beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX wacht hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,3 procent. 

Donderdag nam de AEX index nog gas terug met een verlies van 0,4 procent op 559,13 punten, na meerdere handelsdagen met forse koersstijgingen op rij. 

De winstnemingen bleven donderdag echter binnen de perken, nadat de Europese Centrale Bank bij zijn rentebesluit 600 miljard euro aan extra stimuleringen presenteerde.

Er was gerekend op 500 miljard euro, bovenop de 750 miljard euro die al eerder was toegezegd. Marktanalist Bas van Geffen van Rabobank vond dat de ECB met deze verhoging wist te verrassen. Hij denkt dat de ECB "een duidelijk signaal" wilde afgeven om te voorkomen dat de recente optimistische stemming weer teniet wordt gedaan.

Volgens veel analisten heeft het ongekende verruimende- en stimulerende beleid van centrale banken een bodem onder de aandelenmarkten gelegd. Met rentes rond het nulpunt en een ongekende geldcreatie, onder meer tientallen miljoenen Amerikanen kregen ‘coronacheques’ toegestuurd, vindt veel geld zijn weg richting aandelen. 

De index van de 100 grootste Amerikaanse techbedrijven, de Nasdaq 100, is dit jaar zelfs al meer dan 10 procent gestegen. Analisten waarschuwen nu dat de waarderingen van veel aandelen geen goede afspiegelingen zijn van de economische realiteit.

Zo sprak ECB-voorzitter Christine Lagarde tijdens het rentebesluit donderdag de verwachting uit van een dramatische economische krimp in de eurozone van 8,7 procent dit jaar, en een V-vormig herstel lijkt ze niet meer te verwachten. Wel vermoedt ze dat in mei mogelijk de bodem al bereikt was. 

Donderdag bleek daarnaast dat bijna 1,9 miljoen Amerikanen afgelopen week een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd, wat meer was dan verwacht. Vanmiddag wordt in Amerika het officiële  banenrapport over mei vrijgegeven en economen gepolst door Dow Jones Newswires voorzien een werkloosheid van bijna 20 procent. 

Op Wall Street wist de Nasdaq 100 index donderdagavond evenwel zijn hoogste stand ooit aan te scherpen, alvorens terrein prijs te geven. De Dow Jones index sloot wel fractioneel in het groen. In Azië blijven de hoofdindices vanochtend overwegend dicht bij huis. 

Ook de koers van de euro ten opzichte van de dollar weerspiegelt het optimisme onder beleggers. De dollar wordt beschouwd als vluchthaven in tijden van onzekerheid, maar door de ontspanning op de financiële markten zien beleggers daar geen noodzaak toe. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1355. Halverwege maart, toen de onzekerheid over de corona-pandemie op zijn hoogtepunt was, noteerde het muntpaar nog op 1,0655.  

Analisten van de zakenbanken JPMorgan en Goldman Sachs wijzen daarnaast ook op de lage Amerikaanse rente en de ongekende geldcreatie van de Federal Reserve als verklaringen voor de dollarzwakte. 

De Amerikaanse olieprijs bewoog donderdag volatiel en sloot op een settlement van 37,41 dollar uiteindelijk met 0,3 procent nipt hoger.

Het sentiment wordt bepaald door een geplande OPEC+ vergadering volgende week, met als thema het al dan niet verlengen van de bestaande productie-afspraken. 

Marktanalist Phil Flynn van The Price Futures Group denkt dat een verlenging van de bestaande afspraken met één maand inmiddels voldoende steun heeft, maar dat de OPEC nu een nog langere verlenging wil afdwingen bij zijn bondgenoten.

Een struikelblok is volgens hem Irak, dat de afspraken niet goed naleeft. Als dit verbetert, dan zouden de bestaande productie-afspraken verlengd kunnen worden tot het eind van het jaar, aldus Flynn.

Bedrijfsnieuws

De banken die de beursgang van koffiebedrijf JDE Peet's begeleiden hebben hun overtoewijzingsoptie volledig uitgeoefend. Door de verkoop van nog eens 10,7 miljoen aandelen voor 31,50 euro per stuk komt de opbrengst van de beursgang uit rond 2,59 miljard euro.

Holland Colours behaalde in zijn gebroken boekjaar 2019/2020 hogere resultaten dankzij groei bij alle divisies, maar keert vanwege de coronacrisis voorlopig geen dividend uit.

KLM maakt in juli een groot reorganisatieplan bekend waarin duidelijk wordt hoeveel gedwongen ontslagen er vallen en wat er met de arbeidsvoorwaarden gebeurt. Dit schreef Het Financieele Dagblad vrijdag op basis gesprekken met vakbonden en personeelsvertegenwoordigers.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,3 procent op 3.112,35 punten. De Dow Jones index won 0,1 procent tot 26.281,82 punten en de Nasdaq ging 0,7 procent lager op een slot van 9.615,81 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen