beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Damrak sluit eerste juniweek sterk af

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een heel fraaie winst gesloten. De AEX index steeg 2,4 procent tot 572,80 punten, terwijl de AMX een winst van 2,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 2,2 procent.

Het Damrak profiteerde van een cocktail aan goed nieuws. Zo gaan de economieën geleidelijk weer van het slot, heeft de Europese Centrale Bank nog eens 600 miljard euro klaar staan en was er tot slot nog een enorm sterk Amerikaans banenrapport.

Uit dit banenrapport bleek vrijdag dat het aantal banen in de Verenigde Staten in mei is gestegen met 2,5 miljoen stuks, terwijl economen hadden gerekend op een krimp van 8,3 miljoen banen. In april daalde het aantal banen nog met 20,7 miljoen stuks. Het werkloosheidspercentage daalde dan ook naar 13,3 procent, tegen 14,7 procent in april. Ook dit was veel beter dan de 19,5 procent waar de markt voor mei op rekende.

"Gewoonweg verbluffend", reageerde econoom James Knightley van ING. "Op de één of andere manier scheert de Amerikaanse arbeidsmarkt langs de afgrond, met een stijging van de werkgelegenheid met ruim 2 miljoen banen ondanks het feit dat andere arbeidscijfers allesbehalve suggereerden dat dit mogelijk was", voegde hij toe.

De Amerikaanse president Donald Trump, die eind dit jaar herkozen wil worden, kon zijn geluk niet op met dit onverwachte banencijfer. Termen als "een knaller" en  "ontzaggelijk" werden door Trump gebruikt op Twitter. 

Uit Duitsland kwam daarentegen het nieuws dat de Duitse fabrieksorders in april fors zijn gedaald. Op maandbasis daalde de orders met 25,8 procent, terwijl op jaarbasis zelfs sprake was van een daling met 36,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1305. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1368 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1336 op de borden.

OPEC+ zal naar verwachting zaterdagmiddag een vergadering houden en mogleijk besluiten tot een verlenging van het productieverlagingsakkoord. De bijeenkomst stond eerder gepland voor 9 en 10 juni. Dit meldden diverse media. Olie werd vrijdag 4,4 procent duurder.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 11,0 procent. De financials deden het ook goed. ING steeg 8,6 procent, ABN AMRO won 7,7 procent en Aegon dikte 5,7 procent aan. 

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 7,5 procent, terwijl Adyen 2,9 procent verloor. Wolters Kluwer daalde 1,6 procent en DSM leverde 1,8 procent in.

In de AMX ging Air France-KLM verrassend aan kop met een stijging van maar liefst 12,5 procent. KLM maakt in juli een groot reorganisatieplan bekend waarin duidelijk wordt hoeveel gedwongen ontslagen er vallen en wat er met de arbeidsvoorwaarden gebeurt, zo schreef Het Financieele Dagblad op basis gesprekken met vakbonden en personeelsvertegenwoordigers.

De luchtvaartmaatschappij zal de komende jaren veel minder vluchten uitvoeren dan voorheen. De personeelsomvang moet aan die krimp worden aangepast, omdat het bedrijf anders niet kan overleven, aldus de krant.

Fugro won 12,0 procent, Altice Europe steeg 7,6 procent en Eurocommercial kon 5,0 procent bijschrijven. Flow Traders bungelde met een verlies van 1,9 procent onderaan. Vopak daalde 1,5 procent en Aperam zag 0,7 procent aan beurswaarde vervliegen.

Bij de kleinere aandelen ging Nedap aan kop met een winst van 7,5 procent. Sif steeg 3,3 procent, terwijl Wereldhave 4,5 procent won. Avantium daalde 3,3 procent en Ordina verloor 1,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 3,1 procent hoger op 3.207,17 punten. De Dow Jones index steeg 3,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,2 procent in het groen.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium