beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX begint goed aan juni

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe maand met een mooie winst gestart. De AEX steeg 1,3 procent naar 539,54 punten.

Aanvankelijk daalden de koersen vanochtend, maar richting de klok van elf uur begon de AEX aan een stijging.

"Opluchting om Donald Trump vrijdagavond", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management tegen ABM Financial News.

Er was vrees dat Trump tijdens zijn persconferentie wellicht uit de bocht zou vliegen, maar dat gebeurde niet, aldus Schutte. De handelsdeal met China bleef intact, al werden er wel enkele maatregelen getroffen vanwege de veiligheidswet die Beijing invoerde voor Hongkong.

Inmiddels probeert Beijing juist de druk op de VS wat op te voeren, meent de beleggingsadviseur, wijzend op berichten dat China minder sojabonen zou kopen.

Het belangrijkste richtpunt blijft, zolang de situatie tussen China en de VS niet escaleert, de heropening van de economieën door het versoepelen van de coronamaatregelen, aldus Schutte.

Verder wees de beleggingsadviseur van Noesis nog op de sectorrotatie die in Amsterdam gaande is. "Financials en vastgoed is gevraagd, en tech doet het even wat minder."

Op macro-economisch vlak was er veel aandacht voor de gemoedstoestand van de inkopers in de industrie. In zowel de eurozone als de VS wezen de inkoopmanagersindexen in mei nog altijd op krimp, maar wel een minder sterke dan in april.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit meent dat de grootste terugval in de economische activiteit achter de rug lijkt. Williamson zag dat bedrijven langzaam hun werkzaamheden opstarten, nu wereldwijd de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd. De econoom verwacht dat het verder terugschroeven van de maatregelen de industrie goed zal doen in de komende maanden.

Williamson blijft zich evenwel afvragen wanneer de Europese industrie weer zal groeien, omdat zowel de binnen- als buitenlandse vraag onder druk blijft staan door de anderhalvemetermaatschappij, de hoge werkloosheid en de terugval van bedrijfswinsten.

De euro/dollar handelde op 1,1117 en olie werd 1 tot 3 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Vrijwel alle aandelen in de AEX wisten de weg omhoog te vinden. Galapagos leverde 1,5 procent in en Wolters Kluwer 2,6 procent.

Koploper was Unibail-Rodamco-Westfield met een koerswinst van 11,2 procent. Vrijdagavond meldde het vastgoedfonds de afronding van een desinvestering van vijf Franse winkelcentra.

ABN AMRO steeg 6,7 procent en Aegon volgde met 5,4 procent.

In de AMX ging vastgoed ook aan de leiding. Eurocommercial Properties steeg 6,7 procent, gevolgd door SBM Offshore met 4,3 procent en Air France-KLM met 5,3 procent.

Net als in de AEX waren er ook in de Midcap nauwelijks dalers. Met een verlies van 1,1 procent leverde Vopak het meeste in.

Bij de smallcaps viel vastgoedfonds Wereldhave op met een koerswinst van 9,0 procent. ICT steeg 6,1 procent. Maar Avantium wist zelfs 22,6 procent te stijgen bij bovengemiddeld hoge volumes.

Van Lanschot werd daarentegen 1,2 procent goedkoper.

Lokaal viel onder meer Beter Bed op met een winst van 8,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Na een valse opening hervond Wall Street de weg omhoog. Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 wonnen de belangrijkste indices in de VS enkele tienden van een procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News