beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX niet overtuigd door Fed

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week in het rood begonnen. Op een slot van 423,72 punten, daalde de AEX 1,9 procent.

De start was maandag al lager, nadat het Amerikaanse Congres er niet in slaagde om een akkoord te bereiken over een omvangrijk economisch stimuleringspakket voor de Amerikaanse economie.

Tegelijkertijd kwam de Federal Reserve wel met nieuwe maatregelen, waaronder een vrijwel onbeperkte QE en de aankondiging dat men ook bedrijfsobligaties gaat opkopen.

En dat was een verrassing, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

De Fed lanceert twee nieuwe faciliteiten waarmee het kredietwaardige bedrijfsobligaties gaat opkopen op de primaire en secundaire markt. Dit is nodig omdat de cashflow van bedrijven flink onder druk staat.

"Dit laat het verschil zien met de vorige crisis, wat echt een bankencrisis was", volgens de marktanalist. De coronacrisis raakt vooral de reële economie.

Marey stelt dat het nu wachten is op stimuleringsmaatregelen vanuit de Amerikaanse overheid. Een economisch reddingsplan van de Verenigde Staten blijft vooralsnog uit omdat de Democraten en Republikeinen steggelen over de voorwaarden. Volgens de laatste berichten zou een akkoord wel dichtbij zijn.

"Het was mooier geweest als de Fed gelijktijdig met de overheidsmaatregelen deze aankondiging had kunnen doen", volgens de marktvorser.

Volgens Marey zitten er verder vooral nog technische aanpassingen in het vat die de Fed zou kunnen doorvoeren, indien de nu aangekondigde monetaire stimulering toch niet voldoende blijkt. Hij wees ook op een plan van de Fed om het mkb te gaan ondersteunen.

Beleggers waren maandag slechts kotstondig overtuigd door de maatregelen van de Fed. Marktanalist Ranko Berich van Monex Europe wees erop dat zolang er geen Amerikaanse stimuleringsmaatregelen worden doorgevoerd, de maatregelen van de Fed mogelijk niet voldoende zijn om een verdere verslechtering van de financiële omstandigheden tegen te gaan. En de mogelijkheden die de Fed nog heeft zijn beperkt, aldus Berich.

Op macro-economisch vlak was het maandag vrij rustig. De activiteitsindex van de Chicago Fed verbeterde in februari, maar daarin is de impact van het coronavirus nog niet meegenomen. Het consumentenvertrouwen in de eurozone in maart bleek in een voorlopig cijfer flink gedaald, tot min 11,6. Dit is onder het lange termijn gemiddelde van -11,0.

De olieprijs noteerde rond het slot een procent lager. De euro/dollar verhandelde op 1,0733.

Bedrijfsnieuws

Slechts een handjevol aandelen in de AEX ging maandag hoger. Koploper was Prosus, dat 5,1 procent steeg.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell gaat stevig snijden in de kosten vanwege de dalende olieprijs als gevolg van de economische impact van de corona-uitbraak. De energiereus schrapt onder meer de volgende tranche van het aandeleninkoopprogramma en wil de onderliggende operationele kosten met 3 miljard tot 4 miljard dollar per jaar verlagen. De investeringen dalen van circa 25 miljard naar 20 miljard voor 2020. Er wordt daarnaast gewerkt aan een significante verlaging van het werkkapitaal en men blijft desinvesteren. Het aandeel Shell sloot 3,2 procent in de plus.

Randstad schrapt zijn voorstellen voor een gewoon en speciaaldividend over boekjaar 2019 vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis. Het aandeel daalde 6,4 procent.

Just Eat Takeaway leverde 7,3 procent in en droeg daarmee de zogeheten rode lantaarn.

Galapagos ligt uit veiligheidsoverwegingen enkele onderzoeksstudies voorlopig stil vanwege het coronavirus. Het aandeel verloor 7,0 procent.

In de Midcap deed debutant Pharming goede zaken. Het aandeel steeg 8,0 procent, nadat het bedrijf aangaf dat men voorlopig geen problemen ziet met betrekking tot de continuïteit in de uitlevering van Ruconest als gevolg van de corona-uitbraak. CEO Sijmen de Vries zei met vertrouwen uit te zien naar "de perspectieven op de lange termijn".

Altice Europe, dat dinsdag de boeken opent, steeg 7,3 procent. TKH Group leverde 10,0 procent in.

Vopak won 3,1 procent. Analisten van ING schreven maandag dat de huidige marktomstandigheden gunstig zijn omdat er sprake is van contango, waarbij de huidige prijzen lager liggen dan de toekomstige prijzen.

Onder de kleinere aandelen steeg Ajax 13,6 procent. B&S Group verloor 9,5 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis kreeg er maar liefst 27,4 procent bij. 

Tussenstanden Wall Street

De indexen op Wall Street noteerden rond het slot in Amsterdam fors lager.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen