beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Damrak voelt lichte virusvrees

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week terughoudend begonnen, hoewel een deel van de verliezen in de ochtendhandel 's middags werd goedgemaakt. Op een slot van 541,92 punten, daalde de AEX uiteindelijk 0,6 procent.

Net als voor het weekend werd het sentiment maandag bepaald door de zorgen over een tweede besmettingsgolf met Covid-19. In Amerikaanse staten als Arizona, Texas, Florida en Californië stijgt het aantal nieuwe gevallen harder nu de lockdownmaatregelen een tijdje zijn versoepeld. Ondertussen is er ook een nieuwe uitbraak in Beijing.

"De afgelopen weken maakten we al een aantal keer de bedenking dat sommige [Amerikaanse] staten wel heel snel uit de lockdown gingen", aldus hoofdeconoom Lub Aben van Van Lanschot Kempen. "De besmettingscurve vertoont in de VS niet dezelfde verbetering als in de meeste Europese landen. De virusuitbraak in Beijing bracht een additionele schrikreactie teweeg. Het geeft aan dat het ‘bezworen’ virus plots weer kan opduiken", aldus Aben. 

Volgens Aben blijft het voorlopig behelpen "en proberen te vermijden dat een eventuele tweede besmettingsgolf al te krachtig wordt. Zolang die onzekerheid voortduurt, blijft de consumptie onder het normale niveau en aarzelen ondernemingen om te investeren. Een wat voorzichtige houding bij beleggen in aandelen blijft dus van kracht."

Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht voor opbeurende cijfers uit China. De industriële productie steeg in mei met 4,4 procent. Dat was meer dan in de voorgaande maanden. De detailhandelsverkopen daalden in dezelfde maand nog wel, maar minder scherp dan voorheen.

“Beide cijfers illustreren dat de Chinese economie uit het dal kruipt, maar ze bleven wat onder de verwachtingen”, aldus econoom Aben. 

De activiteitsindex voor de industrie in de regio New York liet in de maand juni een verdere verbetering zien en was met -0,2 nog maar nipt negatief.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1275. Een vat olie werd iets procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX was het aantal stijgers maandag in de minderheid. Een duidelijke uitzondering was Adyen, dat 3,3 procent steeg. 

Heineken wist na een koopadvies van Credit Suisse het verlies te beperken tot 0,4 procent. De concurrentiepositie van de Amsterdamse brouwer verbetert volgens de bank, mede dankzij de blootstelling aan de opkomende markten.

Financials waren niet echt in trek. ING zag het aandeel 1,5 procent dalen. Het cyclische ArcelorMittal verloor 1,9 procent. Prosus leverde 2,6 procent in en was daarmee hekkensluiter in de AEX.

Royal Dutch Shell verloor 1,0 procent na een koersdoelverhoging bij UBS. DSM, dat 0,8 procent daalde, kreeg een koersdoelverhoging bij Kepler Cheuvreux. AkzoNobel werd door ING op de kooplijst gezet. Het aandeel steeg 0,3 procent.

In de AMX waren er meer groene koersen. De lijst werd aangevoerd door Aalberts, dat 3,3 procent won. Air France-KLM was hekkensluiter met een verlies van 3,0 procent.

Basic-Fit won 2,6 procent. Topman René Moos heeft 200.000 aandelen van de fitnessketen gekocht voor 5 miljoen euro tijdens de uitgifte van vorige week.

Flow Traders, profiterend van de marktvolatiliteit, won 1,4 procent en GrandVision daalde 0,2 procent. De uitbater van optiekketens meldde maandag dat steeds meer van zijn winkels weer opengaan en de omzet herstelt.

In de AScX ging NIBC 2,7 procent hoger op 7,19 euro, maar wist B&S group met 3,4 procent net iets harder te stijgen. Acomo leverde 3,8 procent in.
 
Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot in het rood. De S&P 500 index verloor 1,0 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext