beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start vermoedelijk lager aan handelsdag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,1 procent. 

Donderdag nam Beursplein 5 al gas terug na forse winsten eerder in de handelsweek. De AEX verloor op Hemelvaartsdag ruim anderhalf procent op 522,81 punten. 

Op weekbasis staat de AEX nog altijd circa 4,5 procent in de plus, in de nasleep van opmerkingen van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die eerder deze week aangaf dat de Fed nog veel middelen achter de hand heeft om de economie te stimuleren, en vanwege de hoop op een spoedig coronavaccin. 

Daar staan toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China tegenover. De Amerikaanse Senaat stemde woensdagavond voor een nieuwe wet waarmee het voor Chinese bedrijven moeilijk wordt om kapitaal op te halen in de VS of daar een beursnotering te krijgen, als zij zich niet aan bepaalde Amerikaanse regels houden.

Vanochtend werd daarnaast tijdens het jaarlijks Volkscongres in Peking een ‘veiligheidswet’ voor Hongkong gepresenteerd, die indien aangenomen onder meer buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt.  Oppositie voeren in Hong Kong wordt daardoor een stuk moeilijker.

Vorig jaar was de voormalige Britse kroonkolonie nog het toneel van maandenlange gewelddadige demonstraties, nadat de pro-Chinese regering in Hongkong strengere veiligheidswetten aankondigde.

“Het geagendeerde wetsvoorstel over de veiligheid van Hongkong leidt vandaag terecht tot onzekerheid op de financiële markten, omdat de risico's op een toename van de spanningen tussen de VS en China stijgen, terwijl beleggers ook vrezen voor nieuwe protesten in Hongkong”, schreven analisten van de Japanse Mizuho Bank vanochtend in een commentaar.

De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat concrete details over de veiligheidswet nog ontbreken en waarschuwde de kwestie "zeer hard aan te pakken" als China de wet doorvoert. 

In Azië was het sentiment in Hongkong vanochtend bedrukt en de Hang Seng index daalde maar liefst 5,2 procent. De andere Aziatische hoofdbeurzen noteerden grofweg 1 tot 2 procent lager. 

Ook Wall Street deed donderdag een stap terug na een aantal formidabele beursdagen. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot 0,8 procent lager. 

Op macro-economisch vlak was het een drukke dag. Zo steeg het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS afgelopen week minder hard dan in de week ervoor, maar nog altijd met 2,44 miljoen nieuwe aanvragen. Het aantal verlengde aanvragen staat nu op ruim 25 miljoen stuks.

"De situatie [op de Amerikaanse arbeidsmarkt] is niet langer zo rampzalig als eerst, maar beleggers blijven voorzichtig", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Ondertussen waren inkoopmanagers in mei iets minder pessimistisch, gezien het indexniveau van 36,4, tegen 27,0 in april. Econoom Chris Williamson van Markit benadrukte echter de ongekende krimp die de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal te wachten staat.

De olieprijs steeg donderdag verder. Op een settlement van 33,92 dollar werd de juli-future op een vat West Texas Intermediate 1,3 procent duurder. Woensdag steeg de olieprijs al bijna 5 procent na een onverwacht scherpe daling van de Amerikaanse olievoorraden. 

De olieprijs is in mei alleen al zo'n 80 procent gestegen vanwege het groeiende optimisme over de productie-inperkingen van OPEC+, de afgenomen schalieproducte in de Verenigde Staten en de toenemende vraag naar brandstof nu coronamaatregelen wereldwijd worden versoepeld en consumenten er weer vaker op uit trekken.

"Gezien de productieverlagingen en de verbeterde economische vooruitzichten is er geen reden waarom de olieprijs niet nog wat verder kan stijgen", denkt marktanalist Craig Erlam van Oanda. 

Hij meent wel dat het opwaarts potentieel beperkt is, gezien het recente forse herstel. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0930.

Beleggers hebben vandaag oog voor de vrijgave van de notulen van de Europese Centrale Bank. Amerikaanse en Britse beleggers maken zich daarnaast op voor een lang weekend. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day, terwijl in Londen sprake is van een zogeheten bank holiday.

Bedrijfsnieuws

Er was vanochtend nog geen relevant nieuws over Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde donderdag 0,8 procent op een slot van 2.949 punten. De Dow Jones index verloor 0,4 procent tot 24.474 punten en de Nasdaq leverde 1,0 procent in op een slot van 9.285 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News