beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Corona raakt Lucas Bols stevig

(ABM FN-Dow Jones) Lucas Bols heeft in het afgelopen boekjaar de omzet en de resultaten onder druk zien staan, zoals ook werd verwacht, maar de brutomarge bleef op peil. Dit bleek uit de jaarcijfers van de destillateur, die eind april al waarschuwde voor tegenwind vanwege de coronacrisis.

"Aangezien meer dan de helft van onze activiteiten horeca gedreven is, zal dit significante gevolgen hebben voor de omzet van Lucas Bols zolang de horecagelegenheden dicht blijven of open zijn met verminderde capaciteit en de distributeurs hun voorraden terugbrengen", liet de destillateur donderdagochtend weten.

"We nemen alle noodzakelijke maatregelen, waaronder het terugbrengen van de overheadkosten, het beperken van onze advertentie- en promotiekosten, en het strikt beheren van de kasstroom. Er zal geen interim dividend worden uitgekeerd in 2020 en er zal voor de gehele onderneming geen variabele beloning zijn over de eerste helft van 2020/21", voegde CEO Huub van Doorne daaraan toe.

Ervan uitgaande dat de horeca geleidelijk, markt per markt zal worden heropend, verwacht Lucas Bols een langzaam herstel van de business vanaf het tweede kwartaal van 2020/21, "al zullen de resultaten aanzienlijk lager zijn dan in het jaar daarvoor".

Resultaten

Lucas Bols boekte afgelopen boekjaar een omzet van 84,0 miljoen euro. Dat is een daling met 3,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, of zelfs 4,7 procent op autonome basis. Daarmee was de omzetdaling exact gelijk aan de waarschuwing die de destillateur in april gaf.

Bij de wereldwijde merken daalde de omzet met 2,8 procent, terwijl de omzet van de regionale merken 5,4 procent lager was ten opzichte van vorig jaar.

In de opkomende markten daalde de omzet met 2 procent, terwijl die in West-Europa 4,5 procent lager was, vooral door de moeilijke retailmarkt in Frankrijk. In Noord-Amerika liet de omzet een daling van 5,8 procent zien ten opzichte van hoge vergelijkingscijfers vorig jaar in de VS toen de omzet met 20 procent steeg. Wel liet Lucas Bols zich positief uit over de sterke groei in China, waardoor de omzet in Azië-Pacific met 1,4 procent kon groeien.

De brutomarge steeg van 56,6 naar 56,7 procent. Hier had Lucas Bols vooraf gerekend op 56,5 procent.

De winst voor belasting, zo waarschuwde Lucas Bols al eerder, daalde van 15,7 miljoen naar 14,4 miljoen euro, een min van 8,5 procent op jaarbasis, of zelfs 14,6 procent autonoom.

Wel is de vrije operationele kasstroom verbeterd, van 11,8 miljoen naar 15,7 miljoen euro. Deze verbetering komt voornamelijk door een lager werkkapitaal, lagere belastingbetalingen in Frankrijk en lagere kapitaalinvesteringen.

Hoewel de 15,7 miljoen euro beter is dan een jaar eerder, zit de destillateur daarmee niet op de 17 tot 18 miljoen euro die "we eigenlijk van Bols verwachten", aldus analist Christophe Beghin van zakenbank Kempen. 

Geen dividend

Vanwege de omstandigheden besloot Lucas Bols eerder al om af te zien van een slotdividend. Ook zal er in december 2020 geen interim-dividend worden uitgekeerd. December 2019 kregen aandeelhouders nog een tussentijds dividend van 0,35 euro per aandeel. Een jaar eerder keerde Lucas Bols in totaal nog 0,60 euro per aandeel uit.

Toch meent de destillateur wel over voldoende liquiditeiten te beschikken om de crisis te doorstaan. Daarom zijn met de banken ook tijdelijke aanpassingen van de financieringsvoorwaarden overeengekomen.

De verhouding tussen nettoschuld en EBITDA was 3,9 per 31 maart 2020. Momenteel kijken de banken echter niet naar deze ratio, maar toetsen zij op EBITDA en liquiditeitsniveau.

"Ondanks de huidige crisissituatie hebben we er vertrouwen in dat we geleidelijk kunnen terugkeren naar een normalere situatie zodra de lockdownmaatregelen stapsgewijs per markt worden opgeheven", zei Van Doorne.

De acquisitie van Passoã zal naar verwachting begin december 2020 worden afgerond. Hiermee rekening houdend bedroeg de schuldratio op 31 maart 5,1.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Lucas Bols

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen