beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX hoger gesloten na volatiele dag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag na een volatiele handelsdag hoger gesloten. De AEX won 4,6 procent op 422,75 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management sprak opnieuw van een beweeglijke dag. "Er valt nog geen pijl op te trekken waar het naartoe gaat", aldus Schutte. Een en ander zal volgens hem afhangen van de ontwikkelingen van medicijnen en vooral het verloop van het aantal besmettingen met het coronavirus.

The Wall Street Journal rapporteerde woensdag dat er in de VS een controversieel plan ligt om vrijwel alle experimentele therapieën goed te keuren voor gebruik op patiënten met Covid-19. Toezichthouder FDA hield dit besluit vooralsnog tegen, omdat er zorgen zijn over de effectiviteit van de medicijnen.

"Het is vooral wachten op verbeteringen op het coronafront", concludeerde Schutte. Daarbij zullen gecoördineerde acties door centrale banken voor wat steun kunnen zorgen.  

De ECB kondigde woensdagavond een opkoopprogramma aan, waarmee het bestaande programma werd uitgebreid van 250 miljard naar 1.000 miljard euro.

Dankzij deze ingreep is de risico-opslag op Italiaanse staatsleningen weer gedaald, wat de markt enigszins geruststelde. Als sterke punten van het pakket worden genoemd dat de ECB zelf kan bepalen wanneer er meer wordt opgekocht, en ook ruimte heeft om bijvoorbeeld meer Italiaanse staatsleningen op te kopen, dan Duitse.

Verder kwam de Bank of England weer in actie. Schutte zag toen de koersen verder oplopen. De Britse centrale bank verlaagde opnieuw de rente met 15 basispunten tot 0,1 procent. Ook werd het opkoopprogramma van staatsobligaties en bedrijfsleningen opgeschroefd met 200 miljard pond tot 645 miljard pond. Vorige week verlaagde de Bank of England ook al de rente, toen met 50 basispunten.

Volgens beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van Aberdeen Standard Investments is nu het einde in zicht qua renteverlagingen door de Britse centrale bank. Verder is het vooral overheidssteun die de economie in het VK moet helpen, volgens de marktkenner.

In economisch nieuws meldde het Duitse instituut Ifo een sterke daling van zijn vertrouwensindex in maart. De stemming op de beurs is totaal omgeslagen en de Duitse economie, net als andere economieën in Europa, is totaal tot stilstand gekomen, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. Hij vergeleek dit met het dieptepunt van de kredietcrisis in 2008.

De olieprijs veerde op, met een stijging van krap negen procent voor een vat ruwe olie in New York, op 24,98 dollar, na zeer sterke dalingen in de voorgaande dagen. Dit gaf de beurzen ook wat steun, aldus Schutte.

De euro/dollar noteerde op 1,0689. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0900 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot een meerderheid van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield, Aegon en KPN met winsten van 9,8 tot 18,2 procent.

Aegon gaf een update over zijn financiële situatie en stelde daarmee gerust, volgens analist Albert Ploegh van ING. Tenzij de marktsituatie veel verder verslechtert, zal een slotdividend van 0,16 euro worden uitgekeerd. Het aandeel staat met 1,90 euro fors lager dan het koersdoel van 5,00 euro bij ING.

Ook financials ING, ABN AMRO en NN Group zaten in de lift.

AkzoNobel was een sterke daler, met 6,2 procent. ING halveerde het koersdoel voor het aandeel bijna.

Ook Randstad en Ahold Delhaize waren uit de gratie. Voor Randstad stelde Credit Suisse het koersdoel neerwaarts bij van 44,00 naar 28,00 euro. De aandelen leverden 4,6 tot 5,4 procent in.

Onder de Midkap-fondsen won Air France-KLM 7,0 procent. ASMI schoot zelfs 18,3 procent omhoog. 

Basic-Fit en Boskalis waren de sterkste dalers, met respectievelijk 12,0 en 8,0 procent.

Onder de kleinere aandelen verloor Kendrion 10,1 procent, terwijl fietsenfabrikant Accell juist 4,5 procent terugwon en Sligro 10,2 procent won.
 
Lokaal waren Core Laboratories en Brill positieve uitschieters, terwijl Curetis onderuitging met 29,2 procent. Laats genoemde aandeel is erg volatiel door speculatie over een mogelijke test voor het coronavirus, wat de afgelopen dagen juist resulteerde in tientallen procenten koerswinst.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Amerikaanse indexen tot een procent hoger. Techbeurs Nasdaq won zelfs 2,6 procent. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium