beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Kleine stap terug voor AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag iets lager gesloten, waarbij de hoofdgraadmeter een stap terug deed na de flinke winsten in de afgelopen dagen.

De AEX sloot 0,5 procent lager op 558,43 punten. De Midkap-index steeg daarentegen 0,3 procent en de Smallcaps zelfs 0,6 procent.

"Het was een dag waarop de beurs relatief goed standhield na de explosie van de afgelopen dagen", zei portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl.

"Het is misschien wel goed dat de beurs een dag niet veel beweegt", voegde Jellema toe. Volgens hem is de stijging erg snel gegaan, en ook verder dan hij had verwacht.

Beleggers verkochten vandaag mogelijk aandelen om de behaalde winst vast te leggen na dagen met snelle koersstijgingen. Jellema zei zelf dat hij de helft van de waarde van zijn portefeuille op dit moment in contanten heeft. "Ik blijf even rustig aan de zijlijn staan." De verliezen van eerder dit jaar heeft Jellema inmiddels grotendeels ingelopen.

Volgens de portefeuillemanager is er een sectorrotatie geweest, waarbij bedrijven die als goedkoop worden gezien, een grote inhaalslag maakten, zoals staalbedrijf ArcelorMittal, maar ook banken, PostNL en Unibail-Rodamco-Westfield.

De koersverliezen bleven donderdag mogelijk ook beperkt dankzij de Europese Centrale Bank, die een groter dan verwacht bedrag aankondigde waarmee de economie zal worden gestimuleerd, van 600 miljard euro. Er was gerekend op 500 miljard euro, bovenop de 750 miljard euro die al eerder was toegezegd. Marktanalist Bas van Geffen van Rabobank liet weten dat de ECB met deze verhoging toch wist te verrassen. Hij denkt dat de ECB "een duidelijk signaal" wilde afgeven en voorkomen dat de recente optimistische stemming weet teniet wordt gedaan.
 
Voor beleggers was dit geen grote opluchting. De rente op Italiaanse staatsleningen daalde overigens wel flink. "Ze heben geleverd wat de markt wilde", zei Seema Shah van Principal Global Investors, namelijk de ammunitie aanvullen tot na de herfst van dit jaar.

ECB-voorzitter Christine Lagarde voorziet voor dit jaar een economische krimp van 8,7 procent, maar volgens haar is in mei mogelijk de bodem al bereikt. "Een V-vormig herstel lijkt ze niet te verwachten, in elk geval niet meer dit jaar", zei Jellema.
 
De euro/dollar steeg verder naar 1,1319. Midden in de uitbraak van de pandemie beschouwden beleggers de dollar nog als vluchthaven en het muntpaar noteerde half maart op 1,0655. De aansterkende euro weerspiegelt dan ook het gevoel onder beleggers dat het ergste achter de rug is.

De olieprijzen daalden met ruim 1 procent. De olieprijs zat woensdag nog in de lift, na berichten dat Saoedi-Arabië en Rusland het eens zijn geworden over een verlenging van de productiebeperking die bedoeld is om te voorkomen dat de olieprijs instort door de vraaguitval vanwege het coronavirus.

Stijgers en dalers

Het was een nieuwsluwe dag voor bedrijfnieuws.

Brussel heeft mededingingsbezwaren tegen de overname van GrandVision door EssilorLuxottica, meldde persbureau Reuters. Dit zou betekenen dat de kopende partij concessies moet doen. Het aandeel GrandVision reageerde nauwelijks.  "Als de koers vijf procent was gedaald, had ik dat ook niet onlogisch gevonden", zei Jellema. "Maar we hebben te weinig informatie."

De banken, die eerder op de dag nog een deel van de eerdere winsten inleverden, sloten uiteindelijk bovenin de AEX met een koerswinst van 1,6 procent voor zowel ING als ABN AMRO.

Aegon, dat woensdag nog 10 procent steeg, en NN Group leverden respectievelijk 2,7 en 1,7 procent in. Unibail-Rodamco, ook een grote winnaar woensdag, sloot 1,6 procent lager.

Galapagos leverde de ochtendwinst in en sloot 1,7 procent lager. Het biotechbedrijf en partner Gilead Sciences presenteerden positieve resultaten over de werkzaamheid en veiligheid voor hun reumamiddel filgotinib.

In de AMX was Fugro de winnaar met een stijging van 3,5 procent. KBC haalde het aandeel van zijn favorietenlijst.

Basic-Fit verloor ruim 5 procent, nadat het aandeel in de afgelopen dagen flink opliep.  

Air France-KLM won 0,3 procent tot 4,93 euro. Berenberg liet het koersdoel zakken van 7,00 naar 4,75 euro.

Arcadis sloot vlak. Kempen haalde het aandeel van de verkooplijst.

Onder de kleinere aandelen won B&S met 8 procent fors aan beurswaarde. De fabrikant van bioplastic Avantium, die in korte tijd in waarde is verdubbeld, leverde 13 procent in.

Sif Holding, dat funderingspalen voor windmolens op zee maakt, verloor bijna 4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong op Beursplein 5 daalden de Amerikaanse beurzen licht. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen