beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Update: ASML geeft geen outlook af

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in het eerste kwartaal van 2020 een omzet gerealiseerd die overeenkwam met de verwachtingen, maar gaf niet zoals gebruikelijk een outlook voor het tweede kwartaal af. Dit bleek woensdag voorbeurs uit cijfers van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector, die eind maart al waarschuwde voor een omzetvertraging.

CFO Roger Dassen zei in een toelichting op de cijfers dat de operaties bij ASML gewoon doorgaan. Maar werkzaamheden bij klanten zijn, onder meer door reisbeperkingen, wel lastiger geworden.

"Dit is duidelijk geen saaie tijd voor ons", aldus de CFO.

ASML boekte een omzet van 2,44 miljard euro met een brutomarge van 45,1 procent. De toeleverancier rekende vooraf ook op een omzet tussen 2,4 en 2,5 miljard euro met een brutomarge tussen 45 en 46 procent.

Aanvankelijk ging ASML echter nog uit van een omzet tussen 3,1 miljard en 3,3 miljard euro met een marge van 46 tot 47 procent. "Uitdagende omstandigheden", maakten volgens CEO Peter Wennink echter dat dit niet haalbaar was. "De huidige coronaviruspandemie raakt ons allemaal", aldus de topman in maart.

De misser ten opzichte van de eerder afgegeven omzetverwachting is, zo lichtte de CFO toe, een circa 100 miljoen euro lagere omzet dan voorzien uit de zogeheten installed base. Dit zal in de komende kwartalen weer worden ingehaald. Daarnaast miste ASML 200 miljoen euro in DUV en 500 miljoen euro in EUV. Ook dit denkt de financieel directeur later weer in te lopen, met name nu het Chinese Wuhan weer open is.

Afgelopen kwartaal lagen de boekingen op 3,1 miljard euro. Daarvan is 1,5 miljard euro voor de nieuwe technologie EUV, ofwel 11 systemen.

De nettowinst bedroeg 391 miljoen euro, ofwel 0,93 euro per aandeel.

Over 2019 wil ASML een dividend van 2,40 euro per aandeel uitkeren. Dat betekent dat er na een interim uitkering van 1,05 euro nog een slotdividend volgt van 1,35 euro. Hierover kan de jaarvergadering op 22 april stemmen.

Outlook

ASML zei dat de vooruitzichten momenteel niet veranderd zijn. Klanten hebben orders niet verschoven of geannuleerd, zei CEO Wennink woensdag in een toelichting. "De orderinstroom is sterk", voegde hij toe.

"De vraag is nog altijd erg, erg sterk", benadrukte ook Dassen. Dat is ook niet zo vreemd, aldus de CFO, omdat de machines van ASML strategische investeringen zijn voor klanten.

Toch wilde ASML vanwege de huidige risico's en onzekerheden als gevolg van de corona-uitbraak geen outlook afgeven voor het tweede kwartaal of heel 2020. "Er is grote onzekerheid over hoe de coronacrisis de mondiale groei, onze eindmarkten, onze productiecapaciteit en aanvoerketen zal raken", zei Wennink.

"Het tweede kwartaal kan een erg goed kwartaal worden", zei de CFO. Hij rekent op 50 procent meer omzet dan in het eerste kwartaal. En ook de brutomarge zal meestijgen, verwacht hij.

Voor heel dit jaar rekenen analisten gemiddeld op een omzet van 12,6 miljard euro met een brutomarge van 48,4 procent en een winst per aandeel van 7,05 euro.

Voor 2025 ligt de gemiddelde analistenraming voor de omzet op 21 miljard euro.

Het aandeel ASML daalde woensdag 1,5 procent.

Update: om meer informatie en koersreactie toe te voegen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News