beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit overtuigend hoger na steunpakket VS

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag flink hoger geëindigd, nadat er in de VS een gigantisch nieuw steunpakket werd aangekondigd en er geruchten zijn over een naderende oliedeal. De AEX sloot 1,5 procent hoger op 508,04 punten, waardoor er op weekbasis een winst restte van cira 4,5 procent. Op vrijdag zijn de beurzen gesloten in verband met Pasen.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management bleek opnieuw verrast door de hogere koersen. Schutte wees op wederom zorgwekkende cijfers over de wekelijkse steunaanvragen in de VS. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam vorige week uit op 6,61 miljoen stuks, tegen een opwaarts herziene 6,65 miljoen in de week die eindigde op 28 maart. Dat is een daling op weekbasis van 261.000 aanvragen.  

"Vrijwel direct op het moment dat de cijfers verschenen, kondigde de Federal Reserve opnieuw een enorm steunpakket aan", zo merkte Schutte op.

De Amerikaanse Federal Reserve gaat voor nog eens 2,3 biljoen dollar aan leningen verstrekken om de economie te ondersteunen. Het nieuwe steunprogramma geeft volgens economen geraadpleegd door ABM Financial News aan hoe ernstig de economische situatie in de VS is. 

De economen vragen zich af of het programma snel genoeg kan worden uitgerold. "Als de gelden te traag worden verdeeld, dan kunnen ze te laat komen voor een bedrijf dat niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Dit kan het verschil maken een U-vormig herstel, waarbij de Amerikaanse economie na een diep dal weer snel opveert, of een L-vormig herstel, waar de schade aan de economie door faillissementen structureel van aard is", aldus econoom Koen de Leus van BNP Paribas Fortis.

"Het gaat om ongekende bedragen, maar dat schijnt niet uit te maken", aldus Schutte van Noesis. "Ik denk dat beleggers momenteel iets te vaak door een roze bril kijken. Een situatie waarin dergelijke bedragen in de economie worden gepompt, is niet houdbaar."

"Er zijn signalen dat wordt gekeken naar een exitstrategie en dat geeft hoop over het langzaam afbouwen van de lockdown", vervolgt Schutte. "Maar dat lijkt vooralsnog eerder wishful thinking, dan dat er hard bewijs voor is."

De euro/dollar handelde op 1,0934. 

De olieprijs noteerde circa 1,1 procent hoger en leverde daarmee een groot deel van de winsten van eerder op de dag in, nadat The Wall Street Journal berichtte dat Saoedi-Arabië en Rusland een principeakkoord hebben bereikt over het verlagen van de olieproductie met tenminste 10 miljoen vaten per dag.

"Een positieve uitkomst van de OPEC+ vergadering voor de olieprijzen is wanneer er een mondiale overeenkomst wordt bereikt, die verder gaat dan de OPEC en Rusland. Dat betekent ook inperkingen door de Verenigde Staten en kleinere niet-OPEC producenten", verklaarde marktstrateeg Stephen Innes van AxiCorp het terugzakken van de olieprijs.

Stijgers en dalers

Absolute uitblinker in de AEX was Just Eat Takeaway. Het aandeel won na een kwartaalupdate maar liefst 13,7 procent. Volgens Jefferies stelde Just Eat beleggers gerust met zijn kwartaalupdate. De maaltijdbezorger gaf geen outlook voor 2020 af. Toch noemde Thorne het commentaar van Just Eat Takeaway "geruststellend".

De verzekeraars lagen ook goed, nadat Credit Suisse positiever werd over de sector. Aegon won 4,8 procent en ASR 5,4 procent.

Prosus steeg 0,7 procent. Prosus kan nog niet inschatten wat per saldo uiteindelijk de impact zal zijn van het coronavirus op zijn activiteiten en resultaten, en of die positief dan wel negatief zal zijn, maar heeft een sterke financiële positie en voldoende liquiditeit, zo benadrukte de investeerder.

In de AMX ging NSI aan de leiding met een koerswinst van 7,5 procent. Altice Europe volgde met 6,8 procent en Eurocommercial Properties steeg 6,4 procent.

Aperam leverde 1,6 procent in.

In de AScX ging Brunel 5,1 procent hoger. Accsys werd 2,3 procent goedkoper.

Lokaal vielen Beter Bed en Core Laboratories op met winsten van 9 tot 13 procent. Kiadis werd zelfs bijna 36 procent duurder. Kiadis is klaar om zijn nieuwe therapieproduct K-NK002 te testen als hulptherapie voor bloedkankerpatiënten en heeft hiertoe een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FDA.

De kwartaalupdate van Fastned leverde de aanbieder van elektrische oplaadpunten een plus op van 6,6 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Amsterdam, noteerden de Amerikaanse beurzen zo'n 1,5 procent in het groen.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium