beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit fors hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag fors hoger de dag uitgegaan. De AEX index steeg 3,3 procent tot 560,01 punten, terwijl de AMX een winst van 2,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 2,0 procent.

"Een combinatie van monetaire en fiscale maatregelen door overheden wereldwijd, maar vooral in Europa en de Verenigde Staten, ondersteunt momenteel de aandelenmarkten", aldus aandelenstrateeg Frank Benzimra van Société Générale. 

Beleggers waren dinsdag optimistisch gestemd, nadat de Federal Reserve maandagavond aankondigde ook op de secundaire markt individuele bedrijfsobligaties op te kopen, waar tot nu toe slechts indextrackers werden gekocht. 

Ook zou de Amerikaanse president Trump 1.000 miljard dollar willen investeren in infrastructuur, zoals bruggen en wegen, om de economie een duw in de rug te geven. 

"Nu de economische cijfers en bedrijfsresultaten flink teruglopen is het aan de centrale banken om in te grijpen om het gat in de economische activiteit op te vangen", aldus marktanalist Chris Beauchamp van IG. "De rally op de aandelenmarkten is een bijzaak en niet de hoofdreden van het ingrijpen door centrale banken, maar het mantra 'don't fight the fed' is nog steeds van kracht", aldus de marktanalist.  

De winsten op de beurzen trokken verder aan, na macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten, waaruit bleek dat Amerikaanse consumenten in mei weer meer uitgaven nadat de lockdown-maatregelen in het land werden teruggeschroefd. 

De detailhandelsverkopen stegen in mei met 17,7 procent op maandbasis, na een daling van 14,7 procent in april. Aanvankelijk wees het cijfer voor april nog op een krimp van 16,4 procent. 

"Een fantastisch cijfer", aldus strateeg Sebastien Galy van Nordea Asset Management. "Dit is een zeer scherp herstel en dat is een bemoedigend teken voor de Verenigde Staten en de mondiale economie", aldus de strateeg. "Hoewel we wellicht nog steeds geen V-herstel zullen zien, komt een U-vormig herstel steeds dichterbij."

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve waarschuwde dinsdag evenwel dat de Amerikaanse economie voor langere tijd het gevaar loopt op aanzienlijke schade gezien de hogere werkloosheid en de golf aan kleine bedrijven die failliet gaan als gevolg van de coronacrisis. Ondanks de eerste economische lichtpuntjes is volledig herstel ondenkbaar tot de maatschappij het vertrouwen heeft dat het virus onder controle is, aldus Powell. 

Economisch nieuws was er verder uit het Verenigd Koninkirijk, waar de werkloosheid licht steeg tot 3,9 procent in de drie maanden tot en met april. De Duitse inflatie van 0,6 procent in mei, tegen 0,9 procent in april, was geen verrassing. Om 11 uur volgde de ZEW-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen. Die index liet een duidelijke stijging zien.

Ook was er een sombere raming van het Centraal Planbureau, dat een krimp van de Nederlandse economie met 6 procent voorspelt dit jaar en een verdubbeling van de werkloosheid.

De olieprijs steeg licht. Het Internationaal Energieagentschap voorziet een record herstel van de vraag naar olie in 2021, maaar wel na een dramatisch 2020. 

De euro/dollar noteerde op 1,1257. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1316 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 7,2 procent. Ook ArcelorMittal steeg met 6,9 procent aanzienlijk. 

Shell steeg 3,6 procent tot 15,62 euro, ondanks een koersdoelverlaging bij ING van 30,00 naar 16,50 euro. Analist Quirijn Mulder noemt de dividendverlaging een grote stap door topman Ben van Beurden, mogelijk ook samenhangend met de overstap naar duurzamere energiebronnen, en is benieuwd of Shell in de toekomst niet langer een olie- en aardgas- maar een aardgas- en stroombedrijf zal moeten gaan noemen.

In de Midkap zat Signify in de lift met een stijging van 6,1 procent. OCI en Arcadis wonnen ook circa zes procent. 

Alleen flitshandelaar Flow Traders en vastgoedonds NSI sloten in de AMX lager. NSI meldde evenwel weinig last te hebben van huurachterstanden.

Boskalis stond 4,6 procent hoger. Concurrent Van Oord gaat 500 banen schrappen vanwege de coronacrisis en de fors lagere olieprijs, waardoor de offshore-industrie is ingezakt. In Nederland vallen 120 ontslagen.

Onder de kleinere aandelen wonnen Avantium en Heijmans 5,5 tot 11,1 procent.

Jefferies volgt het aandeel JDE Peet's met een verkoopadvies en koersdoel van 31,25 euro. De analisten verwachten een concurrentieslag met Nestlé op de Europese markt voor verpakte koffie, waar Douwe Egberts en consorten de meeste winst vandaan halen. Het aandeel sloot 1,1 procent hoger.

Tussenstand Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op het Damrak stegen de Amerikaanse beurzen 1,7 tot 2,1 procent.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen