beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Zwaargewichten helpen AEX aan winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag verdeeld gesloten, geholpen door positief sentiment onder beleggers in de Verenigde Staten, waar de linkse presidentskandidaat Bernie Sanders het onderspit lijkt te hebben gedolven.

De AEX-index sloot 1,4 procent hoger op 555 punten, geholpen door zwaargewichten Unilever, ASML en Shell. De Midkap-index steeg 0,1 procent en de Smallcaps eindigde lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen stegen weer, nadat ze dinsdag nog onderuitgingen omdat een onverwachte renteverlaging door de Fed zou wijzen op een naderende recessie. Ook hier trokken enkele grote fondsen zoals Apple en Microsoft de kar.

Volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx was het vooral de overwinning van Joe Biden in de verkiezingsrace om het Democratische presidentskandidaatschap die de futures naar het groen liet draaien. Zakenman Michael Bloomberg stapte uit de race en steunt Biden. "Voor beleggers is het gevaar Bernie Sanders daarmee wel geweken", zei Bos.

Afgezien daarvan hebben de aandelenbeurzen de afgelopen dagen ook wel een erg harde afstraffing gehad en was het volgens Bos logisch dat beleggers de blik omhoog richtten, waarvoor ze de kans kregen door het uitblijven van slecht nieuws rond het coronavirus in combinatie met de gunstige uitkomst van 'Super Tuesday' in de Amerikaanse voorverkiezingen.

Op de Amsterdamse beurs tekende zich woensdag een scheiding af tussen aandelen die volgens beleggers wel hard geraakt zullen worden door het virus, en aandelen die er relatief immuun voor zijn.

Bos van Lynx denkt dat er nog wel nieuws zal komen over meer scholen die dicht worden gegooid vanwege het virus, of fabrieken. Credit Suisse rapporteerde dat het schrappen van zakelijke vluchten de reissector zo'n 500 miljard euro kan kosten dit jaar, als de problemen met het virus het hele jaar aanhouden. "Het is ook gemakkelijker geworden om dingen digitaal te doen en vanuit huis te werken", zei Bos. "Dus de drempel om alle reizen te schrappen en het kantoor dicht te gooien is kleiner geworden."

Economisch nieuws was er uit de VS, waar Markit en ISM met tegenstrijdige berichten over de dienstensector kwamen. Volgens Markit kromp de economische activiteit in de sector in februari, zoals voorspeld. ISM kwam juist uit op een verrassende groeiversnelling.

Eerder op de dag bleek dat in de meeste Europese landen de dienstensector in een lager tempo groeide in februari. In Italië nam het groeitempo echter juist toe. Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit zag "veerkracht" gezien het coronavirus, maar ook onderliggende signalen die slecht nieuws kunnen zijn.

De euro/dollar noteerde op 1,1130. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1179 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1172 op de borden.

De olieprijzen stegen tot 1,2 procent. De olievoorraden in de VS stegen afgelopen week in beperkte mate, waar een sterkere toename was verwacht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen sloot Ahold Delhaize bovenaan met een winst van bijna 5 procent.

DSM won 3,7 procent nadat een sectorgenoot, Evonik Industries, goed ontvangen resultaten bekendmaakte. Ook Wolters Kluwer won terrein en sloot 2,5 procent hoger.

"Een bedrijf als Ahold heeft minder last van het virus dan bijvoorbeeld Air France", zei Wubbe Bos. "En het is ook niet logisch om je abonnement bij Wolters Kluwer op te gaan zeggen vanwege het virus."

De grote verliezer in de AEX was Aalberts, dat 5 procent minder waard werd. Dit bedrijf is juist wel sterk afhankelijk van de internationale industrie- en handelsstromen.

Ook ING verloor bijna 2 procent, terwijl sectorgenoot ABN AMRO het droog hield en zelfs 1 procent steeg.

In de AMX waren er geen sterke stijgers. Just Eat Takeaway eindigde bovenaan met een winst van 2,0 procent. Ook Boskalis, SBM Offshore en de halfgeleiderfondsen ASMI en BESI eindigden in het groen.

Air France-KLM was de grote verliezer, met 4 procent. Credit Suisse citeerde een onderzoek dat erop wijst dat de zakelijke reiziger dit jaar wereldwijd wel eens meer dan een derde minder kan gaan uitgeven door het coronavirus, en dat gaat om 500 miljard euro voor de hele branche. Luchtvaarders zijn voor hun winst sterk afhankelijk van de duurdere kaartjes die zakelijke reizigers kopen, volgens de bank.

Onder de Smallcaps won Lucas Bols 2,4 procent en verloor Kendrion - een sectorgenoot van Aalberts - 2,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden rond sluitingstijd in Amsterdam stevig in het groen.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium