beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: rode koersen in Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs leverde woensdagochtend flink wat beurswaarde in. De AEX verloor rond de klok van elf uur 2,8 procent op 469,94 punten.

Beleggers kregen vanochtend cijfers over de Europese industrie te verwerken. In vrijwel alle regio's nam de krimp toe. Opvallend was dat in Nederland de industrie nog wel licht groeide in maart, vermoedelijk te danken aan een "na-ijleffect".

Econoom Chris Williamson van IHS Markit denkt nog niet dat het dieptepunt is bereikt. Sterker nog, hij vermoedt dat we daar nog een flink eind vandaan zijn. 

Nadat eerst de fabrieken al hun deuren sloten, zullen de komende weken vooral in het teken staan van een teruglopende vraag, zowel van bedrijven als consumenten, waarschuwde de econoom.

Investment manager Simon Wiersma verwacht pas echt herstel op de beurzen, als het coronavirus onder controle is. "Hoe langer het duurt voordat het virus overwonnen is, hoe ernstiger de gevolgen", aldus Wiersma. "De onzekerheid bij consumenten en bedrijven wordt steeds groter met alle nadelen van dien."

"Het is mooi dat het weer wat beter gaat in China, maar ook daar zal de economie niet heel sterk kunnen herstellen zolang de coronapiek in de VS nog niet is bereikt en de Amerikaanse economie nog door het dal moet", aldus ING. Op dinsdag trokken de Europese en Aziatische beurzen nog aan na optimistische cijfers over de Chinese industrie. 

ING merkte in de afgelopen week wel op dat de veerkracht van beleggers in ieder geval "heel groot" is. "En het lijkt erop, dat er geen gedwongen verkopen meer plaatsvinden. Dat was aanvankelijk wel zo, toen sommige beleggers en computergestuurde handel door de koersval werden gedwongen om hun speculatieve posities te sluiten", aldus Wiersma. 

Wel is de volatiliteit op de financiële markten volgens de investment manager nog steeds erg hoog.

Beleggers kijken vandaag nog uit naar onder meer het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. Volgens ING wordt er een verlies van 150.000 banen verwacht.  

De euro/dollar noteerde op 1,1017. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1048 op de borden. De olieprijzen liepen woensdag met 1,5 procent terug, maar bleven wel boven de 20 dollar per vat. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gaf Aegon met een verlies van 5,0 procent flink aan beurswaarde prijs. Randstad leverde 6,0 procent in. ING wist de dans te ontspringen met een plus van 1,1 procent. Desondanks verloor de bank in de afgelopen dagen al veel beurswaarde.

In de Midkap won Flow Traders 1,8 procent. WDP daalde fractioneel, maar dinsdag won het aandeel nog flink na een koopadvies van Kepler Cheuvreux. Aalberts daalde met 4,5 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Lucas Bols met 2,6 procent. Sif Holding maakte een koersval van 6,9 procent. 

Het lokaal genoteerde Value8 steeg 4,3 procent. Value8 is 2020 met optimisme gestart, maar de corona-uitbaak raakt wel enkele van de bedrijven waarin het investeert. Value8 benadrukte woensdag de "bijzonder sterke uitgangspositie" van het bedrijf en de "riante liquiditeitenpositie". Dit laatste biedt ook ruimte voor nieuwe investeringen als kansen zich voordoen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext