beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Angst zet AEX lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten.

De AEX sloot 2,5 procent lager op 471,30 punten en de AMX daalde 2,9 procent. De smallcaps op het Damrak bleven beter overeind. De AScX index leverde slechts 0,5 procent in. 

De verliezen van de ochtend, in navolging van het rode slot op Wall Street dinsdagavond, liepen in de middag tijdelijk terug na overwegend meevallende Amerikaanse economische cijfers, maar dit zette niet door.

Volgens vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor hing de somberheid van woensdagochtend samen met slechte berichten uit Japan en het schrappen van dividendbetalingen door banken en andere bedrijven. "Dat grijpt om zich heen", aldus van Deijck.

In Japan was er een tegenvallend Tankan-rapport over de economie en een bericht over coronabesmettingen die weer zouden stijgen. Ook de verwachting van de Amerikaanse overheid, dat er waarschijnlijk 100.000 en mogelijk een kwart miljoen mensen in de VS aan het coronavirus zullen sterven, zorgde niet voor veel vrolijkheid. "Dat is wat je kunt verwachten met zo'n grote bevolking en wanneer je laat reageert met maatregelen", volgens de vermogensbeheerder.

"Angst regeert de markt af en toe", aldus Van Deijck. De éne dag heeft de markt oog voor de coronacrisis en de andere dag voor de maatregelen die worden genomen om die crisis in te dammen, observeerde de vermogensbeheerder.

In het kader van die maatregelen is het volgens Van Deijck bemoedigend dat er wordt gewerkt aan een Europees solidariteitspact, dat moet voorkomen dat er te grote verschillen ontstaan tussen de economieën van de eurozone. Volgens Van Deijck moeten de landen die dat kunnen, de anderen helpen, om te voorkomen dat ze zelf ook in problemen komen.

In de middag kwamen Markit en ISM met inkoopmanagersindices voor de Amerikaanse industrie, die zoals verwacht beide op een krimp in maart wezen. De terugval was echter kleiner dan voorspeld. Ook de werkgelegenheid daalde minder hard dan voorspeld, bleek uit het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP.

Beleggers kregen vanochtend ook cijfers over de Europese industrie te verwerken. In vrijwel alle regio's nam de krimp toe. Opvallend was dat in Nederland de industrie nog wel licht groeide in maart.  Econoom Chris Williamson van IHS Markit denkt dat we nog een flink eind van het dieptepunt vandaan zijn. Hij ziet de vraag van bedrijven en consumenten de komende weken verder teruglopen.

Ook voor de crisis op de oliemarkt moet er een oplossing komen, zei Van Deijck. De huidige zeer lage olieprijs van 20 dollar is niet houdbaar en brengt grote delen van de Amerikaanse economie in gevaar. Van Deijck voorziet dat zelfs de Verenigde Staten hierdoor zullen moeten meewerken aan een productiebeperking om het overschot op de markt te verlagen. De Amerikanen hebben tot nu toe steeds Saoedi-Arabië de kastanjes uit het vuur halen en voerden zelf de productie van schalie-olie verder op. Het Arabische koninkrijk heeft daar genoeg van en zorgt nu door extra olie te pompen dat alle landen heel veel pijn lijden onder een zeer lage olieprijs. De markt zal een doorbraak afdwingen, denkt Van Deijck, als de opslagcapaciteit voor olie op raakt. Hij ziet een beleidswijziging redelijk snel gebeuren, maar denkt niet dat de olieprijs dit jaar nog richting 60 dollar zal gaan.

De olieprijzen liepen woensdag met 1,5 procent terug, maar bleven wel boven de 20 dollar per vat. De wekelijkse olievoorraden in de VS bleken woensdag fors te zijn gestegen, wat geen verrassing was. De stijging bedroeg 14 miljoen vaten tot 469 miljoen stuks.
 
De dollar noteerde op 1,0933. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021. 

Stijgers en dalers

Van de 25 hoofdfondsen sloten er vier hoger en de rest verloor 2 procent of meer.

Randstad leverde 8 procent in en ook financials ABN AMRO en Aegon werden hard geraakt met verliezen van 7,5 en 5 procent. ING wist de dans te ontspringen met een plus van 0,1 procent. De bank verloor in de afgelopen dagen al veel beurswaarde op de aankondiging dat het dividend voorlopig wordt geschrapt.

Randstad is een procyclisch fonds en daalt altijd sneller als het slecht gaat. Dat is vandaag het geval, zei Van Deijck.

ASMI en ArcelorMittal verloren beide meer dan 6 procent.

Royal Dutch Shell was een van de weinige stijgers met een koerswinst van 0,4 procent. Dit was eerder op de dag overigens flink meer. Volgens Van Deijck is Shell met zijn sterke balans goed gepositioneerd om te profiteren van een herstellende olieprijs. 

Just Eat Takeaway won 1,1 procent en Ahold Delhaize, al de hele coronacrisis een sterkhouder, won 1,6 procent. De supermarkten en maaltijdbezorgers hebben voordeel van het sluiten van de horeca vanwege besmettingsgevaar.

In de Midkap wonnen ook slechts vier fondsen terrein; BAM, Vopak, PostNL en Flow Traders.

WDP verloor 7 procent. Dinsdag won het aandeel nog flink na een koopadvies van Kepler Cheuvreux.

Air France-KLM daalde 6 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Acomo 3,7 procent, gevolgd door ForFarmers.

De Roermondse funderingsspecialist Sif Holding maakte een koersval van 8 procent. 

Het lokaal genoteerde Value8 steeg 4,8 procent. Het investeringsfonds is 2020 met optimisme gestart, maar de corona-uitbaak raakt wel enkele bedrijven waarin het investeert. Value8 benadrukte woensdag zijn "riante liquiditeitenpositie", die ruimte biedt voor nieuwe investeringen als kansen zich voordoen.

Wall Street

Bij de Europese slotbel daalde Wall Street met 2,5 tot 3 procent. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium