beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Hogere opening Damrak voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,8 procent lager op 561,75 punten.

Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets blijft het beeld voor de AEX "enorm bullish".

Allereerst voorziet Van den Akker een stijging voor de AEX boven de 573,5 punten, wat vervolgens ruimte biedt naar 585 punten. Vervolgens komt de 'gap' tussen 603 en 613,20 punten in beeld.

De lange bandbreedte voor de AEX ligt grofweg tussen de 220 en 632 punten. Van den Akker verwacht dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter in de tweede helft van dit jaar aan de bovenkant zal uitbreken.

De Amsterdamse beurs staat woensdag een hogere opening te wachten in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat meer inzicht kan geven in de economische verwachtingen voor de Verenigde Staten in navolging van de coronacrisis.

Op dinsdag kwam de langste winstreeks voor de Dow Jones-index sinds 13 september tot een einde. De Amerikaanse index steeg zes sessies achter elkaar. Techbeurs Nasdaq sloot juist de tweede dag op rij op de hoogste stand ooit.

De balans van de Fed is sinds maart enorm gestegen van 4 biljoen tot 7,2 biljoen dollar afgelopen week, in een poging de financiële markten te ondersteunen. De rentes bleven stabiel tussen 0 en 0,25 procent.

Tijdens de laatste bijeenkomst van de Fed overwoog de centrale bank nog een duidelijkere verwachting af te geven over het toekomstige rentebeleid, als ondersteuning voor de economie, zodat de markt gerust wordt gesteld dat de rentes voor langere periode laag blijven.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld. Chinese cijfers wezen op een verder afnemende inflatie en in Japan stonden de machine-orders stevig onder druk.

Macro-strateeg Bruce Pang van China Renaissance Securities stelde dat de Chinese cijfers lieten zien dat het uitblijven van de vraag een risico blijft voor het herstel van de Chinese economie. "De zorgen over de werkloosheid en salarisverlagingen zorgen er mogelijk voor dat consumenten een hand op de knip houden", aldus Pang. "Kleine ondernemingen en bedrijven gericht op export zullen mogelijk nog een tijd tegen de nodige uitdagingen aanlopen."

Macro-strateeg Dwyfor Evans van State Street Global Markets merkte op dat de fundamenten van de mondiale economie zwak blijven en dat ook het hersteltraject voor veel onzekerheden zorgt. Volgens Evans heeft het recente beursherstel ervoor gezorgd dat aandelen duur zijn ten opzichte van de onderliggende bedrijfswinsten.

"Deze rally is niet ontstaan op basis van economische data en zelfs niet op basis van de verwachtingen voor een economisch herstel", aldus Evans. "De rally wordt vooral gedreven door de verwachting dat centrale banken en overheden een economisch herstel zullen blijven steunen." Evans sprak met diverse beleggers. "Heel weinig beleggers voelen zich prettig bij de huidige rally, maar als de beurzen met vijf, tien of zelfs twintig procent aantrekken dan moeten ze wel meedoen."

De olieprijs sloot dinsdag ondanks een volatiele dag toch hoger. Op een settlement van 38,94 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2 procent duurder.

Analisten van Goldman Sachs waarschuwen echter dat de mondiale oliemarkt nog altijd voor flinke uitdagingen staat om het overschot aan olie te absorberen zodat de prijzen kunnen normaliseren.

"Met de nieuwste productiebeperking van de OPEC al ingeprijsd, verwachten we dat de olieprijzen de komende weken weer zullen dalen, met een voorspelling voor Brent van 35 dollar per vat", aldus de Amerikaanse zakenbank. Een vat Brent werd dinsdagavond verhandeld op 41,06 dollar. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen 1,7 procent lager.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,1343. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag werd de munt verhandeld ook op 1,1343.

Bedrijfsnieuws

Euronext heeft laten weten geen wijzigingen door te voeren in de AEX, AMX en AScX bij de kwartaalherziening deze maand.

Royal Delft past zijn organisatie aan op de lagere bezoekersaantallen als gevolg van het coronavirus en zal daarom over boekjaar 2019 geen dividend uitkeren.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde dinsdag 0,8 procent op een slot van 3.207,18 punten en de Dow Jones index verloor 1,1 procent tot 27.272,30 punten. De Nasdaq eindigde 0,3 procent in het groen op 9.953,75 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext