beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX weer omhoog na twee verliesdagen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, door hernieuwd optimisme bij beleggers over een voorspoedig herstel van de economische crisis die is veroorzaakt door het coronavavirus.

De AEX sloot 1,8 procent hoger op 538,62 punten, de Midkap-index werd 1,6 procent duurder en de Smallcaps stegen ook anderhalf procent.

De Europese beurzen volgden donderdag in het gelid het voetspoor van Wall Street, dat woensdag flink hoger sloot na optimisme over het economisch herstel en extra stimuleringsmaatregelen. De Amerikaanse beurzen bereikten niveaus die sinds begin maart niet meer waren vertoond.  
   
"Het sentiment is ijzersterk", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. "Het gaat hoger en hoger."

Vermeulen zegt zich telkens weer te verbazen over de kracht van de markt. "Het coronavirus is er nog steeds. Maar we zijn wel uitgebroken en de weg naar 570 punten ligt open voor de AEX."

Basic-Fit schoot omhoog op het nieuws dat sportscholen eerder open mogen en ook Galapagos en Adyen boekten weer fraaie koerswinsten.
 
Intussen zijn er onzekerheden over de relatie tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken kondigde vannacht aan dat de VS Hongkong niet langer meer zien als autonome regio, vanwege de inmenging door China. DDat maakt de weg vrij voor president Donald Trump om enkele maatregelen door te voeren, waaronder het intrekken van handelsovereenkomsten of het opleggen van sancties aan personen die de vrijheden van burgers in de regio in gevaar brengen.

"Amerika stuurt ook 3.000 tot 5.000 Chinese studenten naar huis die zouden hebben gespioneerd", zei Vermeulen. 

De  schermutselingen tussen de economische grootmachten zullen niet leiden tot een militair conflict, verwacht hij, maar het zorgt voor onrust en dat is niet goed voor de beurs. "Maar misschien zijn we wel een beetje immuun aan het worden voor dit soort zaken."

De economische cijfers uit de Verenigde Staten waren slecht, en dat was ook de verwachting. De beurzen schrokken er in elk geval niet van. Een onverwachte stijging van de Amerikaansre olievoorraden, die net leek te zijn gestabiliseerd, had ook geen grote gevolgen voor de olieprijs. Olie werd iets goedkoper.

"Bemoedigende cijfers over de afnemende verspreiding van het coronavirus hebben in een paar weken tijd geleid tot optimisme onder beleggers, dat sterker is dan de angst voor oplaaiende geopolitieke spanningen", stelde investment manager Simon Wiersma van ING eerder op de dag. "We begrijpen het optimisme heel goed, maar maken ons ook zorgen over de kwetsbaarheid van de aandelenmarkten."
 \
De euro/dollar noteerde op 1,1055. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0987 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0933 op de borden.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering gaf voor de openingsbel op Wall Street een update van hoe de arbeidsmarkt in de VS de coronaviruspandemie verwerkt. Het cijfer van 2,1 miljoen aanvragen was conform de verwachting van analisten. Het is lager dan de 2,45 miljoen van vorige week, maar het blijft een schokkend hoog cijfer.

De orders voor duurzame goederen daalden in april zoals verwacht fors, met ruim 17 procent, na een vergelijkbare afname in maart. Ook de aanstaande woningverkopen daalden verder door de coronacrisis. De index daalde met 21,8 procent tot 69,0.

Het Amerikaanse ministerie van handel meldde nog dat de krimp van de economie in het eerste kwartaal iets groter uitvalt, namelijk 5,0 procent in plaats van 4,8 procent. De ergste klap komt echter in het tweede kwartaal, waarschuwde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met een koerswinst van 5,3 procent, gevolgd door ASMI met 5,0 procent. Ook Adyen was weer in trek en steeg 4 procent tot 1.121 euro.

"Dat zijn toch stevige koersuitslagen", aldus Han Vermeulen.

Unibail-Rodamco-Westfield was een van de zeldzame verliezers met een daling van 1,9 procent. Het aandeel steeg in de afgelopen dagen nog flink.

Midkapper Basic-Fit won maar liefst 15 procent nadat premier Rutte liet weten dat sportscholen op 1 juli waarschijnlijk hun deuren weer mogen openen, in plaats van 1 september. KBC Securities was opgelucht voor Basic-Fit, terwijl ING het inmiddels onwaarschijnlijk acht dat de uitbater van fitnessclubs nieuwe aandelen moet uitgeven.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties en en telecomkabelbedrijf Altice Europe wonnen respectievelijk 4,9 en 3,3 procent.

Onder de kleinere aandelen blonk Sligro uit met een koerswinst van 14 procent. Ook B&S Group lag goed in de markt en werd 9 procent meer waard.

Lucas Bols won 1,2 procent na cijfers. Analisten zagen weinig verrassingen, nadat de destillateur eind april al waarschuwde voor tegenwind vanwege de coronacrisis. Volgens Vermeulen zou grootaandeelhouder Nobel de rest van de aandelen nu voor een mooie prijs kunnen kopen.

Het lokaal genoteerde Hunter Douglas verloor 3 procent na het intrekken van het dividendvoorstel over 2019.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden rond sluitingstijd op het Damrak tot 0,5 procent hoger.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium