beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,2 procent tot 565,61 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

Het Damrak bouwde woensdag verder op het fors hogere slot van dinsdag, waarbij de markt zich gesteund ziet door de hoop op meer stimulering wereldwijd, waaronder berichten dat de regering van Donald Trump een infrastructuurplan voorbereidt ter waarde van 1 biljoen dollar.

Daarnaast volgen beleggers nauwgezet de stijging van het aantal coronabesmettingen. Met name de aanhoudende stijging van het aantal infecties in delen van de Verenigde Staten en een verontrustende uitbraak in China baren zorgen. Wereldwijd staat de teller inmiddels op ruim 8 miljoen infecties. Beijing heeft naar verluidt 60 procent van de vluchten geschrapt om de verspreiding van het virus tegen te gaan en tevens het waarschuwingsniveau verhoogd.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management is enigszins verrast over de aanhoudend opwaartse trend, met name na de ietwat voorzichtige woorden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dinsdag, die aangaf dat het economisch herstel in de Verenigde Staten toch meer tijd zal vergen.
 
Blijkbaar wil de markt alleen het positieve zien, concludeerde Schutte. En voor de woorden van Powell is dan de uitleg dat er meer stimulering nodig zou kunnen zijn. "Maar dat overheden en centrale banken er alles aan willen doen om de economie weer vlot te trekken wisten we al", zei Schutte.
 
Daarnaast wees de beleggingsadviseur op de Verenigde Staten. "De VS zit nog steeds in de eerste golf van besmettingen en de aantallen lopen weer op. Blijkbaar zijn we niet meer zo bang", zei Schutte, die zelf wat pessimistischer gestemd is.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de inflatie in de eurozone conform een eerdere raming op jaarbasis 0,1 procent bedroeg, wat opnieuw lager is dan in de vorige maand. Tevens werd bekend dat de bouwproductie in de eurozone in april fors is gedaald. Op jaarbasis daalde de productie met 28,4 procent en op maandbasis met 14,6 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in mei met 4,3 procent is gestegen naar 0,974 miljoen, wat fors minder was dan de verwachte stijging met 22,3 procent. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg met 14,4 procent naar 1,22 miljoen, en dat was wel meer dan voorzien.

De euro/dollar noteerde op 1,1222. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1285 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1263 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot 1,1 procent lager.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 3,4 procent, gevolgd door ASML, dat 3,0 procent steeg.

Just Eat Takeaway.com schreef 2,2 procent bij. Delivery Hero kocht 0,8 miljoen aandelen van de Nederlandse maaltijdbezorger bij, waarmee het belang in Just Eat Takeaway.com uitkomt op circa 10,6 procent. Delivery Hero kocht aandelen bij, nadat het belang in Just Eat Takeaway.com verwaterde tot 10,2 procent als gevolg van de kapitaalverhoging van de Nederlandse maaltijdbezorger.

ABN AMRO was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 1,6 procent. Aegon verloor 1,4 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell daalde 1,1 procent.

In de AMX was PostNL de uitblinker met een koerswinst van 18,0 procent na een positieve update. PostNL verwacht dat de winstontwikkeling in het tweede kwartaal flink sterker zal zijn dan vorig jaar, hetgeen ook tot een verbetering van de vrije kasstroom zal leiden. Op basis van de verwachte resultaten over het eerste halfjaar en de huidige ontwikkelingen, paste PostNL de outlook voor 2020 aan. Het postbedrijf rekent erop sterk boven de eerder aangegeven bandbreedte van 110 miljoen tot 130 miljoen euro uit te zullen komen. Zowel ABN AMRO als ING reageerde positief op de update van PostNL. Volgens ING staat de deur voor een hervatting van een dividenduitkering open. "Een interim-dividend voor 2021 lijkt inmiddels vrijwel zeker nu", aldus de bank.

Signify was met een winst van 2,1 procent een goede derde. Besi steeg 2,3 procent. Air France-KLM verloor daarentegen 3,9 procent. OCI daalde 1,5 procent en SBM Offshore verloor 1,1 procent.

Onder de kleinere aandelen won Nedap 5,7 procent, ondanks dat het bedrijf uit Groenlo waarschuwde dat het in het tweede kwartaal een lagere omzet boekt als gevolg van de coronacrisis. Toch denkt Nedap dat de omzetdaling in de eerste zes maanden van 2020 gering zal zijn.
 
Brunel won 1,2 procent en Ordina steeg 1,5 procent. Lucas Bols daalde 2,0 procent, terwijl AMG 1,5 procent verloor.

Het lokaal genoteerde TIE Kinetix steeg 1,2 procent. Peter van Schaick verhoogde zijn belang in TIE van 15 naar bijna 27 procent.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 3.119,82 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext