beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start handelsweek in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ruim een uur voor de beursgong op een verlies van 1,8 procent.

De AEX koerste vrijdag nog 0,9 procent hoger naar 545,16 punten, na forse verliezen op donderdag in reactie op een pessimistische visie over het economisch herstel van de Federal Reserve woensdagavond. Op weekbasis verloor de hoofdindex bijna 5 procent. 

Het besef dat het coronavirus nog lang niet bedwongen is en het economische herstel langer gaat duren dan gehoopt, drong afgelopen week door bij beleggers. 

Dit weekend sloten de autoriteiten een groothandelsmarkt in Beijing nadat in korte tijd ruim 50 besmettingen waren vastgesteld. Wijken rond de markt werden afgesloten. Daarnaast loopt in een aantal grote Amerikaanse staten, waaronder Texas, Californië, Arizona en Florida, het aantal Covid-19 besmettingen weer harder op.

Wall Street liet vrijdag na een volatiele handelsdag toch een herstel zien na de koersval van donderdag, toen de Dow Jones index bijna 7 procent prijs gaf. De Dow sloot vrijdag 1,9 procent hoger.

De koersval van afgelopen week zal wellicht beleggers doen twijfelen aan het opwaarts potentieel, schreef Bank of America dit weekend. Volgens de analisten zijn de aanjagers evenwel nog steeds intact: het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt af en overheden versoepelen hun maatregelen. Dit leidt tot een herstel van de economische activiteiten "vanaf zeer lage niveaus".

In Azië is het beeld vanochtend terughoudend na de berichtgeving van de uitbraak op een markt in Beijing. Sydney en Tokio verliezen grofweg 1 procent, terwijl de andere hoofdindices de verliezen binnen de perken weten te houden. 

Olie sloot vrijdag bijna onveranderd. Op weekbasis daalde de prijs voor een vat West Texas Intermediate evenwel ruim 8 procent vanwege de hernieuwde zorgen over het gebrek aan balans in de markt, gezien de hoge voorraden en een vraagtekort. Ook op de oliemarkten zijn beleggers bezorgd over de economische impact van een tweede coronagolf. 

In de Aziatische handel vanochtend daalde de Amerikaanse oliefuture met meer dan 4 procent verder. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1262.

Deze week twee rentebesluiten

Afgelopen week zijn we "weer met beide benen benen op de grond" gezet, aldus econoom Maarten Leen van ING. Dit deed de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell door een somber economisch perspectief op korte termijn te schetsen.  

Deze week zijn de centrale banken in Japan en het Verenigd Koninkrijk aan de beurt met hun rentebesluiten op respectievelijk dinsdag en donderdag. 

Vandaag hebben beleggers onder meer oog voor de vrijgave van de Empire State index in de VS.

Bedrijfsnieuws

René Moos, topman van Basic-Fit, kocht tijdens de laatste emissie 200.000 aandelen van de fitnessketen voor 5 miljoen euro. Met deze aankoop steeg het aantal aandelen dat Moos bezit tot 9,12 miljoen stuks.

Kersten Hulpmiddelen en grootaandeelhouder Value8 hebben overeenstemming bereikt over de overname en doorstart van Hulpmiddelencentrum, kortweg HMC.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 1,3 procent op een slot van 3.041 punten. De Dow Jones index won 1,9 procent tot 25.606 punten en de Nasdaq ging 1,0 procent hoger op 9.589 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News