beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start vermoedelijk hoger aan handelsweek

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent. 

Afgelopen week steeg de AEX al 4,8 procent op weekbasis op een slotstand van 524,38 punten. Het sentiment kreeg onder meer een forse duw in de rug door optimisme dat de coronacrisis over zijn hoogtepunt heen is. 

In Europa en de Verenigde Staten worden maatregelen versoepeld en er zijn positieve geluiden over behandelingen en vaccins tegen Covid-19, wat beleggers hoop geeft dat de mondiale economie snel kan beginnen aan een herstel. 

Daar staat angst voor een tweede besmettingsgolf tegenover, net als de toenemende spanningen tussen de VS en China, die afgelopen week verder oplaaiden door een Chinese ‘veiligheidswet’ waarmee de onafhankelijkheid van Hongkong in het geding komt.

Oppositie voeren in Hong Kong wordt door de nieuwe wet een stuk moeilijker. Vorig jaar was de voormalige Britse kroonkolonie nog het toneel van maandenlange gewelddadige demonstraties, nadat de pro-Chinese regering in Hongkong strengere veiligheidswetten aankondigde. 

De Amerikaanse president Donald Trump gooide eind vorige week olie op het vuur door aan te geven de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden en te dreigen met sancties. Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis bevolkten betogers dit weekend weer de straten van het centrum van Hongkong. 

Ondanks alle onzekerheid in de wereld blijven beleggers vertrouwen op de helpende hand van de Federal Reserve. Voorzitter Jerome Powell zei begin vorige week nog dat de Fed genoeg munitie heeft om het monetaire beleid verder te verruimen, waaronder een wijziging in de strategie voor de aankoop van obligaties. Hij waarschuwde beleggers om niet tegen de Amerikaanse economie te wedden.

De ontwikkelingen rondom het coronavirus, de relatie tussen Amerika en China en het beleid van centrale banken zullen ook deze week vermoedelijk het marktsentiment bepalen. Vandaag ligt evenwel naar verwachting een relatief rustige dag in het verschiet, omdat Wall Street en Londen de deuren gesloten houden vanwege respectievelijk Memorial Day en een bank holiday.

Ook de Amerikaanse indices noteerden afgelopen week op weekbasis ruim in de plus, aangejaagd door de hoop op een coronavaccin en economisch herstel nu alle 50 Amerikaanse staten hun lockdownmaatregelen hebben versoepeld.

De coronacrisis trekt evenwel diepe sporen in de Amerika economie. De werkloosheid kan volgens zakenbank Goldman Sachs oplopen naar 25 procent en dit weekend werd onder meer bekend dat het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Hertz faillissement heeft aangevraagd. 

De autoverhuurder deed bij de rechtbank in Wilmington in Delaware een zogeheten Chapter 11-aanvraag, waarmee het hoopt via een reorganisatie een doorstart te maken.

Sinds de corona-uitbraak en de daaropvolgende lockdownmaatregelen staan bijna 700.000 auto's uit de verhuurvloot van Hertz stil. Al voor de virusuitbraak had Hertz het moeilijk, door de concurrentie van rivalen als Avis Budget Group, maar ook taxidiensten als Uber en Lyft. De onderneming telde tot voor kort bijna 40.000 werknemers.

Azië en olie

In Azië was vanochtend de Hang Seng index in Hong Kong de dissonant met een verlies van 1 procent. Vrijdag verloor de index al 5,6 procent. De andere beurzen noteren echter in het groen, met winsten die oplopen tot 1,5 procent voor de beurzen in Tokio en Sydney.

Op weekbasis steeg de Amerikaanse olieprijs afgelopen week bijna 12 procent op 33,25 dollar. In de Aziatische handel vanochtend steeg de future op een vat West Texas Intermediate met een procent verder. 

De olieprijs is in mei nu bijna 80 procent gestegen vanwege het groeiende optimisme over de productie-inperkingen van OPEC+, de afgenomen schalieproducte in de Verenigde Staten en de toenemende vraag naar brandstof nu coronamaatregelen wereldwijd worden versoepeld en consumenten weer vaker naar buiten gaan.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,0890.

De macro-economische agenda is vandaag bescheiden gevuld. Wel hebben beleggers oog voor de vrijgave van de definitieve economische groei in Duitsland het afgelopen kwartaal. 

Uit een voorlopig cijfer bleek al een krimp van 2,2 procent op kwartaalbasis, wat na een bescheiden teruggang van 0,1 procent in het vierde kwartaal, betekent dat de economische motor van de eurozone technisch in een recessie is beland. De echte impact van de coronacrisis zal dan ook nog eens in het cijfer over het lopende kwartaal tot uiting komen.

Bedrijfsnieuws

Fugro ontving 17,3 miljoen dollar uit de verkoop van een belang van 30 procent in Huawei Marine Networks door Global Marine Group. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,2 procent op 2.955 punten. De Dow Jones index daalde fractioneel tot 24.465 punten en de Nasdaq won 0,4 procent op een slot van 9.325 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News