beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Basic-Fit schiet omhoog op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,6 procent op 537,14 punten. 

De Europese beurzen traden in het voetspoor van Wall Street, dat woensdag flink hoger sloot vanwege optimisme over de signalen van een economisch herstel en plannen voor extra stimuleringsmaatregelen. De Amerikaanse beurzen bereikten niveaus die sinds begin maart niet meer werden gezien.  
 
"Er is overduidelijk sprake van een FOMO-rally, er heerst een angst om de boot te missen", aldus analist Michael Drummey van Mizuho Americas. "Beleggers zijn gefrustreerd dat ze de rally van de afgelopen dagen hebben gemist en deze frustratie lijkt alleen maar te groeien."

Drummey stelde dat beleggers wereldwijd de aandelen oppikken, die tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie juist van hand werden gedaan.

"Beleggers rekenen nog altijd op een snel en sterk herstel van de economie", zo stelde investment manager Simon Wiersma van ING. "Daarbij lijken zij hun aandacht te hebben verlegd van de snelle groeiaandelen, zoals IT, naar de achtergebleven cyclische aandelen."

Desondanks blijft de discussie volgens Drummey actueel of de keuze nu moet vallen op overgewaardeerde aandelen of op bedrijven die nog steeds de nodige uitdagingen ervaren vanwege een traag herstel. De analist sluit een "omvangrijke" terugval van de aandelenmarkten wereldwijd niet uit, omdat er nog veel economische onzekerheden zijn. 

"De manier waarop beleggers handelen, sluit niet aan op de economische onzekerheden die voor ons liggen", aldus de marktvorser. 

Bovendien zijn er onzekerheden over de relatie tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken kondigde vannacht aan dat de VS Hongkong niet langer meer zien als autonome regio, vanwege de inmenging door China. De beslissing maakt de weg vrij voor president Donald Trump om enkele maatregelen door te voeren, waaronder het intrekken van handelsovereenkomsten of het opleggen van sancties aan personen die de vrijheden van burgers in de regio in gevaar brengen.

"Beleggers maken zich zorgen of dit betekent dat er nieuwe handelsbarrières komen", aldus strateeg Chang Wei Liang van DBS Bank. "Er zal hier niet direct een oplossing voor komen, dus de kwestie zal beleggers bezighouden totdat er meer duidelijkheid komt over wat de Verenigde Staten van plan zijn met Hongkong", aldus Chang. 

"Bemoedigende cijfers over de afnemende verspreiding van het coronavirus hebben in een paar weken tijd geleid tot optimisme onder beleggers, dat sterker is dan de angst voor oplaaiende geopolitieke spanningen", aldus Wiersma. "We begrijpen het optimisme heel goed, maar maken ons na de scherpe herstelrally ook zorgen over de kwetsbaarheid van de aandelenmarkten."

ING stelde dat de winstverwachtingen van analisten voor dit jaar in veel gevallen te optimistisch zijn, wanneer deze afgezet worden tegen de diepste economische recessie in bijna honderd jaar. "Er wordt hoopvol, maar naar onze inschatting onterecht, op een V-vormig herstel ingezet. Wij verwachten dat het economische en winstherstel langer gaat duren dan de markt op dit moment inprijst", aldus Wiersma.

De Amerikaanse olieprijs stond vanochtend met een verlies van 3,0 procent onder druk. Woensdag daalde een future op een vat West Texas Intermediate al 4,5 procent tot 32,81 dollar. 

"De ondersteuning van de prijs door de nieuwste productieverlaging van de OPEC+ begint weg te ebben, nu er tot nu toe beperkt enthousiasme in Rusland is voor langere beperkingen van de productie", stelden analisten van Ritterbusch. 

Volgens de analisten kunnen ook Amerikaanse producenten van schalieolie hun productie binnenkort weer gaan opvoeren, wat vervolgens ook de olieprijs onder druk zal zetten. 

De euro/dollar noteerde op 1,0998. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0987 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0933 op de borden.

Vandaag staat het wekelijkse rapport over de Amerikaanse olievoorraden op de agenda. Daarnaast krijgen beleggers inzicht in de economische krimp in de VS in het tweede kwartaal, volgens een voorlopige raming.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met 5,9 procent. 

Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van 1,9 procent. Het aandeel steeg in de afgelopen dagen nog flink.

In de AMX won Basic-Fit maar liefst 13,9 procent na de aankondiging dat sportscholen op 1 juli waarschijnlijk hun deuren weer mogen openen, in plaats van 1 september. KBC Securities sprak van opluchting voor Basic-Fit, terwijl ING stelde dat het inmiddels onwaarschijnlijk is dat de uitbater van fitnessclubs moet emitteren. Eurocommercial Properties en Altice Europe wonnen 4,7 tot 5,1 procent. 

Onder de kleinere aandelen won Sligro 9,9 procent. Lucas Bols won 2,7 procent na cijfers. Analisten zagen weinig verrassingen in de cijfers, nadat de destillateur eind april al waarschuwde voor tegenwind vanwege de coronacrisis.

Het lokaal genoteerde Hunter Douglas verloor 5,7 procent na het intrekken van het dividendvoorstel over 2019. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium