beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,9 procent tot 545,16 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

Het Damrak hervatte vrijdag zijn weg omhoog, na forse verliezen donderdag in reactie op een pessimistische visie over het economisch herstel van de Federal Reserve een dag eerder, terwijl het aantal coronavirus-infecties wereldwijd verder oploopt. Inmiddels staat de teller op ruim 7,5 miljoen besmettingen, waarvan nog altijd de meeste in de Verenigde Staten.

Het besef dat het coronavirus nog lang niet is bedwongen en het economische herstel langer gaat duren dan gehoopt, drong gisteren dieper door bij beleggers. De 'verdovende middelen', lage rentes en opkoopprogramma's, van de centrale banken lijken uit te werken, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

De markt haalde vrijdag steun uit berichten dat de regering Trump een tweede ronde van financiële ondersteuning aan Amerikanen overweegt, als onderdeel van een groter pakket voor economische verlichting dat volgende maand in het Congres besproken zal worden.

Vooruitblikkend zeiden analisten van ING komende week in Europa met name uit te kijken naar de EU-top, waar het voorstel van het herstelfonds van de Europese Commissie besproken zal worden. Een tweede punt van focus het het rentebesluit van de Bank of England op donderdag. ING verwacht dat de centrale bank zijn QE-doelstellingen zal verhogen. Wat de VS betreft wordt met name uitgekeken naar detailhandelsdata. "Verwacht een stijging van de detailhandelsverkopen in de VS, aangezien de lockdownmaatregelen zijn versoepeld", aldus de analisten.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat het aantal faillissementen in mei is gedaald. De afgelopen maand zijn 262 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er 73 minder dan in april.

De industriële productie in de eurozone is in april gedaald met 17,1 procent ten opzichte van maart. Op jaarbasis was zelfs sprake van een daling met 18,0 procent.

In het Verenigd Koninkrijk daalde de industriële productie in april op maandbasis met meer dan 20 procent, terwijl de export in de periode februari tot en met april harder daalde dan de import, wat resulteerde in een tekort op de handelsbalans van 1,2 miljard Britse pond.

De Franse inflatie bedroeg in mei 0,1 procent, terwijl de prijzen op jaarbasis met 0,4 procent stegen.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws  dat de importprijzen in mei met 1 procent zijn gestegen, terwijl de exportprijzen met 0,5 procent stegen.

Het Amerikaans consumentenvertrouwen is in juni harder gestegen dan verwacht. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 72,3 in mei tot 78,9 in juni. Economen rekenden op een index van 73,1.

De euro/dollar noteerde op 1,1245. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1310 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1297 op de borden.

Olie noteerde vrijdag 1,8 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door NN Group met een winst van 5,0 procent. Elliott publiceerde vrijdag in aanloop naar de beleggersdag van NN een wensenlijst voor meer aandeelhouderswaarde. Het concern zei de wensen genoteerd te hebben en er tijdens de beleggersdag op terug te komen. 

Unibail-Rodamco-Westfield was vrijdag de op één na sterkste stijger en won 4,7 procent, gevolgd door ArcelorMittal met een winst van 4,5 procent. 

DSM heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van Erber Group voor een waardering van 980 miljoen euro. Het aandeel won 2,9 procent.

Adyen was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,5 procent. Galapagos leverde 1,4 procent in en Unilever sloot 0,1 procent lager.

In de Midkap noteerde handelde Air France-KLM 3,2 procent in het groen. De luchtvaartmaatschappij zal deze zomer zijn vluchtschema geleidelijk uitbreiden. Basic-Fit won 2,0 procent en herstelde daarmee deels van een flinke afstraffing in de afgelopen dagen.

Vastgoedfonds WDP was de sterkste stijger met een winst van 3,6 procent.

PostNL daalde 1,3 procent, nadat een rechtbank in Rotterdam het besluit om de fusie met Sandd goed te keuren donderdag vernietigde. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor PostNL van 1,70 naar 1,50 euro. Vopak leverde 3,0 procent in.

Onder de kleinere aandelen ging Ordina aan kop het aandeel steeg 2,6 procent. Nedap was een goede tweede en steeg 2,4 procent, AMG won 1,1 procent en Sligro noteerde 1,4 procent hoger.

B&S daalde 4,2 procent, terwijl NIBC 0,7 procent zag vervliegen.

Ajax won 2,1 procent. De voetbalclub meldde dat jeugdspeler Ryan Gravenberch een contract heeft getekend. Meerdere jeugdspelers houden vooralsnog de boot af en schermen met buitenlandse interesse.

Het lokaal genoteerde Kiadis Pharma won 2,2 procent. Het biotechbedrijf zal vrijdag nieuwe onderzoeksgegevens over zijn K-NK celtherapieplatform presenteren tijdens het European Hematology Association Congress.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 3.023,26 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext