beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,1 procent tot 532,57 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,7 procent.

Het Damrak stond vrijdag in lijn met de rest van Europa onder druk, vanwege de vrees voor de effecten van de escalerende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Wereldwijd wordt met argusogen uitgekeken naar een persconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump over China in verband met de inmenging van Beijing in Hongkong. Washington vreest dat de democratische vrijheden in de stadstaat onder druk komen te staan.

"Het is wachten op Trump en waar hij mee gaat komen", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management, die verder van een weinig spannende handelsdag sprak, waarbij de markt redelijk dicht bij huis bleef. Licht tegenvallende macro-data leiden tot lichte druk, evenals wat winstnemingen op de financials, die de afgelopen dagen sterk presteerden. Waar het eerder in de week nog op leek dat de AEX verder naar boven zou uitbreken, is dat vooralsnog volgens Schutte nog een brug te ver.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in april 1,5 procent minder heeft omgezet, terwijl de afzetprijzen van de industrie op jaarbasis met 8,2 procent daalden.

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in mei op jaarbasis met 0,1 procent gestegen, waarmee de inflatie steeds verder verwijdert raakt van de doelstellingen van de ECB om een inflatie te realiseren en te houden dicht onder de 2,0 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in april op jaar- en maandbasis gedaald met respectievelijk 6,5 en 5,3 procent.

De Franse economie is in het eerste kwartaal gekrompen met 5,3 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de persoonlijke inkomt in april op maandbasis met 10,5 procent zijn gestegen, terwijl de bestedingen met 13,6 procent daalden. De Amerikaanse groothandelsvoorraden stegen in april op maandbasis met 0,4 procent.

Verder daalde de inkoopmanagersindex voor Chicago in mei verbeterde, terwijl het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in dezelfde maand verbeterde.

De euro/dollar noteerde op 1,1125. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1102 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1076 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,2 procent lager.

Stijgers en dalers

JDE Peets won bij zijn debuut op het Damrak 13,8 procent op een koers van 35,84 euro.

Het aandeel van koffiebedrijf JDE Peet's is vanaf vanochtend verhandelbaar op de Amsterdamse beurs. De uitgifteprijs was 31,50 euro, wat een marktkapitalisatie van 15,6 miljard euro opleverde voor het uitgebreide Douwe Egberts-bedrijf. Daarmee zat de introductieprijs in de bovenste helft van de bandbreedte van 30,00 tot 32,25 euro die het bedrijf al eerder had afgegeven.

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 5,2 procent, gevolgd door Wolters KLuwer en Just Eat met winsten van respectievelijk 3,3 procent en 0,7 procent.

Zakenbank Jefferies verhoogde het koersdoel voor het fintechbedrijf van 967 naar 1.301 euro bij een ongewijzigd koopadvies. De zakenbank blijft Adyen zien als de marktleider in online betalingen en het betaalbedrijf profiteert vermoedelijk van een het toegenomen tempo waarin klanten kiezen voor online.

Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 6,5 procent. Royal Dutch Shell verloor 4,8 procent en Aegon daalde 4,6 procent.

In de AMX verloor Basic-Fit 2,2 procent na flinke koerswinsten eerder deze week. Vooral op donderdag maakte de fitnessketen een koerssprong toen bekend werd dat de Nederlandse sportscholen eerder dan gepland weer open mogen. Inmiddels kan de keten ook in veel andere Europese landen vlot weer open, zo bleek vanochtend. Flow Traders won 3,1 procent, maar Eurocommercial Properties verloor 3,2 procent. Ook het vastgoedfonds steeg donderdag aanzienlijk.  

Fugro was evenwel de sterkste daler met een verlies van 10,4 procent, terwijl Eurocommercial 4,5 procent verloor en Air Franse-KLM 5,8 procent lager noteerde. Flow Traders ging aan kop met een winst van 3,3 procent en Vopak won 1,2 procent.

Onder de kleinere aandelen deed Acomo het goed met een winst van 2,9 procent, Ordina steeg 1,5 procent, terwijl Wereldhave met een verlies van 7,2 procent de sterkste daler was.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 3.012,71 punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext