beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX nipt hoger de dag uit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag verdeeld gesloten, met winst voor de AEX dankzij enkele technologiefondsen en ABN AMRO.

De AEX index sloot 0,3 procent hoger op 524,38 punten. De Midkap index daalde 0,1 procent en de Smallcaps werden 0,5 procent minder waard.

Voor het herstel van de lagere koersen eerder op de dag was er geen duidelijke aanleiding, zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor.  "Men begint met meer optimisme vooruit te kijken."

Dat heeft volgens Van Deijck vooral te maken met het langzamerhand weer vrijgeven van de maatschappij na de beperkende maatregelen om het coronavirus af te remmen. Er komen hier en daar ook inkoopmanagersindices naar buiten die minder slecht zijn dan men had verwacht.  

In de ochtend stonden de aandelenmarkten wereldwijd nog stevig onder druk door zorgen over oplaaiende spanningen tussen China en Hongkong en daardoor tussen China en de VS.
 
Het Chinese Volkscongres nam een nieuwe veiligheidswet aan voor Hongkong, die buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt, na maandenlange demonstraties vorig jaar in de voormalige Britse kroonkolonie. Door de nieuwe Chinese wet zal de oppositie het lastiger krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde de kwestie "zeer hard aan te pakken" als Beijing de wet doorvoert.

De economische impact van een mogelijke heropleving van de handelsoorlog tussen de twee grootmachten is volgens Van Deijck uiteindelijk echter veel kleiner dan de gevolgen van de pandemie. "En dan moet wat het zwaarste is ook het zwaarste wegen."

Ook moeten beleggers blijven onthouden dat het dit jaar een verkiezingsjaar is in Amerika. Dat betekent veel retoriek, maar geen drastische stappen die de economie kunnen laten ontsporen. Trump wil mogelijk de aandacht afleiden van berichten dat hij achter ligt in de peilingen op zijn rivaal Joe Biden, zei Van Deijck.
 
China heeft intussen aan de start van het jaarlijkse Volkscongres voor het eerst sinds 1994 geen groeidoelstelling afgegeven. De leidde tot onzekerheid en koersdalingen. De olieprijs daalde vrijdag met 4 procent, na de recente sterke stijgingen.    

In de middag waren er notulen van de Europese Centrale Bank, waaruit bleek dat de monetaire beleidsmakers niet meer rekenen op een V-vormig herstel. Toegenoemen spaarzin bij consumenten kan erop wijzen dat het consumentenvertrouwen en daarmee de groei slechts geleidelijk zal herstellen.

Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day, terwijl in Londen sprake is van een zogeheten bank holiday.

Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,0896.  

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen waren Adyen en ASMI de sterkste stijgers, met winsten van 5 en 4 procent. "De verkopen via internet nemen alleen maar toe", zei Van Deijck. Een betaalbedrijf als Adyen profiteert daarvan en is inmiddels 1.132 euro waard per aandeel. De problemen bij rivaal Wirecard spelen Adyen mogelijk in de kaart, denkt de vermogensbeheerder.

ABN AMRO vond de weg omhoog met een plus van 3,9 procent. Opvallend, vond Van Deijck. Sommige banken hebben vooraf veel pijn genomen die kan worden verwacht door de coronacrisis. Dat kan achteraf misschien meevallende cijfers opleveren.

Prosus was met 3,4 procent de grootste daler in de AEX. Ook Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, de grondstoffenreuzen, verloren terrein.

Galapagos, dat eerder in de week testresultaten meldde, sloot vrijdag vlak. Donderdag daalde het aandeel nog stevig, en dat biedt volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen een instapmoment. 

In de AMX steeg Altice Europe ruim 3 procent. Donderdag daalde de kabelaar, na een kwartaalupdate, nog 14 procent.

Air France-KLM en OCI daalden juist met ruim 2 procent.

Onder de kleinere aandelen wonnen Avantium, Alfen en Lucas Bols terrein. Fietsenfabrikant Accell eindigde onderaan met een verlies van krap 3 procent.

In de lokale lijst viel beursnieuweling CM.com op met een koerswinst van 6,5 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs stonden de Amerikaanse aandelenindices op beperkte verliezen, tot 0,3 procent voor de S&P500.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext