal reageren op de toch wel zorgwekkende ontwikkelingen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het aantal werklozen in Duitsland in februari is gedaald met 10.000, na een daling van 4.000 in de voorgaande maand. Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in februari op jaarbasis met 1,7 procent zijn gestegen.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de persoonlijke inkomens in de VS in januari harder dan verwacht zijn gestegen, terwijl de bestedingen conform de verwachting stegen. Daarnaast liet de Chicago PMI een flinke stijging zien, terwijl het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in februari iets meer dan verwacht steeg.

De euro/dollar noteerde op 1,1003. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1033 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0998 op de borden

Olie noteerde vrijdag tot 6,0 procent lager.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het rood, waarbij ABN AMRO met een verlies van 6,5 procent de sterkste daler was, gevolgd door NN Group en Galapagos met verliezen van elk 5,7 procent.

Adyen verloor 0,9 procent en was daarmee de minst sterke daler. UBS verhoogde vrijdag het koersdoel voor Adyen van 850,00 euro naar 905,00 euro en handhaafde het koopadvies, na de sterke halfjaarcijfers van de Nederlandse betaalspecialist.

In de Midkap wisten alleen Flow Traders en AMG de voeten droog te houden. Flow Traders, dat profiteert van veel beweging op de beurzen, won 2,3 procent, terwijl AMG 1,0 procent steeg. 

Air France-KLM verloor 6,4 procent. Fugro daalde 6,6 procent, na het nieuws dat het heeft besloten een obligatie-uitgifte ter waarde van 500 miljoen euro vanwege de ongunstige marktomstandigheden niet door te laten gaan. Volgens analisten van IEX vergroot dit de kans op een claimemissie.

WDP was met een verlies van 7,3 procent de sterkste daler van de Midkappers.

Ook de kleinere fondsen werden niet gespaard, waarbij ICT de rode lantaarn droeg met een verlies van 14,2 procent. ICT Group zag de omzet in 2019 nog oplopen, maar de winstgevendheid viel terug, mede door minder eenmalige boekhoudkundige baten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 2,1 procent lager op 2.916,22 punten. De Dow Jones index daalde 2,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium