beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start handelsdag in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet in aanloop naar een persconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump over China. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,1 procent.

De AEX sloot donderdag juist nog 1,8 procent hoger op 538,62 punten.

De Europese beurzen volgden donderdag het voetspoor van Wall Street, dat woensdagavond flink hoger sloot na optimisme over het economisch herstel en extra stimuleringsmaatregelen. De Amerikaanse beurzen bereikten niveaus die sinds begin maart niet meer waren vertoond.  

Ook donderdag ging Wall Street in het groen van start om richting het slot van de handelsdag toch terrein prijs te geven toen duidelijk werd dat Donald Trump vandaag een persconferentie geeft over China. Beleggers kozen in het laatste uur van de handel voor de zijlijn en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot uiteindelijk 0,2 procent lager.

Woensdag stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog vast dat Hongkong niet langer in sterke mate autonoom is ten opzichte van China. Dit opent de weg voor Trump om stappen te zetten, zoals het intrekken van bepaalde handelsafspraken met de stadstaat.

Het Chinese Volkscongres nam donderdag een veiligheidswet aan die onder meer buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten in Hongkong verbiedt. 

Oppositie voeren in Hongkong wordt daardoor een stuk moeilijker. Vorig jaar was de voormalige Britse kroonkolonie nog het toneel van maandenlange gewelddadige demonstraties, nadat de pro-Chinese regering in Hongkong strengere veiligheidswetten aankondigde. 

De stemming van donderdag vond plaats temidden van grootschalige protesten tegen de steeds groter wordende invloed van China in Hongkong. Trump dreigde eind vorige week al met sancties indien de omstreden veiligheidswet zou worden aangenomen. 

"De spanningen tussen de Amerikaanse en de Chinese regering over de veiligheidswet voor Hongkong escaleren", merkte strateeg Joseph Capurso van Commonwealth Bank of Australia op. "We zijn van mening dat de spanningen tussen deze twee regeringen over Hongkong, de handel, het coronavirus en de Zuid-Chinese zee voorlopig niet zullen verdwijnen."

In Azië noteerden de hoofdindices vanochtend overwegend lager, maar de verliezen bleven beperkt. De Hang Seng index in Hong Kong verloor een half procent. Tokio daalde 0,2 procent.

De olieprijs herstelde donderdag deels van de dip een dag eerder. Op een settlement van 33,71 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 2,7 procent duurder.

Woensdag stond de olieprijs nog onder druk door de zorgen over de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de berichten dat Rusland geen heil zou zien in een verlenging van de productie-afspraken van OPEC+.

In de Aziatische handel vanochtend daalde de future evenwel weer anderhalf procent. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1093. Halverwege deze maand stond er nog een stand van 1,0800 op de borden.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer groeicijfers uit Europa, Duitse detailhandelsverkopen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

Bedrijfsnieuws

Het aandeel van koffiebedrijf JDE Peet's zal vanaf vrijdagochtend verhandelbaar zijn op de Amsterdamse beurs tegen een uitgifteprijs van 31,50 euro. De uitgifteprijs, die een marktkapitalisatie van 15,6 miljard euro voor het uitgebreide Douwe Egberts-bedrijf betekent, zit in de bovenste helft van de bandbreedte van 30,00 tot 32,25 euro die het bedrijf al eerder had afgegeven.

Euronext stopt eind juni met zijn zogeheten Recognised Investment Exchange activiteiten in Londen. Het kantoor van Euronext in de Britse hoofdstad wordt niet geraakt door het beëindigen van de marktactiviteiten, aldus de beursuitbater. Door recente overnames is de staf daar gegroeid van 30 naar 55.  

NSI bevestigde in gesprek te zijn met een mogelijke huurder voor het Bentinck Huis in Den Haag. NSI benadrukt dat er nog geen huurcontract is getekend. Het Financieele Dagblad schreef donderdagavond dat privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens waarschijnlijk intrek zal nemen in het recent verbouwde pand.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Adyen van 967 naar 1.301 euro bij een ongewijzigd koopadvies. De zakenbank blijft Adyen zien als de marktleider in online betalingen en het betaalbedrijf profiteert vermoedelijk van een het toegenomen tempo waarin klanten kiezen voor online.

Galapagos verhoogde zijn kapitaal door de uitgifte van 435.540 nieuwe aandelen, in verband met de uitoefening van inschrijvingsrechten door onder meer CEO Onno van de Stolpe.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,2 procent tot 3.029,73 punten. De Dow Jones index verloor zelfs 0,6 procent op 25.400,64 punten en de Nasdaq leverde 0,5 procent in tot 9,368,99 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext