beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX duikt toch weer in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is na een hogere opening toch weer in het rood gedoken. Rond de klok van half twaalf verloor de AEX 1,1 procent op 412,34 punten.  

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management sprak vanochtend van een "korte tegenreactie" op de forse verliezen van maandag. Maar de winsten hielden geen stand. "Ik was al verrast door de hogere opening, gezien de situatie rond het coronavirus niet noemenswaardig is veranderd ten opzichte van maandag", aldus Schutte. "De nervositeit is enorm." Desondanks ziet de beleggingsadviseur geen paniek onder eigen klanten.

In heel Europa waren de markten maandag volledig in de greep van het oprukkende coronavirus. Een golf aan nieuwe besmettingen dwong Europese overheden tot een reeks nieuwe maatregelen, waardoor de economieën van Europa deels stilvallen. De bewegingsvrijheid van burgers is in een groot aantal landen sterk aan banden gelegd.

Op Wall Street kleurden de hoofdindices maandagavond dieprood. De S&P 500 sloot 12 procent in de min, terwijl techbeurs Nasdaq 12,3 procent prijs gaf. Nooit eerder verloor de Nasdaq zo veel in één dag.

"De vraag is waar het ophoudt. De pijn lijkt nog niet uit de markt", aldus Schutte. Ook op de valuta- en obligatiemarkten zag de beleggingsadviseur flinke bewegingen. 
Cijfers uit Duitsland boden ook geen houvast. De ZEW-verwachtingsindex daalde van 8,7 in februari naar 49,5 negatief voor deze maand. Economen hadden op een daling tot 30,0 negatief gerekend.

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1177. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag werd de munt verhandeld op 1,1170.

Een vat West Texas Intermediate werd maandag nog ruim 12 procent minder waard. Vanochtend is er een herstel van een paar procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen doken de meeste fondsen weer in het rood met Unibail-Rodamco-Westfield als grootste daler met een min van 11,3 procent. Ook Galapagos leverde met 5,7 procent flink in.  

KPN vond wel de weg omhoog met een plus van 5,6 procent en de defensieve indexzwaargewicht Unilever koerste 1,8 procent hoger. 

In de Midkap verloor GrandVision 17,2 procent op 18,28 euro, terwijl er een bod ligt op het bedrijf van 28,00 euro. 

Eurocommercial Properties leverde 11,1 procent in. Just Eat Takeaway won juist 1,2 procent na een koopadvies van Jefferies. 

Flow Traders deed weer goede zaken en werd 3,3 procent duurder. 
Onder de kleinere aandelen won Neways 2,6 procent, terwijl Vastned 11,4 procent in leverde.

Beter Bed maakte een koersval van 11,6 procent. De omzet van Beter Bed uit voortgezette activiteiten steeg in 2019 met 7,5 procent naar 185,8 miljoen euro. Het nettoresultaat daalde van 6,9 miljoen positief naar 4,2 miljoen euro negatief in 2019. Vooralsnog zijn de effecten van het coronavirus klein, merkte Beter Bed op. KBC Securities verlaagde het koersdoel van 3,00 naar 2,00 euro. ING bleek te spreken over de financiële positie van het bedrijf. 

Het lokaal genoteerde Curetis schoot maar liefst 219 procent omhoog, nadat de koers op maandag ook al explodeerde.  Het diagnosticabedrij gaat een snelle test voor het coronavirus aanbieden, die wordt gemaakt door diens Chinese partner BGI en die goed gecombineerd kan worden met de longontstekingtest van Curetis.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext