beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Licht lagere opening AEX voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting wat lager van start na een scherpe opmars eerder deze week. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,5 procent. 

Donderdag kreeg de AEX nog steun van een positief sentiment op Wall Street, waardoor de index dankzij een eindsprint de handelsdag alsnog afsloot met een winst van 1,6 procent op 482,99 punten.

In New York sloten de S&P 500 index en de Dow Jones index donderdagavond meer dan zes procent hoger. De afgelopen drie handelsdagen koerste de Dow zelfs meer dan 20 procent hoger, waardoor sprake is van de grootste driedaagse rally sinds 1931.

Aanvankelijk leek Wall Street juist een rode handelsdag tegemoet te gaan, nadat de Amerikaanse steunaanvragen afgelopen week bleken te zijn geëxplodeerd. Het aantal aanvragen kwam uit op 3,28 miljoen. Het vorige record stamde uit 1982 met 695.000. Analisten hadden ook een gigantische stijging voorzien, maar de ramingen liepen ver uiteen. 

Beleggers lieten zich echter inspireren door een zeldzaam TV- interview met de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die op de Amerikaanse zender NBC zei dat de centrale bank alles zal doen wat nodig is om de economie in de VS weer op de rit te krijgen wanneer de coronacrisis voorbij is. 

Vooral financiële waarden trokken de kar op Wall Street. De banken Goldman Sachs, JPMorgan, Citygroup en Wells Fargo klommen tot 10 procent. Vliegtuigfabrikant Boeing won 14 procent door hoop op overheidssteun.

De Amerikaanse Senaat stemde woensdagnacht in Washington nog unaniem in met een steunpakket ter waarde van 2 biljoen dollar, om de economische schade van de coronacrisis op te vangen. Het Huis van Afgevaardigden stemt vandaag naar verwachting over de wet, waarna president Donald Trump deze kan ondertekenen. Volgens minister van financiën Steven Mnuchin duurt het vervolgens nog zo'n drie weken voor Amerikanen de eerste steun ontvangen.

De olieprijs stond donderdag wel weer fors onder druk. Op een settlement van 22,60 dollar werd een vat West Texas Intermediate 7,7 procent minder waard.

Oliebeleggers blijven zich zorgen maken over de economische impact van de coronacrisis, die ook nadelig is voor de vraag naar olie. Daarnaast is er nog geen oplossing in zicht voor de prijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië en volgende week lopen de huidige productie-afspraken af.

In Azië noteerden de Chinese beurzen met bescheiden winsten hoger, terwijl Tokio ruim twee procent klom. De grondstofgevoelige beurs in Sydney was de dissonant met een verlies van meer dan 5 procent. 

Bedrijfsnieuws

HAL Trust doet geen concrete uitspraken over de winstgevendheid in 2020, maar rekent op een negatieve invloed van de gevolgen van de coronacrisis, nadat de winst in 2019 juist nog hard steeg. Afgelopen boekjaar zag HAL de nettovermogenswaarde met 2.670 miljoen euro toenemen op 13.694 miljoen euro, of 164,20 euro per aandeel. Dat was in 2018 11.238 miljoen of 137,57 per aandeel.

De omzet van de wetenschappelijke uitgever Brill steeg in 2019 met 4 procent naar 37,3 miljoen euro, terwijl de EBITDA zelfs met 23 procent opliep naar 5,3 miljoen euro. Dit leverde desalniettemin een 9 procent lagere winst op van 2,1 miljoen euro. Per aandeel daalde de winst zelfs met 10 procent naar 1,10 euro. Onderliggend, dat wil zeggen exclusief eenmalige reorganisatiekosten en dito belastingposten, steeg de winst per aandeel evenwel met 40 procent van 0,96 naar 1,34 euro.

Vastgoedfonds NSI kocht voor 34 miljoen euro het kantoorgebouw ONE20 in Amsterdam. Het pand, met een oppervlakte van bijna tienduizend vierkante meter, ligt aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk. Het bruto aanvangsrendement bedraagt 3,5 procent.

Ahold Delhaize wil met een zevenjarige obligatielening 500 miljoen euro ophalen. De obligatie heeft een coupon van 1,75 procent per jaar.

EssilorLuxottica trok de verwachtingen voor 2020 in, in verband met het coronavirus en de crisis die dat inmiddels wereldwijd aan het veroorzaken is, maar zag in de eerste twee maanden van het jaar nog wel een solide trend. Dit meldde de brillenfabrikant die het Nederlandse GrandVision wil inlijven, vrijdag  in een tussentijdse mededeling aan de markt.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 6,2 procent op een slot van 2.630 punten. De Dow Jones index sloot 6,4 procent hoger op 22.552 punten en de Nasdaq won 5,6 procent tot 7.798 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News