beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX in herstelmodus richting weekend

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is positief het weekend ingegaan. Op een slot van 431,98 punten, steeg de AEX 2,2 procent. Op weekbasis verloor de hoofdgraadmeter nipt 0,2 procent.

Het was een volatiele week voor de beurzen, waarbij stevige winsten en scherpe verliezen elkaar afwisselden, zag ook beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

"De VIX-index bereikte de afgelopen tijd een stand van ruim boven de 80. Zolang deze VIX hoog blijft, kunnen we ervan uitgaan dat beleggers veel beweging inprijzen. Nu lijkt de VIX-index wat te gaan stabiliseren en mogelijk kan de onrust op korte termijn iets afnemen", zei de beleggingsspecialist over de zogeheten paniekbarometer.

De VIX-index noteerde vrijdag 17 procent lager op 60,21 punten.

Vrijdag was ook optie-expiratie en de laatste dag dat Aalberts en Vopak in de AEX zitten. Hun plek wordt vanaf maandag ingenomen door midkappers ASMI en Just Eat Takeaway.  

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0666, tegen 1,0723 op vrijdagochtend.

De olieprijs daalde vrijdag 2,5 procent, waarmee het stevige herstel van donderdag toch geen vervolg kreeg.

Stijgers en dalers

De meeste aandelen gingen vrijdag hoger. De AEX werd aangevoerd door Aegon, met 17,8 procent.

Defensieve aandelen waren minder in trek. Wolters Kluwer verloor 6,2 procent en Unilever daalde 1,8 procent. Royal Dutch Shell won wel dankzij de ongekende stijging van de olieprijs donderdagavond. Het olie-aandeel werd 4,9 procent duurder.

In de AMX won Grandvision liefst 28,9 procent. De overname door EssilorLuxottica staat volgens de optiekketen niet op losse schroeven ondanks de coronacrisis. KBC Securities achtte het aandeel als gevolg weer koopwaardig.

Flow Traders verloor 1,8 procent. Het aandeel deed het de afgelopen periode juist erg goed, vanwege de toegenomen volatiliteit op de aandelenmarkten, waarvan het bedrijf profiteert.

Onder de kleinere aandelen in de AScX won Kendrion 11,9 procent.

Momenteel is circa 70 tot 75 procent van de bezorgomzet van Sligro weggevallen, zo merkten analisten van KBC Securities op na een waarschuwing van de groothandel op donderdagavond. KBC vindt het aandeel bovendien niet meer koopwaardig. Beleggers dachten daar anders over, want het aandeel steeg 1,6 procent. 

In de lokale lijst steeg CM.com 11,1 procent. CM.com zegt een significante volumestijging te ervaren bij zowel bestaande als nieuwe klanten als gevolg van de coronacrisis.

Hydratec won 1,4 procent. Het industrieel bedrijf heeft over 2019 meer omzet geboekt, maar de winst zien dalen. Verder zal het over 2019 geen dividend uitkeren en pas in de herfst volgt een besluit over een interimdividend over het lopende boekjaar. Hydratec gaf vanwege de coronacrisis geen outlook af.

In alle indexen waren vastgoedaandelen in trek nadat de eerder deze week nog onder druk stonden. Unibail-Rodamco-Westfield en NSI stegen bijvoorbeeld 13,1 procent en WDP 11,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen toch weer lager. De S&P 500 daalde 1,0 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext