beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX stevig omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag flink lager gesloten, met de vierde verliesdag op rij, nu beleggers beseffen dat een V-vormig herstel van de coronacrisis misschien toch te optimistisch gedacht is.

De AEX sloot 3,4 procent lager op 540,26 punten. De Midkap-index daalde 3,9 procent en de Smallcaps leverden zelfs 5,3 procent in, gemiddeld.

De Europese beurzen dalen inmiddels al vier dagen op rij. Beleggers zoeken naar nieuwe aanjagers na een forse rally die een groot deel van de verliezen sinds de coronacrisis wegwerkte.

"De beren zijn weer even terug", zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger. Een wat ongelukkige communicatie door voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve woensdagavond en economische ramingen die waarschuwen voor een langzaam herstel waren redenen voor de teruggekeerde somberheid, zei hij.

Powell zei dat de Fed tot eind 2022 geen renteverhogingen zal doen en daar "zelfs niet aan te denken", terwijl de markt al was vooruitgelopen op een sneller herstel van de coronacrisis, aldus Zwanenburg.

Financiële waarden, die enorm snel waren hersteld, kregen een 'reality check' van de Amerikaanse bank Wells Fargo, die forse verliezen door de crisis aankondigde.
   
Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten bleef afgelopen week astronomisch hoog, met 1,54 miljoen nieuwe aanvragen, ook al zet de dalende trend zich voort: een week eerder ging het nog om 1,90 miljoen aanvragen. Economen hadden 1,595 miljoen verwacht voor afgelopen week.

"De daling van het werkloosheidspercentage van vorige week was dus te optimistisch", concludeerde Zwanenburg.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot 7 procent lager op  36,42 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde  op 1,1372.
 
Stijgers en dalers

In de AEX wisten slechts Unilever en Adyen hoger te sluiten, met winsten van respectievelijk 0,1 en 0,4 procent.

Unilever gaat een einde maken aan de duale Brits-Nederlandse structuur. Positief nieuws, aldus ABN AMRO in een commentaar, omdat dit een hoop complexiteit wegneemt. Dit betekent wel dat de nv opgaat in de Britse plc. Een paar jaar terug zou het omgekeerde nog gebeuren.

De financials hadden het zwaar. Zo verloor de banken ING en ABN AMRO beide 8 procent en leverde verzekeraar Aegon ruim 9 procent in. De banken en verzekeraars waren in de afgelopen weken zeer sterk hersteld van de eerdere verliezen door de coronacrisis, maar leverden in de afgelopen dagen een groot deel van die winsten weer in.

Het grootste verlies kwam echter voor rekening van Unibail-Rodamco-Westfield met een koersdaling van 14 procent. JPMorgan en UBS verlaagden hun koersdoelen fors en handhaafden hun verkoopadviezen.

Just Eat Takeaway bereikte een akkoord met Grubhub voor een volledige overname van het Amerikaanse bedrijf, door middel van een aandelenruil. De Amerikaanse maaltijdbezorger wordt gewaardeerd op 7,3 miljard dollar, op basis van de slotkoersen van dinsdag. ING noemt de overname de beste en waarschijnlijk ook de enige manier voor Just Eat Takeaway.com om voet aan wal te krijgen in de Verenigde Staten. Het aandeel Just Eat Takeaway eindigde na een volatiele sessie 6,7 procent lager op 82,10 euro.

"Een gedurfde stap", zei Zwanenburg. "Ik kan daar wel bewondering voor hebben. Jitse Groen heeft zijn naam nu wel gevestigd." Door de koersdaling is de premie die Just Eat Takeaway bood, van 29 procent, echter alweer vrijwel geheel verdampt. "Aandeelhouders zijn wat geschrokken van de ambities en de verwatering door de nieuwe aandelen", zei de beleggingsstrateeg. Als de koers van Just Eat Takeaway weer herstelt, ziet hij wel toekomst in de fusie.

In de AMX waren er ook maar twee stijgers. Vopak won 1 procent en Flow Traders 1,3 procent.

Het aandeel PostNL moest 6,7 procent terug, nadat een rechtbank in Rotterdam het besluit vernietigde van de staatssecretaris om de fusie van PostNL en Sandd toe te staan. Dat besluit hield onvoldoende rekening met mededingingsbezwaren en was ook niet voldoende onderbouwd, stelde de rechtbank, die ook liet doorschemeren dat de fusie mogelijk niet meer kan worden teruggedraaid. Een woordvoerder van PostNL beaamde dat: de fusie is afgerond en kan volgens het postbedrijf niet worden teruggedraaid.

De grootste daling in de Midkap kwam voor rekening van Fugro, dat maar liefst 12 procent inleverde.

Bij de smallcaps bleef het groen beperkt tot slechts Ajax, dat 2,2 procent steeg. Wereldhave was hier de grootste daler met een verlies van 15 procent. UBS verlaagde het koersdoel voor Wereldhave van 14,00 naar 8,00 euro en handhaafde het verkoopadvies.

Het lokaal genoteerde Brill wist 4,5 procent te stijgen en Fastned won 7,8 procent.

Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op het Damrak leverden de Amerikaanse beurzen 2 tot zelfs bijna 4 procent in.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium